Milion Smaków

  • Antrykot z francuskiego entrecôte, czyli międzyżebrze to część wołowiny – mięsień, który ciągnie się wzdłuż kręgosłupa od kręgów piersiowych do dołu żeber. Zawiera fragment tłuszczu, który sprawia, że steki z tego[…]

  • Obok tradycyjnego karpia i ryb w galarecie na wigilijnym stole w mojej rodzinie zawsze pojawia się dorsz smażony w panierce. Szybkie i pewne danie, które smakuje wszystkim miłośnikom ryb. W tym roku po raz pierwszy[…]

  • Świeże warzywa i ser smażony z kminkiem zamknięte w sakiewce z ciasta francuskiego a następnie zapieczone w wysokiej temperaturze.
    Jeśli ciasto nam się nie otworzy podczas pieczenia to warzywa będą uduszone a ser[…]

  • Doskonałe śniadanie na ciepło, które zdecydowanie może umilić nam nie tylko ranek ale i cały dzień.
    To połączenie chrupiącego chleba, soczystych gruszek podduszonych na patelni z miodem oraz sera pleśniowego typu[…]

  • Smoothie mogą nie tylko być z owoców, świetnie smakują też z warzyw. Jeśli do takich nie jesteście przekonani to na początek polecam właśnie to smoothie. To bezpiecznie połączenie pomidorów, papryki i sałaty.[…]

  • Nasiona chia zaliczane są do tzw. superfoods, czyli żywności, która w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu składniki, wpływające na dobre funkcjonowanie ciała i mózgu.
    Nasiona szałwii[…]

  • Pomes daufines to tradycyjny dodatek do czerwonego mięsa lub drobiu pochodzący z kuchni francuskiej.
    Są to kluski z puree ziemniaczanego wymieszanego z ciastem maślano mlecznym (z którego między innymi robi się[…]

  • Łosoś w papilotach. Mocno zawinięty w folię aluminiową i duszony w piekarniku tak, aby wydobyć z niego wszystkie wartości smakowe i nie stracić cennych wartości odżywczych.
    Robiłem już inne mięsa w ten sposób, ale[…]

  • Proste i małe bułeczki. W zasadzie to małe być nie musza, bo z gotowego ciasta można je zrobić dowolnej wielkości, ale małe mają swój niepodważalny urok. Świeże, puszyste i chrupiące na zewnątrz posmarowane masłem[…]

  • Pide to tureckie danie, które bardzo przypomina gruzińskie chaczapuri. Oba dania to drożdżowe ciasto uformowane na charakterystyczny kształt łódki.
    Pide występuje w wielu postaciach z wieloma różnymi nadzieniami.[…]

  • To połączenie smaków kojarzy się z jesienią. Świeże gruszki połączone z imbirem i mocno wyczuwalnym smakiem gryki dają rozgrzewającą i sycącą mieszankę. A do tego takie śniadanie naprawdę jest zdrowe i pożywne[…]

  • Gęsty, smaczny i pożywny – taki jest ten krem a jego piękny kolor niezmiennie mnie zachwyca. Zupy z upieczonych buraczków często goszczą na moim stole, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.
    Dzisiejszy wariant,[…]

  • Śniadanie w stylu włoskim tym razem w nieco bardziej nowoczesnej wersji. Dodatek cukinii do pieczarek sprawia, że crostini jest bardziej odżywcze.
    Jak zawsze przy tego typu śniadaniach wystarczy zaledwie 15[…]

  • Bardzo maślane puree ziemniaczane z wyraźną nutą czosnku, które doskonale pasuje jako dodatek do wielu różnych dań. Oczywiście do takich dań, które same w sobie są na tyle wyraźne, że tego typu dodatek nie przyćmi[…]

  • Bardzo lubię kalafior i staram się wykorzystywać go w kuchni na wiele sposobów. Oprócz typowo polskiego gotowanego kalafiora dodawanego jako jarzynka do obiadu, pysznie wychodzą kalafiorowe sałatki.
    Moja jesienna[…]

  • Granola to jedno z moich ulubionych śniadań – smaczna i pożywna dodaje energii od samego rana. Do tego można ją upiec z wyprzedzeniem w dużej ilości i zamknąć w słoiku a rano tylko zalać naturalnym jogurtem lub[…]

  • Topinambur kiedyś dość rozpowszechniony w Europie (w Polsce na Ślasku) zniknął prawie całkiem w okolicach XVIII wieku na rzecz ziemniaków. Obecnie powoli wraca do łask, bo hoduje się go łatwo i wydajnie a jest[…]

  • Makaronowe zapiekanki kojarzą się z kuchnią włoską, ale tak długo już pojawiają się na polskich stołach, że na stałe stały się elementem polskiego krajobrazu kulinarnego.
    Nic dziwnego, łatwe są w przygotowaniu i[…]

  • Osobiście jestem wielkim fanem chlebków, które są smażone na patelni i do których przygotowania nie trzeba drożdzy.
    Robi się je w zasadzie w każdej części świata a odmiany występujące w różnych krajach dają[…]

  • Bez mąki i bez masła, za to z dużą ilością jabłek i zmielonych migdałów – takie jest ciasto znalezione w którejś z książek Nigelli Lawson. Ja swoim zwyczajem zmniejszyłam ilość dodanego cukru co okazało się[…]

  • Załaduj więcej