Milion Smaków
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Mini pizza z szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą 8 lat, 10 miesięcy temu
Klasyczne połaczenie składników na pyszną pizzę tym razem w połaczeniu z ciastem fracuskim zamiast tradycyjnego ciasta na pizze.
Dzięki temu to doskonała przekąska, którą można zrobić błyskawicznie. Dobrze[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Kurczak Kentucky 8 lat, 10 miesięcy temu
Danie w amerykańskim stylu – mięsne, panierowane i chrupiące. U mnie nieco odchudzone bo w większości pieczone zamiast smażenia w głębokim tłuszczu. Udka panieruję, chwilę podsmażam, odsączam z tłuszczu i piekę. Są[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Tagliatelle alla puttanesca 8 lat, 10 miesięcy temu
To klasyczne włoskie danie, które zazwyczaj podaje się z makaronem spaghetti lub vermicelli. Według mnie sprawdza się też świetnie z tagliatelle.
Przepis pochodzi z połowy XX wieku i do dziś trwają spory co do[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Risotto z kurczakiem i orzechami nerkowca 8 lat, 10 miesięcy temu
Zrobienie dobrego risotto wymaga nieco uwagi i dokładności ale kiedy opanujecie już podstawy warto poeksperymentować z dodatkami i przyprawami. Moja dzisiejsza wersja to piersi z kurczaka, pieczarki i orzechy[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Tatar wołowy z czerwoną cebulą i ogórkami 8 lat, 10 miesięcy temu
Nieco inna wersja tradycyjnego befsztyku tatarskiego. Podstawą jak zwykle jest doskonałej jakości polędwica wołowa a o niuansach smaku decydują dodatki: czerwona cebulka, świeże jajko i tradycyjny ogórek kiszony.[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowe ciasto bakaliowe 8 lat, 10 miesięcy temu
Baaardzo bakaliowe ciasto, idealne na kawy w zimowe popołudnia. Ciasto jest bezglutenowe, zamiast mąki znajdziemy w nim duże ilości różnorodnych bakalii. Zaskoczyć może lekko czekoladowy smak, mimo że w cieście nie[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z ciecierzycy 8 lat, 10 miesięcy temu
Gęste, sycące zupy kremy to idealna propozycja na zimowy obiad. Nie dość, że porządki rozgrzeją to również nasycą i dostarczą składników odżywczych. Do ich przygotowania warto wykorzystywać warzywa strączkowe,[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Surówka z cukinią, kiełkami rzodkiewki i orzechami 8 lat, 10 miesięcy temu
Prosta i bardzo szybka surówka, którą na szczęście można zrobić prawie o każdej porze roku. Oczywiście najlepsza jest w sezonie na młodą cukinię, ale wtedy jest tyle świeżych warzyw, że ciężko się zdecydować na[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Wołowina po burgundzku 8 lat, 10 miesięcy temu
Klasyka kuchni francuskiej – pyszna, aromatyczna wołowina po burgundzku. Dopełnieniem smaku tego delikatnego mięsa są tu marchewki, pieczarki i suszone śliwki a lekko przydymiony aromat zyskamy doprawiając danie[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Zielone smoothie z melona i banana 8 lat, 10 miesięcy temu
Smoothie w wersji zimowej, kiedy brak świeżych polskich warzyw i owoców. Melon i banan mają doskonałą konsystencję do smoothie i dużo witamin.
Dodatkowo wzbogacamy nasz posiłek takimi składnikami jak młody[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Stek ze strusia 8 lat, 10 miesięcy temu
Wiele osób uważa, że struś ma podobne mięso do wołowiny. Zgodzę się jeśli chodzi o strukturę mięsa i czas obróbki termicznej. Rzeczywiście stek ze strusie można przygotować w zasadzie prawie tak samo jak z kawałka[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Sandacz w sosie koperkowym 8 lat, 10 miesięcy temu
Klasyka polskiej kuchni – bardzo prosty do przygotowania filet z sandacza. Sandacz ma bardzo delikatne, pyszne mięso dlatego nie warto przytłaczać jego smaku nadmiarem przypraw czy dodatków. Ja podałam go bardzo[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Ostra zupa krem z selera i pieczarek 8 lat, 10 miesięcy temu
Bardzo smaczna zupa typu krem. Wyraźnie czuć w niej smak selera oraz pieczarek. Całości dopełnia lekka nutka trufli i ostrej papryki.
Jeśli nie jesteście przyzwyczajeni do ostrych dań zmniejszcie ilość papryczki[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Karobowe kakao 8 lat, 11 miesięcy temu
Doskonały zamiennik kakao dla osób, które nie tolerują laktozy albo poszukują zdrowszego zamiennika nasion kakaowca.
Mąką chleba świętojańskiego (karob) jest dostępna w większości dużych sklepów lub sklepów ze[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Grzanki z dwoma serami, papryką konserwową i pomidorem 8 lat, 11 miesięcy temu
Prosty i szybko pomysł na śniadanie, kolację czy zasłużoną przekąskę między posiłkami. Grzanki z piekarnika podane z dwoma gatunkami roztopionego sera, oraz małym dodatkiem pomidora i papryki marynowanej.
[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Klasyczna surówka z kapusty 8 lat, 11 miesięcy temu
Zimową porą kapusta króluje wśród warzyw w naszej kuchni. Najprostsza forma jej podania to klasyczna surówka z dodatkiem marchewki i jabłka.
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Kotleciki z kaszy jęczmiennej 8 lat, 11 miesięcy temu
W sezonie zimowym, kiedy mało jest świeżych warzyw i owoców, wyjątkowo dobrze smakują mi dania z kaszy. O pro-zdrowotnych właściwościach kaszy można by dużo pisać. Mówiąc w skrócie – warto włączyć ją do codziennej[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Puree z brukwi 8 lat, 11 miesięcy temu
Puree prawie zawsze jest dobrym dodatkiem do obiadu. Kiedyś było tylko z ziemniaków a teraz coraz popularniejsze są jego przeróżne wersje: z selera, groszku, marchwi, kalafiora. Długo by wymieniać.
Dziś powrót do[…] -
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Imbirowa owsianka z bananami 8 lat, 11 miesięcy temu
Prosta i szybka, ale bardzo smaczna i co ważniejsze rozgrzewająca owsianka na zimowe poranki. Może w tym roku zima nam jakoś bardzo nie doskwiera, ale i tak warto się rozgrzać śniadaniem gdy przed nami cały dzień[…]
-
Milion Smaków dodał(a) nowy wpis, Słodkie kuleczki zdrowia 8 lat, 11 miesięcy temu
Są po prostu przepyszne. I do tego można je jeść bez poczucia winy bo zawartość super składników klasyfikuje je jako pożywną super-przekąskę. Naturalna słodycz pochodzi z daktyli i karobu a dwie takie kuleczki[…]
- Załaduj więcej