MeCooks

  • Kandyzowana skórka to dodatek, który świetnie sprawdza się w ciastach oraz w deserach. Domowa skórka kandyzowana jest bardzo łatwa do zrobienia i do jej przygotowania można wykorzystać różne owoce cytrusowe[…]

  • MeCooks dodał(a) nowy wpis, Seromakowiec 1 rok temu

    Seromakowiec to połączenie ciasta serowego z ciastem makowym. Wypiek ten jest doskonałym rozwiązaniem dla niezdecydowanych, gdyż zamiast decydować, które z ciast przygotować robimy oba w jednym. Sero-mak to aromaty[…]

  • MeCooks dodał(a) nowy wpis, Sałatka jesienna 1 rok temu

    W okresie jesiennym dostępne jest mnóstwo warzyw, które fenomenalnie sprawdzają się w sałatkach. Należą do nich warzywa takie jak dynia, burak ćwikłowy, kapusta, brukselka, jarmuż, marchew, seler, por, kalarepa c[…]

  • Pasta z łososia na plastrach ogórka to mała przekąska z kategorii finger food czyli taka, którą skonsumować można bez konieczności siadania przy stole i używania sztućców. Samo przygotowanie tejże przekąski je[…]

  • Pieczarki z serkiem i boczkiem to przepis na danie mięsne, które śmiało podać można zarówno na przystawkę jak i na przekąskę. W daniu tym wypełnione serkiem kremowym kapelusze pieczarek owinęłam boczkiem i w[…]

  • Zdecydowanie zaliczam się do grona osób, które w swoim jadłospisie często sięgają po dania na bazie podrobów. Mają na to wpływ dwa czynniki – smak oraz cena. W przeciwieństwie do innych typów mięsa, podroby charak[…]

  • MeCooks dodał(a) nowy wpis, Sos żurawinowy 1 rok temu

    Prosty sos żurawinowy, który jest świetnym dodatkiem do mięs, serów, deserów oraz kanapek. Popularny w Zakopanem grillowany oscypek czy pieczony indyk serwowany w Stanach Zjednoczonych z okazji Święta Dziękcz[…]

  • Rogaliki z dwóch składników czyli z mąki i serka mascarpone. Te kruche rogaliki są fenomenalne zarówno na słodko jak i na słono a czas ich przygotowania jest dość szybki. Przygotowanie rogalików z dwóch składników[…]

  • MeCooks dodał(a) nowy wpis, Baba ghanoush 1 rok temu

    Baba ghanoush to robione z pieczonego bakłażana danie w formie pasty lub dipu. Danie to ma kremową i gładką konsystencję i świetnie sprawdza się podane z niemalże każdym rodzajem pieczywa oraz z warzywami[…]

  • Sałatka warstwowa z kurczakiem, marynowanymi oraz gotowanymi warzywami, serem i jajkiem – taka właśnie jest sałatka Leśna Polana. W sałatce tej znajdziemy marynowane pieczarki, mięso drobiowe z kurczaka, kukurydz[…]

  • Risotto przez wielu postrzegane jest jako trudne do przygotowania. Nie mam tutaj na myśli czasu gotowania, gdyż ten oczywiście zależy od wykorzystanych składników lecz sam fakt, iż ryż w risotto wcale nie jest ta[…]

  • Jesienią wybór świeżych owoców jest ograniczony lecz jest ich wystarczająco wiele, aby wyczarować z nich coś pysznego. Jednymi z najbardziej popularnych owoców, po które sięgamy jesienią są bez wątpienia ja[…]

  • Brukselka to warzywo, które przez jednych jest uwielbiane a przez innych już nie tak bardzo. Podejrzewam, iż ci którzy nie są jej wielkimi fanami musieli kiedyś jej spróbować nieodpowiednio zrobionej i stąd te[…]

  • Roladki z tortilli z serem, szynką i ogórkiem konserwowym to bardzo szybka przekąska, którą przygotujesz w 5 minut. Podstawą roladek są placki tortilli pszennej posmarowane majonezem z dodatkiem tartego ogórka[…]

  • Krem z dyni z pieczonym jabłkiem to lekko pikantna, aromatyczna zupa na bazie pieczonej dyni, śmietanki oraz przypraw. Ta zupa dyniowa ma kremową konsystencję oraz fantastyczny smak, którego dopełnieniem jest dodat[…]

  • Przepiórka to mały ptak, który odpowiednio zrobiony w formie pieczonej zachwyca smakiem. Pomimo swoich rozmiarów przepiórka wcale nie jest tak łatwa do przygotowania jak mogłoby się wydawać. Wiem coś o tym, gdyż[…]

  • Kolejny sezon na dynię jest już w pełni z czego niezmiernie się cieszę. Uwielbiam to warzywo i wszystkie dania, które można z niego stworzyć. Lubuję się zarówno w słodkościach jak i daniach wytrawnych, których głów[…]

  • Grochówka to jedna z moich ulubionych zup. Jest pełna aromatu, rozgrzewająca i fantastycznie syci głód. Bez wątpienia jest to kultowa zupa, którą świetnie pamiętam z czasów mojego dzieciństwa. W domu rodzinnym g[…]

  • U mnie ponownie naleśniki, tym razem nie na słodko lecz jako podstawa krokietów. W ostatnim przepisie, którym podzieliłam się z wami na blogu robiłam naleśniki czekoladowe, które podałam na słodko z mascarpone[…]

  • Naleśniki czekoladowe na słodko, wypełnione nadzieniem z serka mascarpone i borówek, to pomysł na pyszny deser. Jak to z naleśnikami bywa, zajadać można się nimi bez końca, bez znaczenia jest czy są to naleśniki[…]

  • Załaduj więcej