MeCooks

  • Kapusta pekińska cieszy się w moim domu sporą popularnością. Wykorzystuję ją nie tylko do przygotowania kimchi ale również do surówek oraz gołąbków. Jej podłużne, jasno-zielone oraz szerokie liście są soczyste i m[…]

  • Serowe, pachnące oregano i wypełnione szynką, ślimaki z ciasta francuskiego. Przygotować można je zarówno na domowym cieście francuskim jak i na cieście kupnym. Do przygotowania tej pysznej przekąski poza ciastem f[…]

  • Bułki pszenne z oliwkami zielonymi oraz czarnymi, to przepis na domowe pieczywo, które smakuje pysznie podane na śniadanie, na kolację oraz jako przekąska. Te bułki są super jako baza kanapek a jednocześnie podane[…]

  • Sałatka ziemniaczana to danie, które ma wiele wariacji. Zaczynając od najprostszej wersji tejże sałatki bazującej na samych tylko ziemniakach i odrobine sosu, kończąc na jej bardziej wyszukanych propozy[…]

  • Tym razem zapraszam na jabłka w cieście posypane cukrem pudrem. Soczyste plastry jabłek pokryte delikatnym ciastem mącznym, smażone na oleju. Podać można je zarówno na deser jak i na przekąskę. Przygotow[…]

  • Chlebek bananowy jest zawsze idealną opcją na wykorzystanie przeleżałych bananów czyli takich, które są ekstremalnie słodkie w środku i bardzo miękkie. Poza chlebkiem takie właśnie banany super sprawdzają[…]

  • Domowa mizeria z ogórków to pyszny dodatek do dań obiadowych zarówno mięsnych jak i rybnych. Robi się ją z czterech tylko składników w bardzo prosty sposób. Ogórki należy cienko pokroić, nasolić i odstawić na m[…]

  • Śliwki w boczku to szybka przekąska imprezowa zrobiona z dwóch składników. Przekąska ta zasmakuje wszystkim tym, którzy lubią połączenie słodkiego ze słonym albowiem słodkie śliwki suszone świetnie komplementują[…]

  • Kurczak w parmezanie czyli mięso drobiowe obtoczone w panierce z mąki, jajka oraz bułki tartej wymieszanej z serem parmezan. Panierka, w której obtoczone jest mięso ma serowy, ziołowy smak i jest chrupiąca, z kole[…]

  • Marynata miodowo-musztardowa do mięsa drobiowego, wieprzowego oraz wołowiny. Sprawdzi się ona doskonale w obecnie już trwającym sezonie grillowym. Jak sama nazwa przepisu wskazuje, głównymi składnikami tejże m[…]

  • Chlebek z zielonymi szparagami i kozim serem, jest jednym z moich ostatnich wypieków, w którym to wykorzystałam szparagi. Wilgotny, z chrupiącą skórką i smacznym, oryginalnym smakiem, chleb ten jest świetn[…]

  • Ciasto Kawuś z borówkami to połączenie puszystego biszkoptu kawowo-kakaowego z kremem kawowym na bazie serka mascarpone, borówkami oraz galaretką. Jest to ciasto intensywnie kawowe, ponieważ zarówno sam biszkop[…]

  • Włoska focaccia w nieco innym wydaniu, gdyż wyglądająca niemalże jak obraz. Przygotowana z ciasta drożdżowego, na którym to cieście układane są warzywa oraz zioła, tworząc coś na kształt obrazu. Taka focaccia piękn[…]

  • Szparagi w cieście francuskim z kozim serem i suszonymi pomidorami, to pomysł na szybką, smaczną i łatwą do przygotowania przekąskę. Ciasto francuskie w tego typu wypiekach sprawdza się idealnie, jest chrupiąc[…]

  • Surówka z kapusty po chińsku czyli biała kapusta z marchewką, zieloną cebulką i dressingiem na bazie sosu sojowego, octu ryżowego oraz imbiru. Chrupkości surówce dodają pistacje oraz sezam, które to dodatki fe[…]

  • Domowe bułki grahamki na bazie dwóch mąk: graham oraz chlebowej, to wypiek do przygotowania, którego was zachęcam. Bułeczki wychodzą puszyste, lekkie i mają pyszny smak. Są wyśmienite jako podstawa kanapek o[…]

  • W tym roku po raz pierwszy wysiałam ziarna zielonych szparagów i przygotowałam rozsady, a wszystko to dlatego, iż zamierzam mieć swoje własne szparagi w moim domowym ogródku. Zanim jednak moje szparagi staną[…]

  • Kultowe lody śmietankowe w wafelku na bazie śmietanki kremówki, mleka skondensowanego oraz mleka w proszku. Robi się je bardzo prosto, są super smaczne i niezwykle kremowe. Idealne na deser, do podania nie tylk[…]

  • Szybki sos puttanesca z pomidorów, filetów anchois, kaparów, oliwek i ziół jest fenomenalnym połączeniem prostych i kolorowych składników. Ten sos jest super pachnący czosnkiem, sardelą oraz bazylią a do tego tak[…]

  • Uwielbiam te proste zapiekane kanapki z serem i pomidorkami. Są one bardzo szybkie do zrobienia i mało skomplikowane, przygotować może je każdy bez wyjątku. Podstawą tych kanapek jest pieczywo, dwa rodzaje sera:[…]

  • Załaduj więcej