MeCooks

  • Haluszki to słowackie kluski ziemniaczane, robione z surowych ziemniaków i mąki. Ugotowane kluski podawane są z bryndzą i skwarkami – wtedy danie to nazywa się “bryndzové halušky”, bądź z kapustą i skwarkami – wted[…]

  • Zupa z kalafiora, słodkich ziemniaków i groszku to sycące danie jarskie, które pięknie pachnie i fantastycznie smakuje. Słodkie ziemniaki, kalafior oraz zielony groszek komponują się rewelacyjnie ze sobą jak i z[…]

  • Babeczki kakaowe z kremem kawowym to pyszny deser z dodatkiem kawy. Podstawą tego deseru jest kruche ciasto, które robię z mąki, cukru, tłuszczu, jajek, śmietany oraz kakao. Do ciasta dodaję również odrobinę[…]

  • Pieczona dynia faszerowana kaszą jaglaną z dodatkiem migdałów i żurawiny, to danie wegańskie, które pysznie smakuje i pięknie prezentuje się wizualnie. Danie to podaję na lunch bądź obiad, często jako danie główne[…]

  • Smalec z cebulą to danie, które w moim domu robię od przysłowiowego święta. Pomimo tego, iż uwielbiam jego smak, nie wyobrażam sobie, iż mogłabym się nim objadać codziennie. Tradycyjnie podaję go z dodatkiem pi[…]

  • Brioszki to małe, francuskie bułeczki maślane. Bułeczki te są mięciutkie, intensywnie maślane i mają piękną złocistą skórkę. Można je robić ze zwykłego ciasta lub dodać do niego kawałki czekolady bądź suszonych owo[…]

  • Amoniaczki to kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku ciasteczka, pieczone na amoniaku, który zastępuje proszek do pieczenia lub sodę. To właśnie dzięki amoniakowi ciasteczka wyrastają, są puszyste i lekkie. Mi[…]

  • Zupa krem z pora i ziemniaków to smaczne danie jarskie, które przygotować można z kilku prostych składników. Głównym składnikiem zupy jest por, w głównej mierze jego biała część oraz ziemniaki. Jeśli robię tę[…]

  • Kuchnia koreańska charakteryzuje się wykorzystaniem w niej dużych ilości ryżu, owoców morza, mięsa oraz warzyw. Bez względu na to czy mówimy o daniach z ryb, warzyw bądź mięsa, do ich doprawienia bardzo często używ[…]

  • Makaron z cukinią i szynką to danie obiadowe, które przygotujecie w mniej niż 30 minut. Jest to danie idealne dla zabieganych oraz tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu na gotowaniu. Podstawą tego dani[…]

  • Remoulade to zimny sos na bazie majonezu. W zależności od regionu, w którym sos ten jest przygotowywany, może zawierać różne dodatki. Poza majonezem w remoulade znaleźć można musztardę, ogórki kiszone, chrzan, pap[…]

  • Roladki z bakłażana i orzechów włoskich czyli gruzińskie badrijani nigvzit, to jedno z popularniejszych dań kuchni tego kraju. Danie to podawane jest na zimno jako przekąska, często jako akompaniament do gruzińs[…]

  • Ciasto czekoladowe z kremem truflowym i pomarańczą to sprawdzone ciasto, które zawsze się udaje. To ciasto robiłam już kilka razy i najczęściej było to z okazji imienin lub urodzin. Jest ono bardzo smaczne,[…]

  • Kotlety mielone to danie, które pamiętam z dzieciństwa. Mama robiła je często głównie na niedzielny obiad. Były to proste kotlety bazujące na wieprzowinie, bułce, jajku, odrobinie soli oraz pieprzu. W kotletach[…]

  • Boczniaki to bogate w białko, kwas foliowy i witaminy grzyby, których kapelusze kształtem przypominają muszlę ostrygi. Mają różnorodną kolorystykę i spotkać można je w kolorze popielatym, brązowym, białym, beżu[…]

  • Domowa gorąca czekolada to pyszny napój mleczny, który idealnie sprawdzi się podany w chłodne, jesienne wieczory. Ta czekolada jest niezwykle prosta do zrobienia, pełna aromatu i przepyszna. Do przygotowania gorąc[…]

  • Leczo to węgierskie danie robione z papryki, pomidorów oraz cebuli. Duszone warzywa do smaku doprawia się papryką w proszku, solą oraz pieprzem. Danie to może mieć prostą formę czyli składać się z samych tylk[…]

  • Te trufle kokosowe zrobiły ostatnio furorę wśród mojej rodziny oraz przyjaciół. Każdy kto ich skosztował pytał mnie o przepis Sama muszę, iż nie dziwię się moim gościom, gdyż osobiście uwielbiam te właśnie trufle.[…]

  • MeCooks dodał(a) nowy wpis, Aligot 3 lata, 1 miesiąc temu

    Aligot to popularne we Francji danie, które powstaje z połączenia puree ziemniaczanego z żółtym serem, śmietanką, masłem oraz często także z czosnkiem. Ser, który Francuzi dodają do tego dania to ser Tomme fraîch[…]

  • Mięciutkie i puszyste racuchy dyniowe ze śliwkami to świetna propozycja na śniadanie bądź na kolację. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, gdyż najpierw łączymy drożdże z letnim mlekiem, po czym dodajemy poz[…]

  • Załaduj więcej