SzczyptaSmaQ
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, 15 minutowy pudding chia z ryżem na ciepło 8 lat, 9 miesięcy temu
Ekspresowe śniadanie lub niewymagający deser pełny zdrowia 🙂 pyszny pudding chia w 15 minut.Nasiona chia połączone z mlekiem kokosowym i wygodnymi w użyciu błyskawicznymi płatkami ryżowymi Cenos z dodatkiem[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Tartaletki z ciasta francuskiego 8 lat, 10 miesięcy temu
Współcześnie coraz większą wagę przywiązujemy do zdrowego stylu życia. Decydując się na zakup danego produktu, w pierwszej kolejności zwracamy uwagę na składniki, z jakich został ono przygotowany. Część produktów[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowy placek z ciecierzycy (socca, farinata, cecina) 8 lat, 10 miesięcy temu
Placek z ciecierzycy, rodowity Włoch, w zależności od regionu może się nazywać socca, farinata lub cecina i różnić się grubością (0,3-1 cm), jednak zawsze jest to mieszanka mąki z ciecierzycy, wody, oliwy i soli.[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Suflet mirabelkowy z crème pâtissière 8 lat, 10 miesięcy temu
Korzystając z okazji (Tydzień Kuchni Francuskiej w sklepach Lidl Polska) zakupiliśmy przysmaki z różnych regionów Francji, m.in. dżem mirabelkowy z Lotaryngii, który zmiksowaliśmy na mus, a ten posłużył do[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Ciasto fasolowe z czekoladą i gruszkami 8 lat, 10 miesięcy temu
Po przygotowaniu domowego mleko kokosowe zostaje nam zmielona i odtłuszczona miazga, którą po wysuszeniu i zmiksowania możemy dodawać do innych dań. Taka bezglutenowa mąka kokosowa to znakomity dodatek do ciast np.[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Jak zrobić mleko kokosowe? jak zrobić olej kokosowy? Superfood na co dzień 8 lat, 10 miesięcy temu
Jak zrobić mleko kokosowe? Jest to dość proste, choć efekt końcowy nie będzie przypominał mleka z puszki ani tego przygotowanego z młodego kokosa, którego pestka jest wyściełana miękkim miąższem, to i tak warto :)<br[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Jak kupić i zjeść kokos – superfood na co dzień 8 lat, 10 miesięcy temu
Kokos z uwagi na właściwości zdrowotne jest zaliczany do super produktów roślinnych. Naszpikowany witaminami, solami mineralnymi i zdrowym tłuszczem, który jest szybko wchłaniany przez nasz organizm, daje dużą[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Ciasto kokosowe z białej fasoli z sosem mango, bez mąki, bez cukru + wersja na thermomix 8 lat, 10 miesięcy temu
Trochę zdrowej egzotyki za niewielką cenę :). Ciasto pieczemy z białej fasoli i zmiksowanych wiórków kokosowych, bez mąki i cukru, ale używamy białej czekolady i opcjonalnie niewielkiej ilości Czas przygotowania:[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Kandyzowana skórka pomarańczowa 8 lat, 10 miesięcy temu
Kandyzowana skórka pomarańczowa, aromatyczny dodatek za kilka groszy, przyda się do pączków, ciast i deserów.Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:4 pomarańcze3/4 szklanki cukruwodaPrzygotowanie:Pomarańcze wyszoruj[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Puszyste pączki różane z rumem 8 lat, 10 miesięcy temu
Karnawał i tłusty czwartek to u nas dobra okazja do wyjęcia z lodówki płatków róży ucieranych z cukrem, które od minionego roku czekają na swoją wielką chwilę 🙂 i przygotowania rozpustnie smakowitych, leciutkich i[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z pieczonego kalafiora 8 lat, 10 miesięcy temu
Pyszna zupa kalafiorowa z nutami orzechowymi. Prosta i szybka. Zamiast śmietany gęsty jogurt. Czas przygotowania: 1 godzinaPorcje: 4-5Składniki:350 g kalafiora 250 g ziemniaków 400 ml wody lub domowego bulionu 100[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Grasica cielęca w sosie grzybowym – rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 8 lat, 11 miesięcy temu
Tym razem Maciej Nowicki, Chef kuchni PRZEPISWeź wielkie mleczko cielące, wypłucz, obgotuj, pokraj na pięć albo sześć kawałkow, ułoż w rondel z grzybkami, kawałkiem masła, wiązką pietruszki, cebulą, poł bobkowego[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Pasztet z suszonymi pomidorami i grzybami 8 lat, 11 miesięcy temu
Ale pasztet :), tym razem z pomidorami suszonymi na słońcu, świeżymi ziołami i suszonymi grzybami. Znakomita przystawka lub dodatek do kanapek.Czas przygotowania: 3 godziny 30 minut / 3 godziny w thermomixiePorcje:[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Koktajl śniadaniowy dla zabieganych 8 lat, 11 miesięcy temu
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, powinno zawierać odpowiedni zestaw składników pokarmowych, które pozwolą nam przetrwać najbliższe godziny na pełnych obrotach. Dużo możliwości dają nam koktajle, jeśli[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Chleb na jogurcie ze słonecznikiem i czosnkiem niedźwiedzim 8 lat, 11 miesięcy temu
Pyszny chlebek w stylu wiejskim przygotowany z mieszanki mąki pszennej, żytniej i orkiszowej z dodatkiem zmielonych ziaren słonecznika i z rewelacyjnym czosnkiem niedźwiedzim o silnym działaniu bakteriobójczym[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka śniadaniowe przyśpieszające metabolizm 8 lat, 11 miesięcy temu
Ciasteka śniadaniowe przyśpieszające metabolizm, bez mąki i bez cukru. Słodycz jaką w nich znajdziecie to cukry pochodzące z owoców oraz cynamon, dający złudzenie słodkości. Dodatkowo jeśli użyjecie własnej[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Domowa harissa, mieszanka przypraw i pikantna pasta 8 lat, 11 miesięcy temu
Harissa to ostra pasta przygotowywana z papryczek chili i czosnku, bardzo popularna w Libii, Tunezji, Maroku i innych krajach Maghrebu. Znakomity dodatek do mięs grillowanych lub pieczonych, kanapek, zup i kaszy[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze 8 lat, 12 miesięcy temu
Pierogi z rewelacyjnym farszem, kiszona kapusta duszona z cydrem, suszone jabłka, śliwki i borowiki oraz świeże boczniaki, którym możecie nadziać także naleśniki, krokiety, paszteciki i takie tam 🙂 Ilość farszu w[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Śledzie marynowane w zalewie imbirowej i kwasie buraczanym z korzenną przyprawą 8 lat, 12 miesięcy temu
Śledzie na Święta muszą być… tak samo jak i po Świętach :), np. marynowane w kwasie buraczanym i zalewie imbirowej, do podania z ulubionymi dodatkami.Porcje: 5Czas przygotowania: min. 6 godzinSkładniki:150 g[…]
-
SzczyptaSmaQ dodał(a) nowy wpis, Nalewka klementynkowa – jadalne prezenty na ostatnią chwilę 9 lat temu
Prosta a zarazem smaczna, aromatyczna i orzeźwiająca naleweczka, przesycona olejkami aromatycznymi znajdującymi się w skórce, które wprowadzą Was w błogi spokój ;). Sprawdza się jako jadalny prezent na ostatnią[…]
- Załaduj więcej