SzczyptaSmaQ
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, “Strączki” Maria Banach – recenzja książki 8 lat temu
Warzywa strączkowe są smaczne, zdrowe i dające wiele możliwości kulinarnych jednak w naszej diecie najczęściej pojawiają się w formie kilku oklepanych przepisów. “Strączki” pozwolą Wam to zmienić i wprowadzić na[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Ciasto marchewkowe bezglutenowe z marchewką karmelizowaną na soku pomarańczowym i miodzie 8 lat temu
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami pekan, rodzynkami i przyprawami korzennymi. Jeśli glutem Wam nie przeszkadza możecie do przygotowania użyć mąki pszennej. Możecie też zestaw przypraw zastąpić przyprawą[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Nalewka z głogu pieczonego z rodzynkami 8 lat temu
Nalewka z pieczonych owoców głogu z dodatkiem rodzynek i wanilii.Zobacz także >>> Składniki:1 kg owoców głogu1 l spirytusu1 l wody300 g cukru1 szklanka rodzynek1/2 laski waniliiPrzygotowanie:Umyte i odsączone owoce[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Curry z batatów i kalafiora z kulkami wołowymi 8 lat temu
Podjęliśmy wyzwanie Rama Smaż jak szef kuchni 100 pomysłów na… i sprawdziliśmy czy Rama Smaż jak szef kuchni – polecana przez Pascala Brodnickiego jest faktycznie taka dobra… i wysmażyliśmy dla Was soczyste[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowe gofry kokosowe z sosem pomarańczowym 8 lat, 1 miesiąc temu
Bezglutenowe gofry samo zdrowie, dużo w nich kokosa 🙂 jest mąka kokosowa, cukier i mleczko, a w sosie pomarańczowym zamiast masła znajdziecie olej kokosowy. Jeśli gluten Wam nie przeszkadza możecie mąkę ryżową[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Zupa rybna z czerwoną pastą curry, trawą cytrynową i kolendrą 8 lat, 1 miesiąc temu
Tajska zupa w kilkanaście minut 🙂 Składniki:800 g ryb (np. amur, jesiotr), oczyszczonych z ości i bez skóry1 litr wody lub bulionu warzywnego 400 ml mleczka kokosowego House of Asia200 g pomidorków koktajlowych,[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Pikantne jesienne krewetki z dynią i grzybami w aromatycznym sosie TomYum 8 lat, 1 miesiąc temu
Krewetki z dynią zatopione w kremowym sosie Tom Yum skutecznie rozgrzeją Cię w chłodne jesienne dni.Porcja: 2 osobySkładniki:½ słoika pasty TomYum House of Asia1 Mleczko kokosowe House of Asia12 dużych surowych[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Foie gras z kaczki z musem z pieczonej jarzębiny, pigwowca i wanilii z lukrowanymi fiołkami 8 lat, 1 miesiąc temu
Przepis bierze udział w konkursie „Przepis Godny Mistrza”, potrawa przy pomocy narzędzi dostępnych na stronie Mus z pieczonej jarzębiny i pigwowca z wanilią½ szkl. oczyszczonych korali jarzębiny5 owoców pigwowca1[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Ravioli z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorkiem cielęcym i żółtkiem sous vide, z sałatką z nasturcji, szczawiu i wędzonego majonezu 8 lat, 1 miesiąc temu
Potrawa przygotowana na konkurs „Przepis Godny Mistrza” przy pomocy narzędzi dostępnych na stronie Porcje: 4Ozory cielęce2 ozory cielęceSolanka:120 g soli kuchennej40 g cukru trzcinowego1 łyżka ziół prowansalskich1[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Piernik z dynią 8 lat, 2 miesiące temu
Cudowna polska jesień nasycona kolorami i wreszcie długo oczekiwany czas na zjadanie warzyw, które przez całe lato wygrzewały się na grządkach. Nasza ulubione jesienne warzywo to oczywiście dynia, której będzie w[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Krem z pieczonym bakłażanem, sosem berneńskim i jajkiem poche 8 lat, 4 miesiące temu
Puszysty krem na bazie pasztetu z indykiem firmy Czas przygotowania: 30 minutPorcje: 2-3Souse bernoise, czyli sos berneński1 szalotka (można zastąpić białą cebulą)1/4 pęczka estragonu1 liść laurowy1 żółtko4 łyżki[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Garden party w dobrym smaku – Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 8 lat, 6 miesięcy temu
Akademia Smaku Sokołów w swej działalności kładzie nacisk na to, by jedzenie służyło nie tylko zaspokajaniu głodu, lecz także – by czerpać z niego przyjemność. Kolejne warsztaty w Akademii odbyły się w[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Serniczki fit z chia i młodym jęczmieniem na zimno 8 lat, 6 miesięcy temu
Lekki chłodzący deser, nie wymagający stania w kuchni, z dodatkiem młodego jęczmienia (do zastąpienia herbatą matcha), nasion chia i kwiatów czernego bzu dla tych, którzy tak jak my mają bzika na punkcie tych[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Szparagowe risotto 8 lat, 6 miesięcy temu
Zielone i bardzo szparagowe risotto, naszpikowane umami. Kremowy ryż ugotowany z wywarem szparagowym, połączony z pure szparagowym i chrupiącymi kawałkami.Składniki:500 g zielonych szparagów350 g ryżu risotto Uncle[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Chłodząca zupa z łososiem wędzonym na zimno 8 lat, 6 miesięcy temu
Chłodząca zupa z botwinki, ogórków i jabłek podana z łososiem wędzonym na zimno. Znakomity chłodnik na nadchodzące upały, który można serwować od śniadania do kolacji 🙂 Składniki:100 g ryżu długoziarnistego Uncele[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Ryżowy kaprys z truskawkami i karmelizowanym rabarbarem 8 lat, 6 miesięcy temu
Bardzo wiosenny deser z kwaskowatym rabarbarem i cudownie pachnącymi truskawkami. Lekki i delikatny, pięknie się prezentuje z kawałkami owoców, cukrowanymi kwiatami… lub bitą śmietaną jeśli nie przeszkadza Wam[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Syrop z pokrzywy 8 lat, 7 miesięcy temu
Syrop z pokrzywy to prosty sposób na przygotowanie zdrowego specyfiku, który lubią również dzieci. Natura hojnie obdarzyła pokrzywę cennymi dla naszego zdrowia składnikami, jednak poskąpiła jej smaku i aromatu więc[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Dla zdrowia seniora, Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 8 lat, 7 miesięcy temu
Akademia Smaku Sokołów stawia sobie za cel kreowanie nowych trendów żywieniowych oraz propagowanie zdrowego trybu życia. Jej eksperci wiele uwagi poświęcają osobom o szczególnych wymaganiach dietetycznych –[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Kanapki ryżowe w stylu azjatyckim 8 lat, 7 miesięcy temu
Ryżowe kanapeczki na śniadanie, lunch, kolację lub jako pyszne przekąski, napakowane smakami i aromatami, w komponowaniu których ogranicza nasz jedynie wyobraźnia 😀 Mogą być z rybą, mięsem lub wegetariańskie – tak[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Wiosenny placek lotaryński ze szparagami, pokrzywami, czosnkiem
niedźwiedzim i olejem rzepakowym 8 lat, 7 miesięcy temuPlacek lotaryński w bardzo wiosennej wersji: zielone szparagi, świeże pokrzywy, młodziutki czosnek niedźwiedzi oraz olej rzepakowy, naturalne źródło steroli roślinnych i witaminy E i dlatego świetnie pasuje do tego[…]
- Załaduj więcej