Smakowyj
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Okra czyli piżmian jadalny – tropikalne warzywo 8 lat, 9 miesięcy temu
Okra to właściwie piżmian jadalny. To jest roślina z rodziny ślazowatych. Pochodzi z południowej Azji, ale również jest uprawiana w środkowej Afryce i w Ameryce Środkowej. W Polsce rośnie pod folią. Uprawa towarowa[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Morela zwyczajna z własnego sadu 8 lat, 9 miesięcy temu
Morela zwyczajna to drzewo z rodzaju śliw. Pochodzi z Azji. Do Europy trafiła przez Kaukaz. Polska stanowi północną granicę upraw. Jednak uprawy towarowe należą do rzadkości ponieważ, często kwiaty przemarzają.[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Mięsna laksa z makaronem mie 8 lat, 9 miesięcy temu
Laksa to zupa. Ale to coś zupełnie innego niż w polskim rozumieniu. Tu nie dominuje ciecz. Można w zasadzie powiedzieć, że jest to mięso z makaronem z bardzo rzadkim sosem. Ta potrawa jest bardzo popularna w Azji[…]
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Makrela grillowana a nie wędzona 8 lat, 9 miesięcy temu
Makrela atlantycka to ryba dobrze znana w Polsce. Niestety większość rodaków słysząc tą nazwę myśli – tłusta wędzona ryba. A Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Owoce morza w sosie śmietanowym z makaronem 8 lat, 9 miesięcy temu
Owoce morza zwykle nie stanowią głównej części obiadu. Natomiast świetnie nadają się do przekazania smaku do sosu. Podobnie jak w Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Łosoś norweski w całości na obiad 8 lat, 10 miesięcy temu
Łosoś występuje w trzech odmianach: norweski, bałtycki i pacyficzny. Pierwszy jest niemal czerwony, drugi jest biały, a trzeci różowy. W Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Langustynka czyli homarzec 8 lat, 10 miesięcy temu
Langustynka to typowo europejski mały skorupiak. Głównym miejscem jej występowania jest Morze Śródziemne. Najliczniej występuje w zachodniej części, ale również łatwo Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Krokodyl w sosie miodowo-cytrynowym 8 lat, 10 miesięcy temu
Każdy krokodyl jest jadalny. Tak samo kajman i aligator. Trafiają na stół ponieważ są łatwo dostępne i są szkodnikami. W Azji Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Krokodyl smażony po filipińsku 8 lat, 10 miesięcy temu
Filipiński krokodyl jest mały jak na te gadziny. Dorasta do trzech metrów. W końcu to nie jest krokodyl różańcowy. Właśnie Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Krewetki – rodzaje, rozmiary i występowanie 8 lat, 10 miesięcy temu
Krewetki są znane i dostępne w Polsce od dawna. Mimo to zaskakuje niesamowite ignoranctwo w sklepach. Zasadniczo można kupić krewetki Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Krewetki i ryba po filipińsku ze smażonymi bananami 8 lat, 10 miesięcy temu
Ryba po filipińsku to po prostu ryba smażona ze słodkim sosem. Na Filipinach jako archipelagu dominują ryby i owoce morza. Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Kotleciki jagnięce pieczone z kością 8 lat, 11 miesięcy temu
Kotleciki jagnięce są popularne wszędzie tam, gdzie hoduje się duże ilości owiec. Więc przede wszystkim to Chiny, Australia, Nowa Zelandia, Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Wołowina z Kobe w postaci sashimi 8 lat, 11 miesięcy temu
W Japonii hoduje się głównie bydło rasy Wagyu. Zwierzęta oznacza się nie tylko rasą ale i regionem pochodzenia tak jak Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Kiełbaski z krokodyla ze smażoną cebulą 8 lat, 11 miesięcy temu
Kiełbaski z krokodyla przypominają polską białą kiełbasę. Przynajmniej z wyglądu. Smak wszystkich kiełbas zależy głównie od przypraw, o ile nie Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Karkówka z rożna 8 lat, 11 miesięcy temu
W wielu przydrożnych restauracjach na południu Europy zauważyłem pieczone świnie lub prosiaki. Grill stał na zewnątrz przy drodze jako swoista Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Kalmary z grilla – wersja słowiańska 8 lat, 11 miesięcy temu
Kalmary z grilla – kolejna odsłona tego mięczaka. Tym razem nie jest gotowany, ani smażony. Wbrew pozorom świetnie Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Kalmary smażone w chrupiącej panierce 8 lat, 11 miesięcy temu
Kalmary można jeść w wielu postaciach. W Polsce często można spotkać gotowe paczkowane krążki w panierce. Wymagają tylko podgrzania. Ale Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Szynka dojrzewająca z pieprzem 8 lat, 11 miesięcy temu
Szynka dojrzewająca jest surowa. Nie podlega gotowaniu, pieczeniu ani nawet wędzeniu. Nie psuje się ponieważ jest wysuszona i zakonserwowana w Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Kaczka pieczona w sosie jabłkowym 8 lat, 11 miesięcy temu
Kaczka w jabłkach wydaje się daniem kuchni polskiej. Jednak występuje wszędzie, gdzie rosną jabłka i hoduje się kaczki. Wszędzie gdzie Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem 8 lat, 11 miesięcy temu
Można powiedzieć, że jajka są nudne. Na szczęście to nie prawda. Każdy zna jajka na twardo, sadzone, czy jajecznicę. Jajka w Czytaj dalej
- Załaduj więcej