Smakowyj
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Nit de Lluna 2012 z winnicy Mas Vicens 8 lat, 11 miesięcy temu
Katalonia to owoce morza i piłka nożna. Kto by się spodziewał, że można tu spotkać ciekawe wino? A tu niespodzianka Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Jajka sadzone na bekonie z avocado 8 lat, 11 miesięcy temu
Często zastanawiam się co można zjeść smacznego na śniadanie. To jest przecież najważniejszy posiłek dnia, ale jemy również dla przyjemności. Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Gravlax – łosoś marynowany po norwesku 9 lat temu
Gravlax po norwesku, gravad lax po szwedzku, czy graflax po islandzku to potrawa z surowego marynowanego łososia. Łosoś norweski i Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Deska tapas w hiszpańskim stylu 9 lat temu
Idea tapas już dawno dotarła do Polski. Jednak to tylko idea, bo z realizacją zwykle jest kiepsko. Ale nie zawsze. Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Golonka na bawarskiej desce mięs 9 lat temu
Kuchnia niemiecka to przede wszystkim wieprzowina. A w niej daniem popisowym jest golonka. Oczywiście są też inne nieodłączne składniki: kiełbaski, Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Cabernet Sauvignon z winnicy Conte Loredan Gasparini 9 lat temu
Kolejne włoskie wino zostało spożyte razem z serem pleśniowym i szynką dojrzewającą. Tym razem to nie Chianti tylko Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Omułki w białym winie 9 lat temu
Będąc nad morzem nie można przeoczyć małży. Omułki są jednymi z bardziej popularnych. Zawdzięczają to łatwej hodowli. Prawie wszystkie pochodzą Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Figi w cieście francuskim 9 lat temu
Zastanawiałem się do czego oprócz zjedzenia na surowo można zastosować świeże figi. Oświeciła mnie pewna pani proponując figi w cieście
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Cabernet – Syrah – Le Grand Noir 2014 9 lat temu
Cabernet – Syrah – Le Grand Noir 2014 to drugie z win Roberta Josepha, jakie kupiłem. Kolejny kupaż Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Sauvignon Blanc – Le Grand Noir 2014 9 lat temu
Zastanawiałem się jakie wino pasowałoby do muli po marynarsku. Wybór padł na Sauvignon Blanc – Le Grand Noir 2014. Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Owoce morza w chorwackim stylu 9 lat temu
Zawsze należy jeść produkty lokalne. Są świeże i najwyższej jakości. W Chorwacji to ryby, owoce morza, oliwki i
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Chmiel, bez którego nie ma piwa 9 lat temu
Chmiel doskonale radzi sobie w Polsce. Nasz kraj jest czwartym producentem w Europie i szóstym na świecie. To pnącze jest Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Brzoskwinia zwyczajna – drzewo z pysznymi owocami 9 lat temu
Brzoskwinia zwyczajna to małe drzewo owocowe. Kwitnie na różowo zanim wypuści liście. Dlatego jest również piękną rośliną ozdobną. Drzewo wytrzymuje Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Boczek w słodkim sosie sojowym z groszkiem cukrowym 9 lat temu
Boczek wieprzowy wydaje się być tradycyjnym elementem polskiej kuchni. Ale nie tylko tu występuje. Również w Azji upodobano sobie wieprzowinę. Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Balmain bug smażony z krewetkami 9 lat temu
Ciepłe wody południowo-wschodniej Australii pełne są ryb i owoców morza. Jedną z ciekawostek jest Balmain bug. Ten gatunek homara nawet Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Ajwar – bałkańska pasta paprykowa 9 lat temu
Ajwar to pasta paprykowa pochodząca z kuchni serbskiej. Wiele jej modyfikacji występuje we wszystkich krajach Bałkanów. Są dwie wersje: pikantna Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Uszka wigilijne – pierożki do barszczu 9 lat temu
Uszka wigilijne to nic innego jak pierogi z grzybami. Ich wyjątkowość polega na niezwykłym kształcie. Ciasto robi się z wody Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Targ rybny w Sydney 9 lat temu
Wiele razy zastanawiałem się gdzie kupić rybę i dlaczego jest taka droga. Odpowiedź jest prosta – targ rybny. W Polsce Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Glony wakame w sałatce z kiełkami 9 lat temu
Glony wakame to właściwie undaria pierzastodzielna. To gatunek brunatnic, o których uczymy się na szkolnej biologii. Teraz czas wprowadzić teorię Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Świeży szpinak zamiast sałaty 9 lat, 1 miesiąc temu
Każdy zna szpinak w postaci zmiksowanych i zasmażanych liści. Jednak to warzywo jest dostępne w wielu postaciach. Wszędzie można kupić Czytaj dalej
- Załaduj więcej