Smakowyj
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Tajskie zielone curry z krewetkami i kurczakiem 7 lat, 9 miesięcy temu
Tajskie zielone curry to wschodnia wariacja na temat indyjskiego curry. Myśląc o tym daniu trzeba pamiętać, że curry to sposób przyrządzania, a nie przyprawa. W Indiach tego nie kupimy w żadnym sklepie. A dlaczego?[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Surf and turf na gorącym kamieniu 7 lat, 10 miesięcy temu
Surf and turf to popularne danie kuchni amerykańskiej, kanadyjskiej i australijskiej. Obowiązkowe są dwa składniki: czerwone mięso i skorupiaki. Cała reszta zależy od fantazji szefa kuchni. Także kombinacji jest[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Mięso na steki to nie tylko polędwica wołowa 7 lat, 10 miesięcy temu
W powszechnej opinii najlepsze mięso na steki to polędwica wołowa. Niewątpliwie jest w tym dużo prawdy. Jednak nie każdy ma możliwość przekonać się o tym samemu ponieważ cena polędwicy to około 80 zł za kilogram.[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Smażony stek z wołowiny z Kobe 8 lat temu
Stek z wołowiny z Kobe do niedawna był czymś nieosiągalnym w Europie. Nazwa jest zastrzeżona dla dla mięsa zwierząt rasy Wagyu chowanych w Japonii (w szczególności w prefekturze Kobe, ale też sąsiednich) metodami[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Łosoś ze szparagami i shiitake w śmietanie i pieczywo z fetą 8 lat, 1 miesiąc temu
Łosoś ze szparagami to klasyczne połączenie smaków. Zarówno ryby jak i warzywa bardzo łatwo przyjmują cechy przypraw, czy sosów, którymi je potraktujemy. Dlatego zawsze warto poeksperymentować. Łosoś ze szparagami[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Smażony łosoś na kołderce z dyni 8 lat, 2 miesiące temu
Smażony łosoś to pozycja, która pojawia się w menu wielu restauracji w Europie. Łosoś jest dużą, smaczną i łatwą w obróbce rybą. Ale nie to jest przyczyną jego popularności tylko nietypowy kolor mięsa. Co prawda[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Smażone pająki, węże i żaby – kuchnia Kambodży 8 lat, 3 miesiące temu
Smażone pająki, a także inne małe zwierzęta jak węże czy żaby są atrakcją miasta Skuon położonego w turystycznej części Kambodży – w prowincji Kampong Cham. To nie jest tradycyjna potrawa Półwyspu Indochińskiego.[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Tosty francuskie na słodko 8 lat, 5 miesięcy temu
Tosty francuskie to świetna propozycja na śniadanie lub na przekąskę. Zasadniczo robi się je smażąc pieczywo na patelni po wcześniejszym namoczeniu go w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka. Na patelni powinna być[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Sashimi z surowej ryby i owoców morza 8 lat, 6 miesięcy temu
Sashimi z surowej ryby jest często mylone z sushi. Przez to, że oba te dania pochodzą z Japonii to często są mylone. Sushi to kwaśny ryż, a nie surowa ryba. To właśnie sashimi składa się głównie z surowego mięsa,[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Kiełki fasoli mung w sałatce 8 lat, 7 miesięcy temu
Kiełki fasoli mung są bardzo zdrowe, ale nie mają smaku. Coś z tym należy zrobić. Kiełki mają fenomenalną konsystencję, która zachowuje się tylko na surowo. Dlatego są doskonałe do sałatek, a gorzej sprawdzają się[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Przegrzebki z salsą pomidorową 8 lat, 7 miesięcy temu
Przegrzebki to jedne z największych małży. Dorastają do 20 cm średnicy muszli. Muszle mają bardziej okrągłe niż popularne omułki. Sam mięczak również jest większy i ma okrągły a nie podłużny kształt. Występują w[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Prsut – suszona szynka słowiańska 8 lat, 7 miesięcy temu
Prsut wytwarzany jest analogicznie do szynki parmeńskiej. Czyli duże kawałki mięsa z kością są lekko solone i krótko chłodzone, a następnie suszone w przewiewnym miejscu. Jednak jest kilka różnic. Bałkańska[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Kaczka pieczona po polsku 8 lat, 7 miesięcy temu
Kaczka pieczona obecnie rzadko gości na stołach. Jest to drób mniej popularny niż kury, ale dzięki temu produkcja nie jest aż tak przemysłowa. Mięso jest bardziej naturalne. Jest też ciemniejsze. Nawet piersi mają[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Pomidory z polskiej uprawy 8 lat, 7 miesięcy temu
Pomidory krajowe są już w sklepach od początku kwietnia. W maju już stanowią większość, a w czerwcu innych nie będzie w Polsce. Jak to możliwe? Przecież to roślina ciepłolubna, która potrzebuje około 4 miesiące od[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 8 lat, 7 miesięcy temu
Placki ziemniaczane są znane w całej Europie. Wszędzie tam, gdzie uprawia się ziemniaki. Szczególnymi miłośnikami są Polacy, Niemcy, Czesi, Słowacy, Węgrzy, Ukraińcy i Białorusini. Podobna potrawa występowała[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Piersi z kurczaka ze szpinakiem i niebieskim serem 8 lat, 7 miesięcy temu
Piersi z kurczaka są ogólnie dostępne i lubiane. Tylko, że są nudne. Oto co zostało wymyślone pewnego razu na dalekim wschodzie. Piersi zostały tradycyjnie usmażone w przyprawie do kurczaka. Ale to nie koniec.[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Pierogi z boczkiem i szczypiorkiem 8 lat, 7 miesięcy temu
Pierogi mają wiele odmian. Z grubsza można je podzielić na wersję słoną i słodką. Te pierwsze można zjeść od razu po ugotowaniu. Wtedy są miękkie, ale też szybko się sklejają. Alternatywą jest ich podsmażenie na[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Pieczeń jagnięca z ziołami 8 lat, 8 miesięcy temu
Pieczeń jagnięca to świetne danie na niedzielny obiad. Wiele osób uważa, że do pieczenia nadają się tylko świnie i drób, ale to nie prawda. Zarówno baranina jak i jagnięcina nadają się do tego doskonale. Oczywiście[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Pieczeń jagnięca w sosie żurawinowym z dodatkami 8 lat, 8 miesięcy temu
Pieczeń jagnięca jest typowym daniem w miejscach, gdzie hoduje się owce. Bez wątpienia takim krajem jest Australia. Ogromne przestrzenie, mało ludzi i zbyt sucho dla rolnictwa. To są idealne warunki dla pasterstwa.[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Ostrygi japońskie zapiekane z sosem 8 lat, 8 miesięcy temu
Ostrygi japońskie to właściwie ostryżyce japońskie – jadalne małże. Na skutek przełowienia ostrygi jadalnej na początku XX wieku opracowano technikę hodowli tych mięczaków. Początkowo hodowano tylko ostrygę[…]
- Załaduj więcej