MeCooks

  • To ciasto na pizzę jest dla cierpliwych, gdyż trzeba się naczekać zanim wyrośnie w lodówce. Efekt końcowy jest jednak wart czekania, gdyż ciasto po upieczeniu jest lekkie, chrupiące i ma fantastyczny smak. Taki spo[…]

  • Roladki naleśnikowe z jajkiem i serem, to propozycja na szybką przekąskę. Podstawą tych roladek są puszyste naleśniki marchewkowe wypełnione nadzieniem z jajka, sera cheddar, marchewki oraz kiełków. W nadzieniu[…]

  • Mięso pokryte marynatą jest soczyste i ma głęboki, wyrazisty smak użytych do marynaty produktów. W zależności od rodzaju mięsa, które mamy ochotę marynować, sięgnąć możemy po nieco inny rodzaj marynaty. Wszel[…]

  • W końcu nadszedł czas na jagodzianki. Za każdym razem kiedy robię te drożdżowe bułeczki, znikają one w mgnieniu oka. Jagodzianki robię z jagodami leśnymi, na co zresztą wskazuje sama nazwa tych bułek. Przygotowan[…]

  • Ten przepis jest potwierdzeniem na to, iż w tempurze robić można nie tylko warzywa czy owoce morza lecz również nieco bardziej wyszukane produkty, takie jak chociażby kwiat bzu. Raz w roku mamy kilka tygodni w cią[…]

  • Zrobiłam ostatnio dość spory słoik ogórków małosolnych, zbyt dużo aby zjeść je wszystkie na kanapce. Musiałam zatem spożytkować je również w jakimś daniu i padło na sałatkę. Sałatka z ogórkami małosolnymi okazała[…]

  • Młode ziemniaki z czosnkiem i natką to prosty dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Można je podać również jako danie główne z maślanką, kefirem czy kwaśną śmietaną. To danie jarskie jest szybkie do przygotowania i[…]

  • MeCooks dodał(a) nowy wpis, Tempura 1 rok, 5 miesięcy temu

    Tempura to obtoczone w lekkim cieście warzywa, owoce morza, drób oraz wiele innych produktów spożywczych. Danie to zrobić można z niemalże większości produktów ale najpopularniejszymi są krewetki, cukinia, o[…]

  • Puszyste naleśniki marchewkowe, które podać można na wytrawnie bądź na słodko. Te proste naleśniki robię z ciasta naleśnikowego do przygotowania, którego dodaję podsmażoną na oleju tartą marchew. Dodatek marchw[…]

  • Domowe ogórki małosolne to delikatne w smaku, kruche ogórki gotowe do spożycia już drugiego dnia od przyrządzenia. Robi się je bardzo szybko, a samo ich przygotowanie jest niezwykle łatwe. Przepis, po który s[…]

  • Przymierzałam się w tym roku do posadzenia bobu w moim przydomowym ogródku warzywnym, ale koniec końców nic mi z tego wyszło. Pozostaje mi zatem zaopatrywać się w to warzywo w markecie bądź na ryneczku. Jako, iż[…]

  • To truskawkowe tiramisu jest nieco inne od tiramisu tradycyjnego, albowiem nie zawiera kawy. W tej akurat wersji tego deseru postanowiłam jej nie dodawać, chociaż truskawkowe tiramisu zrobić można również z dodatk[…]

  • Carpaccio to tradycyjnie danie mięsne, robione z bardzo cienko pokrojonych plasterków wołowiny. Jestem jego ogromnym smakoszem i o ile w domu robię je rzadko, to jeśli tylko widzę je w menu restauracyjnym to zawsz[…]

  • Wegańska pasta kanapkowa z pomidorów, orzechów nerkowca i bazylii to smarowidło, które świetnie sprawdza się podane na śniadanie oraz na kolację. Po raz pierwszy tej pasty spróbowałam u mojej koleżanki i tak bardz[…]

  • Placuszki to danie mączne, które może być przygotowane na słodko bądź na wytrawnie. Ciasto, z którego powstają placki robi się z mąki, jajka, mleka i szczypty soli. Często do takiego ciasta dodaje się cukier, pros[…]

  • Pavlova to słodki deser z białek i cukru. Podawana jest z bitą śmietaną bądź z kremem oraz z owocami. Na zewnątrz beza jest chrupiąca, a jej środek jest miękki, ciągnący, przypominający ptasie mleczko. Mini[…]

  • Ser żółty bardzo często podaję z dodatkiem chutney, suszonych fig, winogrona lub miodu. Połączenie intensywnego smaku sera ze słodkim smakiem owoców bardzo przypadło mi do gustu, dlatego też postanowił[…]

  • Kulki daktylowe to wegańska przekąska, którą zajadać można się w ciągu dnia lub podać na deser. Nie zawiera glutenu, laktozy ani cukru. Jej podstawą są zmiksowane daktyle oraz orzechy laskowe, a całość oto[…]

  • Serniczki z truskawkami w pucharkach to szybki deser na zimno, który warto robić w sezonie na świeże owoce. Sezon na truskawki już trwa i u mnie także zaczęło się małe szaleństwo na drożdżówki, pierogi oraz[…]

  • Smak tego wegańskiego gulaszu z pewnością was zaskoczy, jest on bowiem lekko pikantny oraz ziołowy. Dodatkowo ten prosty gulasz jest wyjątkowo sycący. Podstawą tego gulaszu jest bogata w białko oraz błonnik[…]

  • Załaduj więcej