Tradycyjna Kuchnia
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kurczak z patelni ekspresowo- roladki z udka faszerowane w kremowym pieczarkowym sosie 8 lat, 3 miesiące temu
Stwierdziłam ostatnio, że na moim blogu zdecydowanie brakuje przepisów na szybkie dania z patelni. Kurczak w tej roli wypada wyśmienicie, a przygotowanie jest szybkie, proste i smaczne. Tym razem jednak postawiłam[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, 12 faktów, których nie wiedziałeś o patisonie 8 lat, 3 miesiące temu
Patison jest warzywem, należącym do rodziny dyniowatych. Jest także krewnym popularnego i powszechnie stosowanego ogórka. Specyficzny wygląd, przypominający statek kosmiczny sprawia, że patisony bardzo atrakcyjnie[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka z bakłażanem i pomidorami 8 lat, 3 miesiące temu
Czy wiecie, że kiedyś bakłażan nazywany był „szalonym jabłkiem”? Wierzono, że spożywanie bakłażanów wywołuje szaleństwo. Z czasem jednak los się odmienił i stał się luksusowym smakołykiem na królewskich stołach[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Cepeliny czyli kartacze wegetariańskie z serem 8 lat, 3 miesiące temu
Krótko o kartaczach pisałam jakiś czas temu, przy okazji publikowania przepisu na Składniki:15 surowych ziemniaków5 ziemniaków ugotowanych40 dag twarogu1 jajko1 łyżeczka masłasól do smakuświeża mięta2 łyżki mąki[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka ziemniaczana 8 lat, 3 miesiące temu
Zapiekanki ziemniaczane to chyba najprostsze w wykonaniu danie jakie znam 🙂 Wychodzi wszystkim i zawsze. Do tego jest tanie i daje duże pole popisu dla kucharza 🙂 Możemy wrzucić naprawdę wiele składników:[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Racuchy z suszoną gruszką 8 lat, 3 miesiące temu
Sezon gruszkowy ciągle trwa, a ja zabrałam się również za suszenie tych owoców, aby cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas. Do suszenia najlepiej wybrać odmianę Williamsa. Niestety owoce suszone, sprzedawane w[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Makaron FIT z cukinią i pomidorami 8 lat, 3 miesiące temu
Uwielbiam makarony, szczególnie pełnoziarniste, kukurydziane i ryżowe. Ostatnio zaczęłam również próbować inne tj. orkiszowe, jęczmienne, owsiane, grochowe itp. Dobrze się złożyło, bo dostałam paczuszkę od firmy […]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Chutney jabłkowy do słoików na zimę 8 lat, 3 miesiące temu
Lubicie mięso podane na słodko? Bo ja bardzo lubię takie kontrastowe połączenie. Dlatego w tym roku postanowiłam przygotować chutney jabłkowy, które idealnie komponuje się z mięsem wieprzowym.Składniki:75 dag[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Kotleciki z dorsza w wersji fit 8 lat, 3 miesiące temu
Dorsz to ryba, którą pewnie chętnie zajadasz się podczas wakacji nad Bałtykiem. Smażony filet z frytkami to dla niektórych smak wakacyjnej beztroski.W zaciszu własnej kuchni też możesz przygotować pyszne danie z[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ćwikła z cukinią do słoików na zimę 8 lat, 3 miesiące temu
Połączenie buraczków z cukinią okazało się trafem w dziesiątkę! Składniki:1 kg buraczków ćwikłowych1 średnia młoda cukinia3 ząbki czosnku5 ziarenek pieprzuSkładniki na zalewę:1 litr wody11/2 łyżeczki soli8 łyżek[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Oliwa o smaku rozmarynu 8 lat, 3 miesiące temu
Bardzo lubię sama przygotowywać różne smakowe oliwy, które później podkreślają smak moich potraw,Składniki:½ pęczka rozmarynu4 ząbki czosnku1 łyżka kolorowego pieprzu750 ml oliwy z oliwekWykonanie:Rozmaryn opłukać,[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ogórki w imbirze w stylu japońskim do słoików na zimę 8 lat, 3 miesiące temu
Imbir marynowany kojarzy mi się zdecydowanie z kuchnią wschodu (sushi), dlatego nazwałam ten przepis ogórkami w stylu japońskim.Składniki:11/2 kg małych ogórków gruntowych½ litra wody2 łyżeczki soli1 pęczek koperku<br[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Proste ucierane ciasto, które zawsze się udaje 8 lat, 3 miesiące temu
Banalne w wykonaniu pyszne ciasto ucierane. Zawsze się udaje i smakuje wyśmienicie :)Składniki:1 kostka masła lub margaryny1 szklanka cukru4 jajka½ kg mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia4 duże jabłka4 duże[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Smaczny i zdrowy… kurczak Zagrodowy! 8 lat, 3 miesiące temu
O drobiu mówi się ostatnio dość dużo, szczególnie w kontekście jego naturalnego i bezpiecznego dla późniejszych konsumentów chowu. Zgodnie z obowiązującym prawem, drób powinien być „wolny” od antybiotyków i[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Schab pieczony w musztardzie 8 lat, 3 miesiące temu
Co u Was dobrego dziś na niedzielny obiad? U mnie tradycyjny schab, pieczony w sosie własnym z dodatkiem musztardy. Składniki:1 kg schabu2 łyżki musztardy2 białe cebule2 łodygi selera naciowego1 liść laurowy3 łyżki[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ziemniaki pieczone z kminkiem do obiadu 8 lat, 3 miesiące temu
Ziemniaki można przygotowywać na wiele wariantów: gotowane, jako puree, pieczone, a nawet Składniki:1 kg młodych ziemniaków1 łyżka kminku5 łyżek oleju1/2 łyżeczki soli2 łyżeczki mieszanki przypraw np. czosnek[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Smoothie z mango i kiwi 8 lat, 3 miesiące temu
Pyszne, orzeźwiające smoothie z egzotycznym mango i kiwi jest idealne na upalne dni.Składniki:1 mango1 banan1-2 kiwi1/3 cytrynywoda lub kefirWykonanie:Mango dokładnie umyć pod bieżącą wodą, obrać i usunąć pestkę.[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak mrozić maliny? 8 lat, 3 miesiące temu
Wakacje to sezon obfitujący w pyszne maliny. Jest to zdecydowanie za krótki czas, dlatego co roku część owoców zamrażam.Czy wiesz, że 100 gramów malin (półtorej garści) to jedynie 29 kcal i bogactwo witamin. Jakie[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Ocet z bazylią i czosnkiem 8 lat, 3 miesiące temu
Wykonanie octu smakowego jest tak proste, że nie opłaca się kupować go już przyprawionego. Sami w prosty i szybki sposób możemy przygotować pyszne, aromatyczne octy wedle własnych upodobań, a następnie używać je[…]
-
Tradycyjna Kuchnia dodał(a) nowy wpis, Cotygodniowy przegląd promocji w gazetkach 8 lat, 3 miesiące temu
Ten tydzień promocji standardowo zaczynamy od ślicznych szklaneczek na smoothie, słoików na przetwory, akcesoriów do pasteryzowania, a kończymy na naczyniach i sprzęcie agd.Moim faworytem został jednak 1. Kubek[…]
- Załaduj więcej