ProstePesto

  • Jedna z najpyszniejszych zup krem jak kiedykolwiek ugotowałam. Białe warzywa są delikatne, a zarazem nie mdłe. Zupa wychodzi naturalnie słodkawa za sprawą korzenia pietruszki. U nas zupy, w tym zupy typu krem jemy[…]

  • Czebureki to pierogi z przaśnego ciasta z mąki o niskim typie, gorącej wody i soli, co sprawia, że ciasto jest miękkie i elastyczne z mięsnym nadzieniem. Aby pierogi te nie chłonęły tłuszczu, dodaje się również do[…]

  • Polędwica Wellington to tradycyjna potrawa kuchni brytyjskiej, która wygląda jak rolada i składa się z mięsa, pasztetu, farszu grzybowego i ciasta francuskiego. Idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje takie j[…]

  • Chateaubriand to rodzaj grubego befsztyku, który przygotowywany jest z najlepszej części mięsa wołowego, czyli z głowy polędwicy z sosem lub innymi dodatkami. Wywodzi się i jest bardzo popularny w kuchni francus[…]

  • Miniony weekend spędziliśmy całą rodziną w Krakowie. W pierwszym dniu pobytu, niedługo po naszym przyjeździe do Krakowa, odwiedziliśmy naleśnikarnię znajdującą się nieopodal Rynku. Było popołudnie, pora obiadowa,[…]

  • Przepis na słynną kanapkę Big Mac z McDonald’s w domowym wykonaniu. Nie mogłam uwierzyć że te wrapy smakują niemalże identycznie co oryginalny burger. Kluczowymi składnikami jest dobrej jakości mielona wołowina or[…]

  • Zapewnienie sobie jak najwyższego komfortu w trakcie snu jest niesamowicie istotne. Takie działanie przyczynia się bowiem do lepszego wysypiania się, co skutkuje znacznie większą ilością energii w ciągu dnia. Z[…]

  • Amazon utorował drogę do zakupów „po prostu wyjdź”, a teraz wszelkiego rodzaju detaliści eksperymentują ze sklepami bez obsługi kasowej. Amazon otworzył swój pierwszy sklep bez kasy w Wielkiej Brytanii na początku[…]

  • Coraz więcej osób odkrywa urok pieczenia pizzy na świeżym powietrzu w swoim ogrodzie. Piec do pizzy stał się nie tylko doskonałym narzędziem do przygotowania autentycznej i smacznej pizzy, ale również punktem c[…]

  • Odżachuri jest to popularna gruzińska potrawa, składająca się z mięsa wieprzowego, papryki, cebuli, ziemniaków. Ma wiele wersji i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. W każdym gruzińskim domu przygotowuje[…]

  • Frittata jest to danie kuchni włoskiej, które przypomina omlet. Różnica polega na tym, że dodaje się do tego dania, oprócz rozbełtanych jajek jeszcze różnego rodzaju sery lub czasem mięso i warzywa takie jak: szpin[…]

  • Quiche jest to wypiek, który składa się ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia np. z różnych gatunków mięs, ryb, owoców morza, serów czy warzyw, które zostaje zalane jajeczno-śmietanową masą. Występ[…]

  • Banica jest to tradycyjny wypiek bułgarski, podawany w formie zawijanego placka nadziewanego białym, miękkim i słonym serem sirene. Stosuje się do tego dania niedrożdżowe ciasto filo lub ciasto francuskie. Przyrz[…]

  • Sałatka gado-gado znana również jako lotek, to sałatka pochodząca z kuchni indonezyjskiej, której Podstawą są surowe, lekko gotowane, blanszowane lub gotowane na parze warzywa, jajka, tofu i sos orzechowy. Dodatki[…]

  • Spaghetti ala puttanesca – to włoskie danie z makaronu, które zostało wynalezione w połowie XX wieku w Neapolu. Często przyrządzane jest z makaronu spaghetti lub wermiszel oraz sosu z oliwy z oliwek, oliwek,[…]

  • Wiosna to okres, w którym doceniamy nie tylko piękną pogodę za oknem, ale również możliwość urozmaicenia diety świeżymi, sezonowymi warzywami czy owocami. Przeczytaj poniższy artykuł i przekonaj się, jakie 3 wiose[…]

  • Drobne kąski z ciasta francuskiego nadziewanego kremowym serkiem śmietankowym, szynką i serem żółtym. Ślimaczki to absolutny hit każdego spotkania towarzyskiego. Sama przygotowuję je czasem nawet w ramach kolacji,[…]

  • Sałatka brokułowa którą możesz przygotować na co dzień i od święta. Sama przygotowałam tę sałatkę na weekend, z okazji weekendów zawsze staram się przygotowywać coś niecodziennego dla nas. Sałatkę zjedliśm[…]

  • Dieta, szczególnie ta niskokaloryczna to coś o czym wiele osób myśli, ale najczęściej kończy się na ambitnych planach. Niektórzy nie mogą rozstać się z fast foodem, piwkiem i tłustym mięsem, inni nie wyobrażają so[…]

  • Kremowe risotto z kawałkami kurczaka marynowanego w ziołach prowansalskich oraz warzywami. Do risotto użyłam mojego ulubionego połączenia warzyw – papryka, cukinia i słodka kukurydza. Risotto najlepiej przygoto[…]

  • Załaduj więcej