Smakowyj
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Nigiri sushi – smak morza z ryżem 9 lat, 1 miesiąc temu
Nigiri sushi to jest prawdziwy smak Japonii. Tu liczy się najwyższa jakość. Nie ma miejsca na oszczędność. Ryż musi być Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Maki sushi – rolki z kwaśnego ryżu 9 lat, 1 miesiąc temu
Sushi oznacza kwaśny ryż. W Polsce często pierwszą myślą jest surowa ryba, a to błąd. Maki sushi to jedna z najpopularniejszych Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Sos tatarski na bazie majonezu 9 lat, 1 miesiąc temu
Można przypuszczać, że sos tatarski dotarł do Polski wraz z najazdami Tatarów na przełomie XII i XIII wieku. Pierwsze udokumentowane Czytaj dalej
-
Smakowyj stał się zarejestrowanych użytkownikiem 9 lat, 1 miesiąc temu
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Schab w galarecie 9 lat, 1 miesiąc temu
Każdy za pewne zna galaretę z nóżek wieprzowych, ale warto posmakować jej wykwintniejszą wersję, jaką jest schab w galarecie. Wykonanie Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Kiełki fasoli mung jako źródło białka i witamin 9 lat, 1 miesiąc temu
Kiełki fasoli mung, a właściwie fasoli złotej są najczęściej spotykanym sposobem podania tej rośliny w Polsce. Czasami są nazywane kiełkami Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Rekin – czy to można zjeść? 9 lat, 1 miesiąc temu
W Morzu Bałtyckim nie ma rekinów, ale już w Morzu Północnym można je spotkać. Oczywiście nie są to wielkie żarłacze Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Australijskie wino Central Creek Merlot 9 lat, 1 miesiąc temu
Kiedy zauważyłem Central Creek Merlot rocznik 2014 w sklepie, to w pierwszej kolejności pomyślałem o innym winie. W rzeczywistości się Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Chianti z winnicy Predella 9 lat, 1 miesiąc temu
Region Chianti w Toskanii obfituje w dobre i wyśmienite wina. Duża część wzgórz jest obsadzona winoroślami odmiany Sangiovese, które według Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Pigwówka- nalewka na jesienne wieczory 9 lat, 1 miesiąc temu
Pigwa i pigwowiec to dwa różne gatunki roślin. Pigwówka jest zrobiona z tego drugiego. Pigwa to drzewo wielkości karłowej jabłoni. Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Pierogi – słowiańska specjalność 9 lat, 1 miesiąc temu
Przypuszczalnie pierogi pochodzą z dalekiego wschodu. Są dowody wskazujące, że biskup Jacek Odrowąż zachwycił się nimi podczas pobytu w Kijowie Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Piernik lubelski – dojrzewające ciasto świąteczne 9 lat, 1 miesiąc temu
Piernik lubelski z Gospodarstwa Agroturystycznego Sawanna Najstarsze wzmianki na temat pierników pochodzą z czternastego wieku. Nazwa piernik Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Ośmiornice – przyssawki na talerzu 9 lat, 1 miesiąc temu
Ośmiornice są powszechnymi zwierzętami morskimi. Występują w prawie wszystkich wodach, ale w Bałtyku są rzadkością. Jest ich bardzo dużo gatunków. Czytaj dalej
-
Smakowyj dodał(a) nowy wpis, Budyniowe orzeszki babci Haliny 9 lat, 1 miesiąc temu
Budyniowe orzeszki wymagają specjalnego urządzenia. To jest rodzaj składanej formy w kształcie patelni. Nie może być wykorzystywana do niczego innego Czytaj dalej