Kuchnia w kolorach lata
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Hummus 3 lata, 9 miesięcy temu
Kupiłam kiedyś puszkę ciecierzycy i nie miałam pomysłu jak ją wykorzystać. Pomyślałam sobie, że jeszcze nigdy nie robiłam hummusu. Przepis na niego znalazłam na stronie Kwestia Smaku. Zmieniłam tylko rodzaj oleju[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Schab duszony w sosie pomidorowym z warzywami 3 lata, 9 miesięcy temu
Moja kuchnia to kuchnia pełna kolorów i tak staram się gotować. Myślę, że to zdrowa, pełna witamin potrawa dla każdego mięsożercy. Do tego dania użyłam chudego, dobrej jakości schabu i kilka gatunków warzyw, które[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Sałatka z batatów z curry 3 lata, 9 miesięcy temu
Dzisiaj na blogu przepyszny eksperyment kulinarny, a mianowicie sałatka z batatów. Niewiele składników, kontrastowe ich zestawienie i mamy świetny dodatek do kanapek z wędliną. Serdecznie poleca[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Pasta z tuńczyka, suszonych pomidorów i soczewicy 3 lata, 9 miesięcy temu
Dzisiaj mam dla Was przepis na szybką i prostą pastę kanapkową. Wystarczy zblendować trzy składniki i doprawić do smaku.
Składniki:
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
5-6 suszonych[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Ciasto karmelowo-orzechowe 3 lata, 9 miesięcy temu
Dzisiaj pokażę Wam przepis na ciasto, do którego wykonania zabierałam się aż miesiąc, choć warto było czekać. Przepis znalazłam tutaj, ale zmieniłam proporcje biszkoptu, by upiec go w większej formie, a do masy za[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Makaron z ciecierzycy z sosem z gorgonzoli, tuńczyka i suszonych pomidorów 3 lata, 9 miesięcy temu
Zawsze w piątki mam problem z obiadem, bo przestrzegamy postu i łatwiej jest przygotować mięso. Jednak nie samym mięsem człowiek żyje i zamiast soczystego steku lub gulaszu wybieramy rybę. A bardzo lubimy tuńczyk[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Naleśniki z serem waniliowym i brzoskwiniami 3 lata, 9 miesięcy temu
Zwykle naleśniki przygotowuję na słono, ale w końcu przyszła mi ochota na naleśniki, słodkie, właśnie z dodatkiem brzoskwiń. W domu rodzinnym mama robiła nadzienie z sera niemielonego, a rozgniecionego widelcem.[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Muffinki serowo-bananowe z brzoskwiniami i żurawiną 3 lata, 10 miesięcy temu
Serdecznie zapraszam po przepis na pyszne muffiny z brzoskwiniami i żurawiną. Do ciasta dałam słodkawy ser oraz banany, dzięki czemu babeczki są wilgotne i lekko ciągnące. To mój sprawdzony od lat przepis na ulubi[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Walentynkowa sałatka z grillowanym halloumi 3 lata, 10 miesięcy temu
Na walentynkową kolację polecam kolorową sałatkę owocowo-warzywną z grillowanym serem halloumi. Skusicie się?
Składniki:
pół opakowania mixu sałat
opakowanie sera halloumi
1 mango
ok. 8 truskawe[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Krem buraczany z imbirem 3 lata, 10 miesięcy temu
Pikantna i rozgrzewająca zupa na chłody.
Składniki:
3-4 średnie buraki1 marchew½ dużego selerapół główki pieczonego czosnku2 cm kawałek imbiruprzyprawy: sól, pieprz, mielony kminek, gałka muszkatołowa[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Sałatka hawajska z ananasem 3 lata, 10 miesięcy temu
Witajcie jeszcze w styczniu. Karnawał trwa, dlatego dzisiaj chcę Wam zaprezentować pyszną sałatkę na imprezy. Dawno nie robiłam sałatki z ananasem, bo moi mężczyźni średnio za nim przepadają. Ja za to uwielbiam i[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Szybkie ciasto z jabłkami, migdałami i ostropestem 3 lata, 10 miesięcy temu
Ostropest jest znaną rośliną korzystnie działającą na wątrobę. Nawet popularne leki na wątrobę zawierają wyciąg z tej rośliny. Ja najczęściej mielony ostropest dodaję do owsianki, ale tym razem dodałam go do c[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Prosta surówka z kapusty ze śmietaną 3 lata, 10 miesięcy temu
Surówka to w moim domu zawsze najważniejszy składnik drugiego dania. Choć jesteśmy rodziną wielce mięsożerną, zawsze dbam, aby obiad składał się z sporej porcji warzyw. Jedną z moich propozycji jest surówka z ka[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Orkiszanko-owsianka z owocami 3 lata, 10 miesięcy temu
Dzisiejsza propozycja może być zdrowym śniadaniem lub kolacją, choć przygotowana z potrzeby opróżniania szafek. Szczególnie polecam odchudzającym się i tym, którzy chcą mieć zdrową wątrobę. Odkąd jadam owsianki i[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, „Flaczki” z boczniaków na wołowinie 3 lata, 10 miesięcy temu
Dzisiaj na blogu pożywna, mięsna zupa, której bazą jest mięso wołowe, a ważnym dodatkiem są boczniaki. Częstujcie się, proszę!
Składniki:
400 g wołowiny, np. na pieczeń250 g boczników1 duża marchew1/[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Jabłecznik 3 lata, 10 miesięcy temu
Wszystkim babciom i dziadkom życzę dużo zdrowia i uśmiechu. Dzisiaj częstuję Was jabłecznikiem.
Składniki na ciasto:
5 jajek
250 g kwaśnej śmietany
200 g stopionego masła, ostudzoneg[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Roladki schabowe z fetą i papryką w warzywnym sosie 3 lata, 10 miesięcy temu
Już drug raz robiłam te pyszne roladki ze schabu. Wyszły miękkie, soczyste, a sos po prostu rewelacyjny. Nie zdążyłam zrobić roladek w przekroju, bo nie było czasu. Miałam gości, których zaprosiliśmy z okazji konce[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Sałatka z tortellini, kurczakiem i rukolą 3 lata, 10 miesięcy temu
Sałatkę przygotowałam na małą rodzinną uroczystość. Sałatka jest bardzo pożywna i treściwa. Polecam szczególnie zimą!
Składniki:
opakowanie tortellini
1 duży filet z kurczaka
puszka kukurydzy
p[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Pieczone pyry z gzikiem 3 lata, 10 miesięcy temu
Pyry z gzikiem to wielkopolskie danie jarskie czyli nic innego jak gotowane w łupinach ziemniaki z twarożkiem. Moja wersja jest z pieczonych ziemniaków i z twarożkiem z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewki. Bar[…]
-
Kuchnia w kolorach lata dodał(a) nowy wpis, Sernik który nie opada 3 lata, 11 miesięcy temu
Ten sernik rzeczywiście nie opada. Masa serowa zawiera mleko, mleko w proszku oraz olej. Osobno też ubijamy białka. Spód stanowią herbatniki.Jego smak jest obłędny, jest lekki i puszysty. Przepis pochodzi z tej st[…]
- Załaduj więcej