ProstePesto

  • Gotując razem z dzieckiem cenię sobie przepisy które mogę przygotować w niedługim czasie. Jednocześnie zależy mi żeby każdy posiłek był wartościowy i zawierał zdrowe składniki oraz dużo warzyw. Ten przepis spełnia[…]

  • Grillowana kukurydza to pyszny dodatek do dań mięsnych, ryb, pieczonych ziemniaków lub jako szybka przekąska. Jest idealnie słodka, aromatyczna i chrupiąca. Idealnie komponuje się z masłem i ziołami lub sosem ma[…]

  • Maleńkie klopsiki wieprzowe duszone w sosie własnym z cebulką. Prosty, bardzo aromatyczny i prosty obiad dla całej rodziny. Klopsiki są na tyle mięciutkie, że nawet maluszek poradzi sobie z nimi bez proble[…]

  • Mochi są to tradycyjne japońskie ciastka, które przygotowywane są z klejącego ryżu, mąki ryżowej nazywanej mochiko i nadziewane pastą ze słodkiej, czerwonej fasoli i truskawek. Obtoczone są w czarnym sezamie, s[…]

  • Piękna Helena jest to pochodzący prosto z Francji klasyczny deser, którego głównym składnikiem są gruszki, które obgotowuje się w syropie i schładza. Następnie umieszczane są w salaterce lub pucharku, polewane są[…]

  • Racuchy drożdżowe przygotowałam po raz pierwszy w swoim życiu, zawsze ich przygotowanie kojarzyło mi się z długim czasem oczekiwania. Faktycznie w przeciwieństwie do zwykłych racuchów, trzeba odczekać trochę naj[…]

  • Panna cotta to inaczej “gotowana śmietanka”, to słynny deser włoski, który popularny jest na całym świecie. Głównym składnikiem jest śmietanka, mleko, cukier i często laska prawdziwej wanilii, które zagęszcza się ż[…]

  • Banana split to amerykański deser, który składa się głównie z trzech gałek lodów o smaku waniliowym, truskawkowym i czekoladowym, które umieszczone są w szeregu w przepołowionym wzdłuż bananie. Do smaku gałkę[…]

  • Kartacze to inaczej nazywane również cepeliny, to owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, która ma długość od 10 do 12 cm. Spotyka się inne wypełnienia kluski takie jak: kapusta kiszona, grzyby czy twaróg.[…]

  • Babka ziemniaczana powstaje z utartych surowych ziemniaków, które należy wymieszać ze skwarkami że świeżo stopionego boczku, dobrze doprawić i zapiec w piecu lub piekarniku na brązowo-złocisty kolor. Jest to tradyc[…]

  • Praca za barem potrafi być nie lada sztuką. Każdy ceniony barman powinien być wyposażony w zestaw akcesoriów barmańskich, dzięki któremu będzie w stanie przygotować najbardziej wymyślne drinki. Jak powinien wy[…]

  • Zupa cebulowa to specjalność kuchni francuskiej, którą przygotowuje się na bazie wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego z dodatkiem smażonej cebuli. Cały sekret tkwi w głównym składniku, czyli cebuli. Należy uwa[…]

  • Rozszerzanie diety dziecka (niemowląt) można tak naprawdę nazwać niemałą przygodą nie tylko dla malucha, ale także i dla rodziców, którzy mają w niej swój ogromny udział. Jak wiadomo w życiu każdego niemowlaka prz[…]

  • Chaczapuri jest to zapiekany placek z twarogiem z dodatkiem sera żółtego, który wywodzi się z kuchni gruzińskiej. Głównymi składnikami jest ser, mąka oraz jajko. To idealny pomysł na sycące śniadanie, pożywny obia[…]

  • Bigos to jedna z najbardziej popularnych i tradycyjnych dań kuchni polskiej, białoruskiej i litewskiej. Głównym składnikiem jest kapusta kiszona, świeża lub mieszanka obu tych kapust, mięso i kiełbasa. Ponadto[…]

  • Pasta z makreli jest bardzo dobrym zamiennikiem wędlin na kanapki. Głównym składnikiem jest oczywiście makrela, a dodatkami do niej mogą być: ogórki kiszone lub konserwowe, jajka czy cebula. Jest na tyle uniwers[…]

  • Bardzo prosty i pyszny przepis na smaczny obiad dla całej rodziny, także dla niemowlaka czy roczniaka będącego na etapie rozszerzania diety. Zauważyłam od pewnego czasu że moja córka lubi połączenie makaronu,[…]

  • Beza Pavlova to rodzaj torcika w kształcie stożka upieczonego z bezy. To pyszny deser z bitą śmietaną i owocami sezonowymi jak i mrożonymi. Jest delikatna, chrupka z zewnątrz i piankowa w środku. Cały sekret t[…]

  • Ceviche jest to rodzaj sałatki z owocami morza takimi jak: kalmary, ośmiornice, krewetki czy przegrzebki lub różnego rodzaju rybami, najlepiej morskimi i dodatkami cebuli, papryczki chilli i soli. Przyrządza się[…]

  • Proziaki, inaczej chleb sodowy, to specjalność kuchni irlandzkiej, który wypieka się z mąki z dodatkiem sody, która jest najważniejszym składnikiem i maślanki. Są popularne w regionach wschodniej Polski, w szczegó[…]

  • Załaduj więcej