SzczyptaSmaQ
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Ciasto drożdżowe z rabarbarem w syropie cynamonowym pod różaną kruszonką 8 lat, 7 miesięcy temu
Ciasto drożdżowe z rabarbarem pod kruszonką, klasyk ale w nieco odmienionej formie :)Rabarbar karmelizujemy przez 2 minuty w banalnie prostym w przygotowaniu Czas przygotowania: 1 godz. 40 minutPorcje: forma na[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Syrop cynamonowy 8 lat, 8 miesięcy temu
Domowy syrop cynamonowy, znakomity dodatek do deserów, lodów, naleśników, gofrów, sałatek owocowych itp. Bez konserwantów i sztucznych barwników, zachowuje świeżość przez trzy miesiące :)Czas przygotowania: <br[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Gołąbki z czerwonej kapusty, kaczki i ryżu z sosem pralinowym 8 lat, 8 miesięcy temu
:)Składniki:Gołąbki2 kacze piersi 1 czerwona kapusta1 por (biała część)100 g brązowego ryżu300 ml wina Malaga lub Marsala1/2 szklanki suszonej żurawiny100 ml octu winnego5 łyżek sosu sojowego3 ząbki czosnku2 cm[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Makowe panienki – drożdżowe bułki z makiem i czekoladą 8 lat, 8 miesięcy temu
Od zawsze lubimy jeść i karmić innych tak po prostu, dla wspólnych chwil przy stole. Makowe panienki, trochę bułeczki trochę mini makowce, pieczemy często dla całej rodziny na śniadanie lub na deser do kawy lub[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Ziołowy ryż z dorszem w sosie pomidorowym 8 lat, 8 miesięcy temu
Ziołowy ryż z dorszem w sosie pomidorowym to udany mariaż kuchni włoskiej i azjatyckiej 🙂 Chuda ryba w aromatycznym sosie podana z ryżem jaśminowym i dużą porcją superfood – niepozornej rukwi wodnej, która m.in.[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Migdałowa zupa krem z pietruszką, gruszką i rozmarynem 8 lat, 8 miesięcy temu
Kremowa, aromatyczna i prosta w przygotowaniu zupa do ugotowania w kilkanaście minut. Cała nasza rodzina się nią zajada niezależnie od pory roku 😉 Czas przygotowania: 25 minutPorcje: 4Składniki:400 g pietruszki2[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Ryż pomidorowy z prażoną gorczycą podany z łososiem i cykorią włoską 8 lat, 8 miesięcy temu
Ryż pomidorowy z prażoną czarną gorczycą, która nadaje potrawie lekko orzechowy charakter, chrupiącymi pistacjami i rześką kolendrą :), znakomita samodzielna przekąska lub dodatek do innych potraw.Padaliśmy go z[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Tarta migdałowa z jabłkami 8 lat, 8 miesięcy temu
Pyszna tarta migdałowa z jabłkami i cytrynowym akcentem. Niezbyt słodka, na cienkim cieście pod grubą warstwą najlepszych polskich jabłek. Idealna na rodzinne popołudnie przy kawie, herbacie lub lampce wina.[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Zielony mazurek z herbatą matcha i czekoladą 8 lat, 9 miesięcy temu
Zielony mazurek z super zdrową herbatą matcha, białą czekoladą i serkiem mascarpone na migdałowym spodzie. Żeby było bardziej wiosennie dodaliśmy kwiatowe akcenty – syrop z kwiatów czarnego bzu i suszone płatki <br[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Pleciony makowiec 8 lat, 9 miesięcy temu
Ciasto makowe drożdżowe lub makowiec w nowej odsłonie 🙂 niby tak samo jak zawsze ale efekt znacznie ciekawszy. Pięknie się prezentuje na świątecznym stole wzbudzając zainteresowanie gości ;)Do przygotowania[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Drożdżowe zajączki 8 lat, 9 miesięcy temu
Dzieci w kuchni to nie zawsze kłopoty i bałagan 😉 Kreatywna zabawa z ciastem drożdżowym może zaowocować np. słodkimi bułeczkami nawiązującymi do zbliżających się Świąt Wielkanocnych.Zabawne drożdżowe zajączki[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Super pasztet w galarecie 8 lat, 9 miesięcy temu
Lekki pasztet drobiowo-warzywny z komosą ryżową, orzechami i śliwkami z powodzeniem zastąpi tradycyjne pasztety z dużą ilością tłuszczów zwierzęcych i czerwonego mięsa. Dodatek produktów superfood sprawi, że taka[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Dietetyczny chleb bez mąki 8 lat, 9 miesięcy temu
Chleb bez mąki czyli dietetyczna propozycja dla odchudzających się 🙂 i unikających pszenicy. Chlebek samo zdrowie, dziś w wersji wytrawnej z czosnkiem i ziołami, na bazie płatków i otrębów owsianych, które możecie[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Mini mazurki z masą orzechową i marakują 8 lat, 9 miesięcy temu
Jak przeżyć święta i nie zwariować w trakcie przygotowań? 🙂 Zaproś rodzinę do współpracy i niech się nie tłumaczą brakiem zdolności kulinarnych 🙂 Możecie skorzystać z gotowych produktów, wysokiej jakości i bez[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Tarta Wielkanocna a la Pascha Pwała Małeckiego 8 lat, 9 miesięcy temu
Kolejny ciekawy i prosty przepis Pawła Małeckiego przetestowany podczas „Wielkanocnego wypiekania z Porcja: forma do tarty około 18-20 cmSkładniki:Kruche ciasto pistacjowe 75 g zmielonych na mączkę pistacji (kilka[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowy mazurek czekoladowy Pawła Małeckiego 8 lat, 9 miesięcy temu
Bezglutenowy i bardzo czekoladowy mazurek mistrza Pawła Małeckiego, który mieliśmy okazję upiec podczas warsztatów kulinarnych. Mazurek bez mąki i spulchniaczy, żeby był puszysty trzeba dobrze ubić białka (nie za[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Kakaowa beza z kremem chałwowym Maestro Czekolady E. Wedel. Fotorelacja z warsztatów kulinarnych. 8 lat, 9 miesięcy temu
Czekoladowe warsztaty kulinarne „Z E.Wedel w Kuchni” zaowocowały nowym doświadczeniem, trikami kuchennymi i przepisami na Składniki:Kakaowa beza 180 g białek jaj (6 białek) 150 g drobnego cukru 150 g prażonych[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Cebularz warszawski 8 lat, 9 miesięcy temu
Cebularz warszawski to wytrawne ciasto drożdżowe z cebulą, czosnkiem i tymiankiem, inspirowane słynnym cebularzem lubelskim. Proste i szybkie w przygotowaniu jednocześnie dość efektowne :).Można go podawać na na[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Aksamitny sos do makaronu, pizzy, zapiekanek, kanapek… 8 lat, 9 miesięcy temu
Sos z pieczonej papryki z pomidorami, znakomity na ciepło i zimno, pasuje do makaronu, pizzy, zapiekanek, kanapek i innych potraw. W sezonie przygotuj go ze świeżych pomidorów pozbawionych gniazd nasiennych i[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, VEGE burgery z buraka i kaszy jaglanej 8 lat, 9 miesięcy temu
Jeden z przepisów przetestowanych podczas warsztatów kulinarnych „Z E.Wedel w kuchni”. Soczyste warzywa, świeże zioła, chrupiące sezamki i ciemne kakao, które znakomicie komponuje się z burakiem. Buraki na burgery[…]
- Załaduj więcej