MeCooks

  • Pulpeciki z łososia w sosie śmietanowym z musztardą to danie, które przypadnie do gustu miłośnikom ryb. Podstawą tego dania są filety z łososia, zmiksowane i połączone z jajkiem, kaszą manną i koperkiem. P[…]

  • Sernik z brzoskwiniami i kokosem to obok sernika na kruchym spodzie kakaowym, jeden z moich ulubionych serników. Jest to sernik na kruchym spodzie, który poza masą serową zawiera owoce a także słodką bezę kokosow[…]

  • Bez wątpienia biała kiełbasa wielu kojarzy się z Wielkanocą i co niektórzy tylko w tym świątecznym czasie po nią sięgają. A szkoda, gdyż śmiało można się nią zajadać przez okrągły rok. Jest smacznym dodatkiem[…]

  • Kapusta pak choi z pieczarkami to pomysł na bezmięsny dodatek do obiadu. Po kapustę pak choi sięgam głównie wtedy, gdy robię dania kuchni chińskiej, zresztą sama kapusta pochodzi właśnie z Azji i w daniach ku[…]

  • Kapusta z grochem to danie, którego zapewne u wielu z nas nie zabraknie na wigilijnym stole. Danie to cechuje się niezwykłą prostotą, jest mało skomplikowane i smaczne. Oczywiście poza okresem świątecznym śmiało m[…]

  • Rolada drożdżowa z kremem kasztanowym to wypiek, który robię kolejny już rok z rzędu przy okazji świąt. Wszystko za sprawą mojego męża, który jest wielkim fanem kasztanów w deserach i ciastach. Do przygotowani[…]

  • Buraczki zasmażane należą do tej grupy dodatków, które uwielbiam i z powodzeniem mogłabym się nimi zajadać nawet bez mięsa, gdyż są tak dobre. Po ugotowaniu, obraniu i podsmażeniu podaje się je na ciepło jako[…]

  • Pieczona karkówka w marynacie z miodu, musztardy, oleju oraz ziół to danie mięsne, które sprawdza się podane nie tylko na niedzielny obiad ale także przy każdej mniejszej bądź większej uroczystości. Pomimo, iż[…]

  • Tuńczyk pod pierzynką to sałatka warstwowa, która jest połączeniem ryby z żółtym serem, warzywami oraz sosem majonezowym. Ta prosta sałatka nie wymaga gotowania czegokolwiek, jest super szybka do przygotow[…]

  • Kurczak involtini to nic innego jak włoskie roladki z kurczaka wypełnione nadzieniem. Najpierw mięso należy lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa, wyłożyć nadzieniem ze szpinaku, pieczarek i sera a następnie[…]

  • Wytrawna rolada drożdżowa wypełniona nadzieniem z jajek, sera żółtego i kiełbasek parówek to wypiek, który świetnie sprawdza się podany jako dodatek do barszczu czerwonego bądź sam. Zaserwować można ją zatem na pr[…]

  • Przespałam trochę wrzucenie wam przepisu na piernik staropolski. Do świąt zostało dosłownie parę tygodni a ciasto na tenże właśnie piernik potrzebuje poleżakować przez minimum dwa tygodnie. Jest więc już trochę p[…]

  • MeCooks dodał(a) nowy wpis, Panettone 2 lata temu

    Panettone to słodka włoska babka z dodatkiem owoców suszonych i kandyzowanych, najbardziej popularna w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wypiekana jest w specjalnych formach, które pozwalają jej osiągnąć sporą wyso[…]

  • MeCooks dodał(a) nowy wpis, Sałatka Mimoza 2 lata temu

    Sałatka mimoza to kolorowa, warstwowa sałatka z tuńczykiem w roli głównej. Jest łatwa do przygotowania, smaczna i sprawdza się podana na każdą okazję oraz święto. Przygotowanie sałatki zaczynam od ugotowania w[…]

  • Mamy co prawda jeszcze trochę czasu do wigilii ale już teraz warto zacząć do niej przygotowania tworząc chociażby listę dań, które w tym roku potencjalnie będziemy przygotowywać. Jednym z takich dań, którego na[…]

  • MeCooks dodał(a) nowy wpis, Makowiec japoński 2 lata temu

    Makowiec japoński to bardzo łatwe do przygotowania ciasto, które poza makiem zawiera również jabłka. Ciasto to jest wilgotne, lekkie i zajadać można się nim bez końca. Jest idealne na specjalne okazje takie jak[…]

  • MeCooks dodał(a) nowy wpis, Tatar z łososia 2 lata temu

    Tatar z łososia to proste danie rybne, które świetnie sprawdza się podane jako przekąska. Przypadnie on do gustu wszystkich tym, którzy lubią połączenie świeżej ryby z intensywnym smakiem cebuli, marynowany[…]

  • Przed nami Święta i jest to taki okres w roku, w którym bez wątpienia większość z nas będzie wypiekać pyszne ciasta, robić sałatki i gotować dania, których w tym właśnie czasie zabraknąć nie może na naszych stołac[…]

  • Mince pies to kruche ciastka, którymi Anglicy zajadają się na potęgę w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ciasteczka składają się z warstwy kruchego ciasta, w którym to cieście zamknięte jest aromatyczne n[…]

  • MeCooks dodał(a) nowy wpis, Nadzienie mincemeat 2 lata temu

    Ciastka z nadzieniem mincemeat to jeden z obowiązkowych elementów angielskich Świąt Bożego Narodzenia. Osobiście miałam okazję skosztować tych ciastek w Anglii kilkanaście lat temu w trakcie Świąt i do dnia dzisie[…]

  • Załaduj więcej