ola-w-kuchni
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Syrop z kwiatów czarnego bzy 9 lat, 5 miesięcy temu
Czarny bez to owoc niedoceniony w kuchni. Niewiele jest produktów, które potrafią poprawić smak złej herbaty, wody i innych napojów jak właśnie syrop z kwiatów bzu czarnego. Oprócz poprawy smaku posiada wiele[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Koktajl szpinakowy z młodym jęczmienień 9 lat, 5 miesięcy temu
Będąc na targach eko żywności kupiłam sproszkowany, młody jęczmień. Niedawno czytałam o jego właściwościach i dlatego postanowiłam przygotować posta o tej superżywności i o koktajlu z jego dodatkiem. Młody jęczmień[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Tarta z kremem jajecznym, pokrzywą i szpinakiem 9 lat, 6 miesięcy temu
Przepis na tę pyszną tartę zaczerpnęłam z książki ” Pyszne chwasty”. Przyznam, że bardzo ciekawiło mnie takie połączenie smaków i był to strzał w 10. Ciepła kolacja wszystkim przypadła do gustu. Kruche ciasto, […]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Kruche ruloniki z rabarbarem 9 lat, 6 miesięcy temu
Maj to pora rabarbaru. Pięknych, smukłych zielono-czerwonych łodyg o kwaśnym smaku. Idealnie komponujących się w kruchym cieście z niewielką ilością cukru, aby zachować równowagę w smaku. Te proste ciasteczka[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Syrop z mniszka lekarskiego 9 lat, 6 miesięcy temu
Mniszek lekarski potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem jest bardzo wartościową rośliną stosowaną w ziołolecznictwie. Jest ceniony ze względu na właściwości żółciopędne i odtruwające. Mniszek jest bardzo zdrowym[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Domowy pasztet 9 lat, 6 miesięcy temu
Pasztet mięsny zrobiony z dobrej jakości mięsa i podrobów, doskonale przyprawiony zasmakuje każdemu. Sprawdzi się na Wielkanocnym stole, jak i również na kromce domowego chleba. Moim ulubionym i bardzo pasującym[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Pieczone jabłka z ricottą i herbatnikami 9 lat, 7 miesięcy temu
Gdy masz ochotę na szybki i smaczny deser możesz przygotować pieczone jabłka. Moja dzisiejsza propozycja na ich „farsz” to delikatny i kremowy serek ricotta, chrupiące herbatniki i imbir. Każdemu miłośnikowi smaku[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Frytki z pieczonych warzyw 9 lat, 7 miesięcy temu
Kolorowe, pyszne i zdrowe, posypane ziołami i polane ulubioną oliwą. Do tego maczane w delikatnym sosie jogurtowym ze świeżą bazylią. Brzmi smacznie? Frytki to potrawa, którą wielu z nas uwielbia lecz mają jedną[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Domowa granola 9 lat, 7 miesięcy temu
Jako dodatek do naturalnego jogurtu lub mleka doskonale sprawdzi się w roli śniadania. Bomba energii, którą warto mieć w domu w słoiku. Z powodzeniem może zastąpić słodkie i pełne kalorii cukierki oraz niezdrowe[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Sałatka śledziowa z buraczkami 9 lat, 7 miesięcy temu
Pieczone buraczki, ogórki konserwowe, słone śledzie a’la Matias i słodkie jabłka. Z połączenia tych składników powstaje pyszna sałatka o intensywnym smaku. Polana sosem majonezowo-jogurtowym i przyprawiona świeżo[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Co warto wiedzieć o kaszy jaglanej? 9 lat, 7 miesięcy temu
Kasza jaglana to nadal jedna z najmniej docenianych kasz, ze szkodą dla naszego organizmu. Jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz.Otrzymywana z nasion prosa pod względem wartości odżywczej dorównuje[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Chleb z otrębami i siemieniem lnianym 9 lat, 8 miesięcy temu
Według dietetyków i żywieniowców chleb stanowi unikalny produkt spożywczy zawierający w pożądanych ilościach wszystkie składniki odżywcze: energetyczne, budulcowe i regulujące. Dominującym składnikiem jest skrobia,[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Leniwe pierogi 9 lat, 8 miesięcy temu
Piątek to dzień bez mięsa. Nasuwa się więc pytanie, co zrobić aby nasycić nasz żołądek czymś smacznym. Dziś przygotowałam leniwe pierogi, na które u nas mówi się knedle. To pyszne ziemniaczane danie z dodatkiem[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Hummus 9 lat, 8 miesięcy temu
Dziś razem z siostrą przygotowałam hummus – wegetariańską pastę z ciecierzycy. Chociaż nazwa i składniki brzmią nieco egzotycznie, hummus już na stałe zagości w naszym domu, bo posmakował wszystkim.Jego[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Omlet z płatkami owsianymi, miodem i owocami 9 lat, 8 miesięcy temu
Gdy rano mamy trochę więcej czasu na przygotowanie śniadania polecam usmażenie tego omletu. Jest niezwykle sycący, szybki i nieskomplikowany w przygotowaniu. Ponadto składa się z niewielu składników. Jedyne o[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Owsiane muffiny z konfiturą 9 lat, 8 miesięcy temu
Od kiedy zaczęłam zajęcia na uczelni postanowiłam przynosić ze sobą w pudełeczku jedzenie. W tym tygodniu upiekłam pyszne i bardzo sycące muffiny z mąki pszennej razowej z dodatkiem płatków owsianych. Nie dodałam[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Kopiec kreta 9 lat, 8 miesięcy temu
Uwielbiam desery i ciasta na zimno, których nie trzeba piec. Lekka śmietankowa masa z dodatkiem sera mascarpone to najczęstsze połączenie jakiego używam do takich słodkości. Na kopiec kreta składał się[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Za co lubić płatki owsiane? 9 lat, 8 miesięcy temu
Płatki owsiane, to płatki produkowane z owsa siewnego. Zawierają węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, które powoli uwalniają się do krwiobiegu i zapewniają mózgowi stabilne źródło glukozy. Dzięki czemu[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Pierogi z kaszą jaglaną 9 lat, 9 miesięcy temu
Pierogi z kaszą jaglaną to idealna alternatywa dla ruskich pierogów. Farsz stanowi kasza jaglana oraz pół tłusty biały ser, które nadają niepowtarzalny smak. Warto pamiętać, aby kaszę przed ugotowaniem przelać[…]
-
ola-w-kuchni dodał(a) nowy wpis, Bigos tradycyjny 9 lat, 9 miesięcy temu
Najlepszy bigos robi moja mama, dlatego dziś przedstawiam jej przepis. Sekret dobrego bigosu tkwi w czasie „przegryzania” się jego składników. Bardzo ważna jest jakość kiszonej kapusty oraz mięsa jakiego użyjemy .<br[…]
- Załaduj więcej