Milion Smaków
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Stek z antrykotu wołowego 10 lat temu
Antrykot z francuskiego entrecôte, czyli międzyżebrze to część wołowiny – mięsień, który ciągnie się wzdłuż kręgosłupa od kręgów piersiowych do dołu żeber. Zawiera fragment tłuszczu, który sprawia, że steki z tego[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Dorsz smażony w panierce z migdałami 10 lat temu
Obok tradycyjnego karpia i ryb w galarecie na wigilijnym stole w mojej rodzinie zawsze pojawia się dorsz smażony w panierce. Szybkie i pewne danie, które smakuje wszystkim miłośnikom ryb. W tym roku po raz pierwszy[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Sakiewki z ciasta francuskiego z warzywami i smażonym serem 10 lat temu
Świeże warzywa i ser smażony z kminkiem zamknięte w sakiewce z ciasta francuskiego a następnie zapieczone w wysokiej temperaturze.
Jeśli ciasto nam się nie otworzy podczas pieczenia to warzywa będą uduszone a ser[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Grzanki z gruszką, miodem i serem rokpol 10 lat temu
Doskonałe śniadanie na ciepło, które zdecydowanie może umilić nam nie tylko ranek ale i cały dzień.
To połączenie chrupiącego chleba, soczystych gruszek podduszonych na patelni z miodem oraz sera pleśniowego typu[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Smoothie pomidorowo-paprykowe z sałatą 10 lat temu
Smoothie mogą nie tylko być z owoców, świetnie smakują też z warzyw. Jeśli do takich nie jesteście przekonani to na początek polecam właśnie to smoothie. To bezpiecznie połączenie pomidorów, papryki i sałaty.[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Kokosowy pudding chia 10 lat temu
Nasiona chia zaliczane są do tzw. superfoods, czyli żywności, która w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu składniki, wpływające na dobre funkcjonowanie ciała i mózgu.
Nasiona szałwii[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Pomes daufines 10 lat temu
Pomes daufines to tradycyjny dodatek do czerwonego mięsa lub drobiu pochodzący z kuchni francuskiej.
Są to kluski z puree ziemniaczanego wymieszanego z ciastem maślano mlecznym (z którego między innymi robi się[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Łosoś duszony z porami 10 lat temu
Łosoś w papilotach. Mocno zawinięty w folię aluminiową i duszony w piekarniku tak, aby wydobyć z niego wszystkie wartości smakowe i nie stracić cennych wartości odżywczych.
Robiłem już inne mięsa w ten sposób, ale[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Proste mini bułeczki 10 lat temu
Proste i małe bułeczki. W zasadzie to małe być nie musza, bo z gotowego ciasta można je zrobić dowolnej wielkości, ale małe mają swój niepodważalny urok. Świeże, puszyste i chrupiące na zewnątrz posmarowane masłem[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Pide z mięsem mielonym 10 lat temu
Pide to tureckie danie, które bardzo przypomina gruzińskie chaczapuri. Oba dania to drożdżowe ciasto uformowane na charakterystyczny kształt łódki.
Pide występuje w wielu postaciach z wieloma różnymi nadzieniami.[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Gryczanka ze śliwkami 10 lat temu
To połączenie smaków kojarzy się z jesienią. Świeże gruszki połączone z imbirem i mocno wyczuwalnym smakiem gryki dają rozgrzewającą i sycącą mieszankę. A do tego takie śniadanie naprawdę jest zdrowe i pożywne[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Krem z buraków z mlekiem kokosowym 10 lat temu
Gęsty, smaczny i pożywny – taki jest ten krem a jego piękny kolor niezmiennie mnie zachwyca. Zupy z upieczonych buraczków często goszczą na moim stole, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.
Dzisiejszy wariant,[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Crostini z pieczarkami i cukinią 10 lat temu
Śniadanie w stylu włoskim tym razem w nieco bardziej nowoczesnej wersji. Dodatek cukinii do pieczarek sprawia, że crostini jest bardziej odżywcze.
Jak zawsze przy tego typu śniadaniach wystarczy zaledwie 15[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Puree maślane z nutą czosnku 10 lat temu
Bardzo maślane puree ziemniaczane z wyraźną nutą czosnku, które doskonale pasuje jako dodatek do wielu różnych dań. Oczywiście do takich dań, które same w sobie są na tyle wyraźne, że tego typu dodatek nie przyćmi[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Sałatka z kalafiora i awokado 10 lat temu
Bardzo lubię kalafior i staram się wykorzystywać go w kuchni na wiele sposobów. Oprócz typowo polskiego gotowanego kalafiora dodawanego jako jarzynka do obiadu, pysznie wychodzą kalafiorowe sałatki.
Moja jesienna[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Granola kokosowa z orzechami brazylijskimi 10 lat temu
Granola to jedno z moich ulubionych śniadań – smaczna i pożywna dodaje energii od samego rana. Do tego można ją upiec z wyprzedzeniem w dużej ilości i zamknąć w słoiku a rano tylko zalać naturalnym jogurtem lub[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z topinamburu 10 lat temu
Topinambur kiedyś dość rozpowszechniony w Europie (w Polsce na Ślasku) zniknął prawie całkiem w okolicach XVIII wieku na rzecz ziemniaków. Obecnie powoli wraca do łask, bo hoduje się go łatwo i wydajnie a jest[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Makaronowa zapiekanka z cukinii i boczku 10 lat temu
Makaronowe zapiekanki kojarzą się z kuchnią włoską, ale tak długo już pojawiają się na polskich stołach, że na stałe stały się elementem polskiego krajobrazu kulinarnego.
Nic dziwnego, łatwe są w przygotowaniu i[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Chlebki z patelni – flatbread 10 lat, 1 miesiąc temu
Osobiście jestem wielkim fanem chlebków, które są smażone na patelni i do których przygotowania nie trzeba drożdzy.
Robi się je w zasadzie w każdej części świata a odmiany występujące w różnych krajach dają[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Wilgotne ciasto migdałowo-jabłkowe 10 lat, 1 miesiąc temu
Bez mąki i bez masła, za to z dużą ilością jabłek i zmielonych migdałów – takie jest ciasto znalezione w którejś z książek Nigelli Lawson. Ja swoim zwyczajem zmniejszyłam ilość dodanego cukru co okazało się[…]
- Załaduj więcej