MeCooks

  • Aromatyczny gulasz po węgiersku z papryką i pomidorami to danie obiadowe, które zaserwować można z trakcie tygodnia bądź przy weekendzie. Gulasz smakuje pysznie podany z puree ziemniaczanym, plackami ziemni[…]

  • Kabaczek czyli dojrzała cukinia o zielonej bądź żółtej skórce oraz łagodnym i delikatnym smaku. Najsmaczniejsze są młode okazy, które zawierają nie tylko mniej pestek od starszych sztuk lecz mają także cieńsz[…]

  • Surówka z czerwonej kapusty z suszonymi figami i granatem to propozycja na bezmięsny dodatek do mięs. Dzięki wykorzystaniu słodkich fig ta wegańska surówka nabiera lekko-słodkiego smaku, natomiast dodatek granatu[…]

  • Langosz to fast food w wydaniu węgierskim. Jest to cienki placek z ciasta drożdżowego, smażony na głębokim tłuszczu i podawany w najprostszej jego wersji z kwaśną śmietaną. Poza kwaśną śmietaną langosz bardzo[…]

  • Koreańska wołowina bulgogi czyli grillowane plastry mięsa wołowego w klasycznej marynacie z sosu sojowego, czosnku, papryczki chili i oleju sezamowego. Do przygotowania tego koreańskiego dania najlepiej nada[…]

  • Majonez sriracha to łatwy do przygotowania pikantny dodatek do mięs oraz owoców morza. Powstaje on z połączenia majonezu z ostrym sosem sriracha, sokiem z cytryny, solą oraz czosnkiem. Sos sriracha to pocho[…]

  • Najlepsza mini pizza z serem i pieczarkami, to wypiek idealny na przekąskę oraz lunch. Ciasto w tej mini pizzy jest mięciutkie, puszyste a ser lekko przypieczony i ciągnący. Tą mini pizzę uwielbiam robić także n[…]

  • Pomidorówka na rosole z makaronem świderki, zabielana śmietanką i doprawiona przyprawami, to zupa idealna na pierwsze danie obiadowe. Kojarzy mi się z prostym, domowym jedzeniem i taka właśnie jest. Przygo[…]

  • Roladki z tortilli w posypce z nachos, to pomysł na smaczną i fajnie się prezentującą przekąskę imprezową. Te roladki wypełnione są nadzieniem z serka, papryki oraz cebuli a także sałatą, pepperoni bądź salami[…]

  • Soczysty kurczak w sosie cytrynowym z masłem i ziołami to danie, które rewelacyjnie sprawdza się podane na obiad. Bardzo często po ugotowaniu bądź usmażeniu mięso z piersi kurczaka bywa suche. Dodatek soku z cytryn[…]

  • Sałatka z buraczka ćwikłowego z jajkiem, ogórkiem i groszkiem konserwowym to przepis na prostą sałatkę, którą przygotować można w 15 minut przy założeniu, iż wykorzystamy ugotowane już buraczki. Jeśli jednak w[…]

  • Pulpeciki z łososia w sosie śmietanowym z musztardą to danie, które przypadnie do gustu miłośnikom ryb. Podstawą tego dania są filety z łososia, zmiksowane i połączone z jajkiem, kaszą manną i koperkiem. P[…]

  • Sernik z brzoskwiniami i kokosem to obok sernika na kruchym spodzie kakaowym, jeden z moich ulubionych serników. Jest to sernik na kruchym spodzie, który poza masą serową zawiera owoce a także słodką bezę kokosow[…]

  • Bez wątpienia biała kiełbasa wielu kojarzy się z Wielkanocą i co niektórzy tylko w tym świątecznym czasie po nią sięgają. A szkoda, gdyż śmiało można się nią zajadać przez okrągły rok. Jest smacznym dodatkiem[…]

  • Kapusta pak choi z pieczarkami to pomysł na bezmięsny dodatek do obiadu. Po kapustę pak choi sięgam głównie wtedy, gdy robię dania kuchni chińskiej, zresztą sama kapusta pochodzi właśnie z Azji i w daniach ku[…]

  • Kapusta z grochem to danie, którego zapewne u wielu z nas nie zabraknie na wigilijnym stole. Danie to cechuje się niezwykłą prostotą, jest mało skomplikowane i smaczne. Oczywiście poza okresem świątecznym śmiało m[…]

  • Rolada drożdżowa z kremem kasztanowym to wypiek, który robię kolejny już rok z rzędu przy okazji świąt. Wszystko za sprawą mojego męża, który jest wielkim fanem kasztanów w deserach i ciastach. Do przygotowani[…]

  • Buraczki zasmażane należą do tej grupy dodatków, które uwielbiam i z powodzeniem mogłabym się nimi zajadać nawet bez mięsa, gdyż są tak dobre. Po ugotowaniu, obraniu i podsmażeniu podaje się je na ciepło jako[…]

  • Pieczona karkówka w marynacie z miodu, musztardy, oleju oraz ziół to danie mięsne, które sprawdza się podane nie tylko na niedzielny obiad ale także przy każdej mniejszej bądź większej uroczystości. Pomimo, iż[…]

  • Tuńczyk pod pierzynką to sałatka warstwowa, która jest połączeniem ryby z żółtym serem, warzywami oraz sosem majonezowym. Ta prosta sałatka nie wymaga gotowania czegokolwiek, jest super szybka do przygotow[…]

  • Załaduj więcej