Milion Smaków
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Pierogi gryczane z policzkami cielęcymi i pieczonymi warzywami oraz sosem z bulionu 7 lat temu
Pewnego dnia po obiedzie zostało półtorej porcji policzków cielęcych. Można je było po prostu zjeść, ale można też było przygotować dwie porcje pierogów.
Gryczane ciasto na pierogi o charakterystycznym smaku,[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Ciastka ryżowe z azjatyckim sosem 7 lat temu
Ciastka ryżowe to bardzo zła nazwa – kojarzy się zupełnie z czymś innym. Dla mnie jest to coś w stylu grubego ryżowego makaronu lub ryżowa wersja polskich kopytek. W każdym razie ich oryginalna nazwa to w[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Foccacia z pomidorkami i rozmarynem 7 lat temu
Foccacia to klasyczne włoskie danie, które głównie występuje jako przekąska. Mimo długoletniej tradycji, a może właśnie z jej powodu, każdy region Włoch ma inny sposób na przygotowanie tego pieczywa.
Czasami[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Quesadilla z serem i salami 7 lat, 1 miesiąc temu
Przychodzą znajomi? Macie ochotę na kuchnię meksykańską? Quesadillę przygotujecie dosłownie w kilka chwil a sprawdzi się doskonale jako słodkie co nieco podczas spotkań towarzyskich. Eksperymentujcie z nadzieniem -[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Cynamonowe ciasteczka z krówkami 7 lat, 1 miesiąc temu
Jesień to zdecydowanie czas ciastek – chrupiących, aromatycznych, z dodatkiem rozgrzewających przypraw. To taki przedsmak sezonu pierniczkowego, który rozpocznie się lada moment. A póki co umilmy sobie wieczór[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Śliwkowy sos BBQ z pikantną nutą 7 lat, 1 miesiąc temu
Sos BBQ to klasyka amerykańskiej kuchni. Ciężko sobie wyobrazić grillowanie bez tego sosu. Istnieje wiele jego wersji, często mocno różniących się smakiem.
Podstawa to smak lekko ostry, lekko słodki z nutą[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Pieczone buraki i ziemniaki z salsą 7 lat, 1 miesiąc temu
Jesienią, w sezonie warzyw korzennych, często przygotowuję pieczone dania na ich bazie. Smacznym i szybkim obiadem są chociażby buraczki pieczone z ziemniakami, podane z owczym serem i salsą z kaparów. Kto jeszcze[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Wege mielone z kaszy jaglanej i kalafiora 7 lat, 2 miesiące temu
Kto mnie zna ten wie, że w swojej kuchni dużo eksperymentuję z kuchnią wegańską. Nie żebym nie lubiła mięsa – po prostu nie wyobrażam sobie jedzenia go non stop (2-3 razy w tygodniu to moje optimum). Przy daniach[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Sos z mango, habanero chocolate i kolendry 7 lat, 2 miesiące temu
Sos z moim ulubionym balansem smaków: słodkiego, kwaśnego i ostrego. Dość standardowe połączenie magno z kilkoma gatunkami ostrych papryczek i dużą ilością świeżej kolendry. To oczywiście nie wszystko – jest też[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Piekielnie ostra pizza kiełbasą, porem, szczypiorkiem i cebulą 7 lat, 2 miesiące temu
Lubię ostre jedzenie. Czasami nawet bardzo ostre. A tego dnia wybór padł na pizzę. Tak więc mamy tutaj klasyczne cienkie ciasto, piekielnie ostry sos do pizzy z Carolina Reaper oraz interesujące połączenie[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Koktajl ze szpinaku i śliwek 7 lat, 2 miesiące temu
Bardzo odświeżający i zdrowy koktajl. Smakuje śliwkami z posmakiem maślanki a szpinak w zasadzie jest niewyczuwalny. Za to daje nam dużo witamin i żelaza.
Po długim miksowaniu dostajemy lekką konsystencję z pianką[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Nalewka z pigwy 7 lat, 2 miesiące temu
To wyjątkowo wdzięczna nalewka. Przepis jest tak prosty, że na pewno uda się osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z nalewkami. Smak za to, jest wyjątkowy. Lekko cierpki, słodki, mocno owocowy. Rozgrzewa w[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Zupa z pieczonej dyni, tofu i pak choi 7 lat, 2 miesiące temu
Najczęściej robię zupy typu krem – są bardziej sycące i bardziej je lubię. A jak już robię zupę w wersji klasycznej to z dużą ilością dodatków – jak ta.
Po podaniu wręcz składniki wystają z zupy i proszą się o[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Risotto dyniowe z truflami 7 lat, 2 miesiące temu
Trufle mają bardzo charakterystyczny smak i zapach, który mimo, że jest intensywny, może zostać stłumiony przez zbyt wyraźny smak innych dodatków do dania.
Ten przepis to proste risotto, które mimo małego dodatku[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Jajecznica z podgrzybkami 7 lat, 2 miesiące temu
Letnio-jesienna jajecznica, którą można zrobić jak tylko pojawią się świeże podgrzybki. Wystarczy je tylko umyć i wrzucić na gorące masło.
Silny smak grzybów, delikatny masła i do tego jajka.
Oczywiście[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Żurawina z gruszką 7 lat, 2 miesiące temu
Żurawiny a w zasadzie dżemu z żurawiny używam głównie do mięs. Jest zbyt kwaskowaty i za mało słodki, żeby brać go na poważnie jako kandydata do smarowidła na kanapkę.
No chyba, że na tej kanapce znajduje się[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Czekoladowy budyń jaglany 7 lat, 2 miesiące temu
Nie wszyscy przepadają za smakiem kaszy jaglanej a naprawdę warto włączyć ją do codziennej diety z uwagi na dobroczynny wpływ na nasz organizm. Kasza nie musi być tylko nudnym dodatkiem do obiadu, możecie z niej[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Ciasto ucierane z morelami 7 lat, 3 miesiące temu
Mój hit ostatniego miesiąca – szybkie i łatwe w przygotowaniu babkowe, ucierane ciasto, które po upieczeniu zaskakuje puszystością. Do jego przygotowania możecie użyć właściwie dowolnych owoców. Wisienką na torcie[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Rydze z chorizzo i żurawiną 7 lat, 3 miesiące temu
Bardzo ciekawa i po prostu przepyszna przekąska. Będzie się pojawiała na moim stole regularnie jeśli tylko uda mi się trafić rydze.
Rydze są tutaj smażone klasycznie, ale z dodatkiem chorizzo, które dodaje swojej[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Klopsiki z dynią i pieczarkami 7 lat, 3 miesiące temu
Lubię klopsiki w zasadzie w każdej wersji. Ta do dość klasycznego przepisu na to danie została wzbogacona o sporą ilość dyni i pieczarek. Konsystencja jest taka jak powinna być w klopsikach, ale smak jest[…]
- Załaduj więcej