Milion Smaków
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Mule w winie i bulionie 7 lat, 4 miesiące temu
Mule to klasyka kuchni śródziemnomorskiej. Jak to bywa w przypadku popularnych w wielu krajach produktów i dań istnieje kilka wersji tego jak je najprościej przyrządzić. Można w winie, można w bulionie, można w[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Makaron z sosem pomidorowym, kaparami, papryką i wstążkami marchewki 7 lat, 4 miesiące temu
Prosty przepis na pyszny makaron. Podstawą jej sos pomidorowy, do którego dodajemy słono-kwaśne kapary, słodką paprykę i marchewkę pociętą w wstążki.
Warzywa zostają lekko twarde i chrupiące a przez to danie jest[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Pieczone warzywa z sosem majonezowym i olejem z pestek dyni 7 lat, 4 miesiące temu
To danie na które trafiłem w restauracji podczas Restaurant Week. Proste, w sumie to tylko upieczone warzywa, ale z dodatkiem sosu majonezowego i oliwy z pestek dyni (w oryginale były inne, ale nie pamiętam jakie)[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Naleśniki po bolońsku 7 lat, 4 miesiące temu
Na wspomnienie ich smaku od razu robię się głodna. Myślę, że jest to jedno z tych dań, które smakują wszystkim i zawsze. Klasyczne naleśniki z farszem na bazie mielonego mięsa i pomidorowego sosu zapiekam z[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Surówka z kapustą włoską, marchewką i ogórkiem konserwowym 7 lat, 4 miesiące temu
Klasyczna surówka, która w podobnej wersji od lat pojawia się na polskich stołach. I dobrze, bo to połączenie wyraźnych smaków, które się uzupełniają. Słodka marchewka, ostra szalotka, kwaśne ogórki – a wszystko[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Kotleciki szpinakowe 7 lat, 4 miesiące temu
W sezonie wiosenno-letnim staram się wykorzystywać wszystkie dary natury najwięcej jak się da. Ze świeżego szpinaku przygotujcie pyszne (i zdrowe!) kotleciki, na bazie orkiszowej mąki, doprawione aromatyczną[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Smoothie z melona, malin i porzeczek 7 lat, 4 miesiące temu
Interesujące połączenie smaków i prawdziwa bomba witaminowa. Do charakterystycznego smaku melona dodajemy kwaśność porzeczek i słodycz malin.
Smoothie jest gęste dzięki dodatkowi siemienia lnianego, a dodatkowych[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Cukinia nadziewana jagnięciną z serem feta, kolendrą i rozmarynem 7 lat, 4 miesiące temu
W tym daniu główną rolę – bo i składnika i naczynia gra okrągła cukinia, które często występuje w basenie morza śródziemnego a ostatnio trafia się też i w Polsce.
Doskonale do niej pasuje mielona jagnięcina z[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Zupa kurkowa 7 lat, 4 miesiące temu
W sezonie kurkowym przygotowuję tą zupę kilkakrotnie bo jest smaczna i łatwa do zrobienia. Minimum dodatków sprawia, że w smaku jest ona wyraźnie grzybowa, co lubię. Uwaga: pod żadnym pozorem nie rezygnujcie z[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Stek Tomahawk z Angusa w winnym sosie kurkowo-szczypiorkowym 7 lat, 4 miesiące temu
Wyjątkowy stek, który cieszy się sporą popularnością w USA. Tomahawk to specjalna odmiana cięcia cote de boeuf (sezonowanego antrykotu) z pozostawionym żebrem.
Waga tego steku waha się między 600g a 1kg. Jego[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Nalewka z czerwonej porzeczki 7 lat, 4 miesiące temu
Porzeczki mają wiele różnych zastosowań. Co roku owocują u nas bardzo dobrze, więc robimy z nich dżemy, galaretki i kompoty. Było też wino, więc nie może zabraknąć nalewki. Jest (oczywiście) słodka, ale też ma[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Smoothie z mango, truskawek i malin 7 lat, 4 miesiące temu
To gęste smoothie powstało z połączenia letnich owoców: truskawek i malin z mango, które daje oprócz smaku właśnie tę charakterystyczną gęstość, która jest taka ważna 😉
A na koniec mała ilość mięty – tak, żeby[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Smażone ziemniaki z groszkiem, fasolką, kurkami i szczypiorkiem 7 lat, 4 miesiące temu
Danie, które jest połączeniem wiosennych, letnich i jesiennych smaków. Smażone ziemniaki z kurkami z dodatkiem świeżego groszku i szczypiorku smakują świeżo i mogą być podane zarówno na obiad jak i na kolację.
[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Klasyczne Creme Brulee 7 lat, 5 miesięcy temu
Crème brûlée to z francuskiego „przypalona śmietanka”. Mimo francuskiej nazwy ten deser pochodzi z Wielkiej Brytanii albo Hiszpanii albo może jednak z Francji. Jak to często bywa rodowodu dań z tak długą historią[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Tort bezowy z jagodami i mascarpone 7 lat, 5 miesięcy temu
Niezbyt często robię ciasta, a zwłaszcza torty – przeważnie to sporo pracy, dużo czekania a potem szybko znika 😉
Tym razem jednak jak pojawiły się pierwsze jagody wziąłem się do pracy – tort złożony z tego co[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Pierogi z twarogiem i jagodami 7 lat, 5 miesięcy temu
Bardziej sycąca wersja moich ulubionych owocowych pierogów – z jagodami. Zresztą, porównanie jest może niefortunne, bo to inny styl pierogów i zupełnie inny smak. Jeśli jednak lubicie jagody i nie jest wam straszny[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Szybkie racuchy z borówką amerykańską 7 lat, 5 miesięcy temu
Klasyczne racuchy robi się z użyciem drożdży a nie proszku do pieczenia, ale jeśli tak jak ja, chcecie je przygotować na śniadanie to polecam wybrać szybszą opcję.
Są puszyste i elastyczne i doskonale komponują[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Karobowo-orzechowa owsianka z malinami i płatkami kokosa 7 lat, 5 miesięcy temu
Połączenie wielu smaków w jednej owsiance – ciekawa i trudna do opisania kompozycja. W sam raz na letnie śniadanie w słońcu. Energia i dobry humor na długie godziny gwarantowane.
Czytaj dalej -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka z makaronu penne z brokułami w sosie śmietanowo-serowym 7 lat, 6 miesięcy temu
Prosta zapiekanka o klasycznym połączeniu smaków brokuła ze śmietaną i serem pleśniowym brie.
Pieczemy ją na tyle długo, żeby ser się rozpuścił i lekko przypiekł na brzegach naczynia, ale w środku dalej pozostał[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Surówka z pomidorów, szalotki i bazylii 7 lat, 6 miesięcy temu
Szybka i lekka surówka, która pasuje do większości dań obiadowych. Najlepiej smakuje kiedy pomidory są świeże i pełne smaku – czyli w sezonie, bo to one budują cały aromat. Do tego świeża bazylia, oraz szalotka,[…]
- Załaduj więcej