Milion Smaków
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Hamburger z czarnego Angusa z karmelizowaną cebulą i sosem a'la Big Mac 10 lat, 4 miesiące temu
Szczyt sezonu grillowego. Warto się pokusić o zrobienie hamburgerów, na przykład z grilla. Ważny jest dobór składników i ich kompozycja.
Udało mi się kupić mięso z czarnego Angusa, które według mnie jest[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Naleśniki gryczane z brokułami w sosie serowym 10 lat, 4 miesiące temu
Naleśniki mogą być zdrowym i pełnowartościowym obiadem jeżeli przygotujemy je z zdrowszych wariantów standardowych składników. Ja do moich wykorzystałam mąkę gryczaną i mleko owsiane. Tak przygotowane ciasto aż[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Koktajl z czarnej i czerwonej porzeczki 10 lat, 4 miesiące temu
Szybki i bardzo orzeźwiający koktajl na lato. Słodko-kwaśny smak dzięki połączeniu czarnej i czerwonej porzeczki sprawia, że można go wypić naprawdę dużo 😉
Całe szczeście, że robi się go w niecałe 10[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Stek filet mignon z Angusa w cukrze i rozmarynie 10 lat, 4 miesiące temu
Rasa Aberdeen angus pochodzi z XVIII wieku i została wyhodowana w Szkocji. Do tej pory występuje tam powszechnie, ale jest też hodowana w Argentynie, USA i Kanadzie, oraz ostatnio w Polsce.
Ma wyjątkowe mięso z[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Makaron penne alla carbonara z pomidorami 10 lat, 4 miesiące temu
To jedno z moich klasycznych dań przygotowywanych na urlopie. Wymaga naprawdę niewielu składników i minimum pracy a smakuje bardzo włosko i wakacyjnie. W wersji light boczek można zamienić na chudą szynkę ale po[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Shoarma z polędwiczki wieprzowej 10 lat, 4 miesiące temu
Shoarmę zazwyczaj przyrządza się z jagnięciny lub cielęciny, ale w Polsce najczęściej spotyka się wersje z kurczaka lub właśnie wieprzowe. Z tych dwóch ostatnich według mnie najlepszą jest shoarma przyrządzona z[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Podstawowy piekielny sos pomidorowy z naga bhut jolokia (ghost pepper) 10 lat, 4 miesiące temu
Ostre sosy można przyrządzać na różne sposoby: na słodko, kwaśno, czy po prostu ostro (np puree z papryczek z oliwą). Ja jako podstawy do większości sosów używam pomidorów. Sos ma wtedy sporo możliwości do[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Flaczki z kalmarów 10 lat, 4 miesiące temu
Znalezienie w polskim sklepie krążków kalmarów bez panierki to nie lada wyzwanie. Jeżeli Wam się to uda przyrządźcie z nich flaczki, czyli pożywną zupę z dodatkiem świeżej włoszczyzny. Ja kupiłam zamrożone krążki[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Kotlety ziemniaczane 10 lat, 4 miesiące temu
Moja znajoma powiedziała kiedyś, że kotlety można zrobić ze wszystkiego – nawet z ziemniaków. Prawda – można. Kotlety z ziemniaków były dość popularne w kuchni polskiej i rosyjskiej wiele lat temu. Teraz raczej[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Sycące smoothie z borówki amerykańskiej 10 lat, 4 miesiące temu
To mleczno jogurtowe smoothie bardzo dobrze smakuje zwłaszcza w lato kiedy jest gorąco. Warto wcześniej włożyć składniki do lodówki, żeby pić je od razu po zmiksowaniu, bo zostawione na później gęstnieje i trzeba[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Placek orkiszowy z jeżynami i malinami 10 lat, 4 miesiące temu
Jeżyny i maliny to mieszanka niemalże doskonała. Zamknięte i zapieczone w orkiszowym cieście z dodatkiem pełnoziarnistych sucharków i zmielonych migdałów zamieniają się w równie doskonałą, zdrową, pełnowartościową[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Kruszon z truskawkami 10 lat, 4 miesiące temu
Klasyczny kruszon w wersji sezonowej-truskawkowej. Kruche ciasto, truskawki i beza tworzą tu wyśmienite połączenie. Pomimo tego, że owoce podczas pieczenia robią się wodniste i ciasto nie wyrasta jak w oryginalnym[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Nalewka z wiśni (wiśniówka) 10 lat, 4 miesiące temu
Wiśniówka to zdecydowanie najpopularniejsza nalewka w Polsce. Nic dziwnego. Rozgrzewa zimą – zarówno sama jak i w herbacie i idealnie smakuje zimna w lecie – na ochłodę – lub jako polewa do deserów[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Makaron z passatą pomidorową 10 lat, 4 miesiące temu
To danie ma w sobie śródziemnomorski klimat – minimum składników, prostota i pyszny smak. Klasyczne włoskie połączenie składników: makaron, pomidorowa passata, cebula, czosnek, oliwa i parmezan. Niezawodne na lato[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Crostini z kurkami 10 lat, 5 miesięcy temu
W sezonie na grzyby można stworzyć prawie nieskończoną ilość dań z ich udziałem. To jedno z nich.
Kurki doskonale smakują podsmażane na maśle z cebulką, a to idealnie komponuje się z chlebem podgrzanym na[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Sos Marie Rose 10 lat, 5 miesięcy temu
Sos Marie Rose (czasami nazywany w Polsce sosem Maria Róża lub sosem koktajlowym) to kolejny sos w naszej kolekcji, który doskonale sprawdzi się na grillu. Ma lekko słodki smak z nutą limonki u mnie dodatkowo[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Ekspresowe musli z borówką amerykańską 10 lat, 5 miesięcy temu
Prawdziwa bomba witamin w jednym śniadaniu, a do tego smakuje naprawdę wyśmienicie. Śniadanie na pewno przypadnie do gustu wszystkim fanom owocowych poranków a także miłośnikom lekkiej diety. Kompozycja różnych[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Lemoniada truskawkowa 10 lat, 5 miesięcy temu
Truskawki są owocem tak uniwersalnym, że wykorzystywać je możemy praktycznie do każdego rodzaju dań. Sezon truskawkowy z tym roku powoli dobiega do końca więc na jego pożegnanie postanowiłam z ostatnich truskawek[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Dżem z czarnej porzeczki 10 lat, 5 miesięcy temu
Obowiązkowa pozycja na długie zimowe wieczory dla wszystkich miłośników dżemów. Dżem z czarnej porzeczki jest zdrowy, słodki i pyszny a robi się go wyjątkowo szybko. Dzięki temu, że porzeczka zawiera dużo witaminy[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Makaron farfalle z łososiem w kremowym sosie 10 lat, 5 miesięcy temu
Makaron farfalle czy też popularne w Polsce kokardki dobrze komponują się z gęstymi sosami. Dodajmy do tego wędzonego łososia i silną nutę kaparów a wyjdzie nam pyszne danie o wyrazistym smaku.
[…] - Załaduj więcej