MeCooks

  • Tym razem zapraszam na danie rybne, a dokładniej rzecz ujmując na tatar z marynowanego śledzia. Jak na tatar przystało, wszystkie składniki wykorzystane do jego przygotowania są zimne, niczego nie gotujemy, ani n[…]

  • Drożdżówka to słodki wypiek z mąki, jajek, tłuszczu, drożdży oraz mleka. Ciasto drożdżowe jest dość proste i łatwe do przygotowania, jego zrobienie nie zajmuje dużo czasu. Czas zajmuje wyrastanie ciasta, a pot[…]

  • Kremowe, delikatne i aromatyczne risotto z cukinii i pomidorów, to danie jarskie, które zachwyca swoim smakiem. Danie to pomimo swojej prostoty i faktu na to, iż bazuje tylko i wyłącznie na warzywach, idealnie spra[…]

  • Sałatka z dynią, kozim serem i szynką parmeńską, skropiona lekkim dressingiem z oliwy i soku z cytryny, to sałatka, którą bardzo często robię w okresie jesiennym. Przyrządzam ją z różnych odmian dyni, jednak najczę[…]

  • Przyprawa kreolska to połączenie suszonej papryki mielonej z ziołami, solą oraz pieprzem. Popularne zioła, które spotkać można w tej przyprawie to tymianek, oregano oraz bazylia, jednak sięgnąć można również po[…]

  • Naleśniki z jabłkami to pyszne danie, które w moim domu serwuję często na lunch lub na deser. Jest to proste danie jarskie, które przygotować można w miarę szybko i które nie wymaga wykorzystania nie wiadomo j[…]

  • Pieczarki z czosnkiem i tymiankiem to danie jarskie, które sprawdza się podane jako przystawka, przekąska lub dodatek do innych dań. Jest to proste danie, gdyż bazuje na kilku tylko składniach, a jego przyg[…]

  • Szynka z indyka z szynkowaru to soczysta domowa wędlina, do przygotowania której gorąco Was zachęcam. Odkąd zakupiłam mój szynkowar jem praktycznie tylko i wyłącznie domową wędlinę, obecnie bardzo rzadko zdar[…]

  • Ciasto Hawana to połączenie biszkoptu z ciastem kokosowym i masą budyniową. Jest to ciasto z kremem, dlatego też wydawać by się mogło, iż jest dość ciężkie, jednak nic bardziej mylnego. Sam biszkopt jest puszyst[…]

  • Pulpety szwedzkie to małe pulpeciki w kremowym sosie. Ich podstawą jest mięso mielone wołowe połączone z mięsem wieprzowym, jajko, bułka, cebula oraz przyprawy. Z masy mięsnej formowane są małe kulki, które najp[…]

  • Pomidorówka to tradycyjna zupa kuchni polskiej, którą podać można z ryżem, makaronem, grzankami, lanymi kluskami bądź groszkiem ptysiowym. To tylko niektóre oczywiście propozycje na podanie pomidorówki. Podstawą k[…]

  • Racuchy czyli smażone placki z ciasta na bazie mleka, mąki, jajka oraz drożdży. W wielu przepisach na ciasto na racuchy zamiast mleka znaleźć można jogurt, kefir lub maślankę. Z ciasta na racuchy można smażyć pl[…]

  • Seler to warzywo korzeniowe, którego zarówno liście jak i bulwa nadają się do spożycia. Liście selera idealnie podkreślą smak niejednej zupy oraz sprawdzą się jako dekoracja wielu dań. Z kolei lekko orzechowy,[…]

  • Patison to okrągła, lekko spłaszczona dynia z wgłębieniami po bokach. Jego wygląd jest bardzo oryginalny. Skórka najczęściej jest białego koloru, ale niektóre odmiany są również żółte, zielone lub wielokolorowe. S[…]

  • Figa to niezwykle smaczny, słodki owoc, który idealnie sprawdza się podany na świeżo, suszony, jako składnik ciast, sałatek oraz baza dżemów. Najlepiej rośnie w słonecznych, ciepłych miejscach i jest mało wymaga[…]

  • Cukinia to bardzo popularne warzywo uprawiane w większości ogródków warzywnych. Jako warzywo nie jest zbyt wymagająca, ma obfite plony i jest smaczna. W smaku cukinia jest delikatna, jej smak jest lekko słod[…]

  • Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym to wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto, które z pewnością Wam posmakuje. Ciasto to lubię robić zwłaszcza teraz, w okresie jesiennym, kiedy to dostępne jest wiele o[…]

  • Bułeczki z kurczakiem i warzywami to wytrawny wypiek, który podać można na śniadanie, jako przekąskę lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Te wytrawne bułeczki są puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne. Przygotow[…]

  • Sałatka z kukurydzy z dodatkiem pomidorków koktajlowych, papryki, cebuli oraz sera pleśniowego to świeża, lekka i cytrusowa sałatka, na którą dzisiaj Was zapraszam. Tę szybką sałatkę zrobiłam całkiem niedawno i do[…]

  • Rösti to wywodzące się ze Szwajcarii danie z ziemniaków, które przypomina nieco nasze placki ziemniaczane. Danie to powstaje z grubo tartych na tarce ziemniaków, które po odciśnięciu soku smaży się na maśle lub[…]

  • Załaduj więcej