Milion Smaków
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Pieczony, marynowany w winie camembert z truskawkami w balsamico truflowym 7 lat, 6 miesięcy temu
W sezonie na truskawki staram się zawsze wykorzystać je najbardziej jak się da. W końcu bardzo szybko się kończą. Tym razem w nietypowym połączeniu – camembert, balsamiczny sos truflowy oraz słodkie truskawki dają[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Koktajl truskawkowo-malinowy z nutą mięty 7 lat, 6 miesięcy temu
Prosty i szybki koktajl z truskawek i malin oraz maślanki. Czyli klasyka polskiej kuchni. Do niego dodamy odrobinę mięty i zadbamy o to, żeby maślanka była prosto z lodówki. W sam raz na gorący letni dzień.
[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Nalewka z mięty pieprzowej 7 lat, 6 miesięcy temu
W sezonie na nalewki warto wypróbować kolejną naszą propozycję – klasyczną nalewkę z mięty. Jest mocno orzeźwiająca o bardzo wyraźnym zapachu i smaku, no cóż, właśnie miętowym. Ma delikatnie zielony kolor, więc[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Wiosenna surówka z ogórka, pomidora, awokado i sera feta 7 lat, 6 miesięcy temu
Dobra surówka na wiosnę kiedy w końcu doczekamy się świeżych warzyw. Dodajemy do niej awokado i ser feta, żeby była bardziej sycąca i pożywna, a całość wykańczamy sosem miodowo-musztardowym. Smak i zdrowie 😉
[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Pieczone naleśniki z domowym serkiem homogenizowanym i truskawkami 7 lat, 6 miesięcy temu
Naleśniki to danie, które w różnych formach gości na naszym stole od czasu do czasu. Zarówno w postaci wytrawnej jak i słodkiej. Dziś inaczej niż zwykle, bo nalesniki będą na koniec jeszcze pieczone. Doskonały[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Kapusta, marchewka, seler naciowy i papryka z woka 7 lat, 7 miesięcy temu
Tym razem wok w 100% warzywny. Wszystkie warzywa są jeszcze lekko twarde i chrupiące, ale dobrze podgrzane i połączone aromatyczną mieszanką sosów.
Kapusta i seler naciowy pojawiały się już w woku w moich[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Pudding chia z truskawkami 7 lat, 7 miesięcy temu
Pudding chia to w zasadzie przepis Kasi, która robiła go wiele razy – jako deser lub szybką przekąskę do pracy. Zazwyczaj gdy zostawało mleko kokosowe z innych dań.
Tym razem pudding podajemy z małym dodatkiem[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Jaglanka z syropem klonowym, truskawkami i pomarańczami 7 lat, 7 miesięcy temu
Letnia jaglanka w sam raz na śniadanie. Połączenie słodkich, dojrzałych truskawek z lekko kwaśnymi pomarańczami i specyficznym smakiem syropu klonowego sprawia że danie jest ciekawe i chce się zjeść więcej niż[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Szparagi z bułką tartą, jajkiem poche oraz młodymi ziemniakami 7 lat, 7 miesięcy temu
Lekka wariacja na temat klasycznego połączenia młodych ziemniaków, sadzonego jajka i fasolki szparagowej.
Dziś proponuję młode ziemniaki z koperkiem w połączeniu ze szparagami ugotowanymi al dente z dodatkiem[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Smoothie truskawkowo-bananowe 7 lat, 7 miesięcy temu
Proste, szybkie i sycące smoothie na sezon truskawkowy. Smak dają nam przede wszystkim świeże, słodkie truskawki. Banan, tofu sprawiają, że napój je sycący i ma odpowiednią gęstość. Olej lniany i pyłek pszczeli[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Nalewka z pędów sosny 7 lat, 7 miesięcy temu
Typowo polska nalewka sporządzona ze świeżych pędów sosny, zebranych jak tylko odrosną na wiosnę kilka centymetrów. Ma bardzo żywiczny posmak i jest dość ciężka, ale smakuje pysznie. Tak więc w celach[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Gołąb pieczony z warzywami w folii 7 lat, 7 miesięcy temu
Gołąb to część kuchni polskiej – z tych części, które obecnie są zapomniane. Kiedyś gołąb był dość częstym gościem na polskich stołach, czy to w formie rosołu czy właśnie pieczeni. Mięso jest podobne do dzikich[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Dżem z truskawek 7 lat, 7 miesięcy temu
Jeden z moich ulubionych prostych dżemów owocowych. Przygotowany tak, żeby były w nim duże kawałki owoców – miękkich oczywiście, żeby w razie czego łatwo rozsmarowywało się je na kanapce.
Co roku staram się[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Sos béarnaise 7 lat, 7 miesięcy temu
Sos béarnaise, czy jak go się często nazywa w Polsce sos bearneński, to sos który powstaje na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu. Jest klasycznym, kremowym sosem, który doskonale pasuje do dobrych mięs[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Burgery rybne z sosem chilli 7 lat, 7 miesięcy temu
Kto powiedział, że burger musi być koniecznie z wołowiny? Miłośnikom lżejszych dań proponuję poeksperymentować z kotletami rybnymi. Odpowiednie dodatki, jak surówka colesław i sos chilli, zdziałają tu cuda. Do[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Chleb żytni codzienny na zakwasie 7 lat, 7 miesięcy temu
Kiedy już wyhodujecie własny zakwas i zaczniecie piec na jego bazie domowe chleby, zapewniam Was, że wszystkie inne przestaną Wam smakować. Ten chleb po prostu smakuje prawdziwym chlebem – lekko kwaśny z chrupiącą,[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Jaglanka z bananem i sosem orzechowo-klonowym 7 lat, 7 miesięcy temu
Od kiedy odkryłem sos zrobiony z masła orzechowego, syropu klonowego i soku z cytryny zaczął się pojawiać na moim stole regularnie. Zwłaszcza na śniadania w towarzystwie jaglanki, do której bardzo pasuje oraz[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Wiosenne risotto ze szparagami z cukinią 7 lat, 7 miesięcy temu
Sezon na szparagi rozpoczęty. A to przykład świetnego ich zastosowania. Szparagi bardzo dobrze pasują do risotto z dodatkiem podsmażonej cukinii i świeżych ziół.
Do tego mała ilość chili, żeby wzmocnić smak dania[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Kotleciki rybne z sosem chilli 7 lat, 7 miesięcy temu
Do przygotowania takich pysznych kotlecików możecie wykorzystać właściwie każdą białą rybę. U mnie był sandacz, ale równie dobrze pasowałby np. dorsz. Dodatek kolendry i sosu chilli nadaje im nieco orientalnego[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Dżem z rabarbaru i jabłka 7 lat, 8 miesięcy temu
Co roku dostaję dużo, dużo rabarbaru. I co roku robię z niego dżem. Różne dżemy – klasyczny – tylko z rabarbaru, skandynawski z dużą ilością imbiru, oraz ten – rabarbar + jabłko. Jabłko sprawia, że konsystencja[…]
- Załaduj więcej