MeCooks

  • Łosoś z piekarnika z orzechową kruszonką na bazie orzechów pekan, bułki tartej i masła to przepis na danie rybne, które jest proste i łatwe do przygotowania. Tego łososia z piekarnika zrobisz w mniej niż 30 minut,[…]

  • Puszyste rogale z szynką i serem, to wypiek z ciasta drożdżowego, który rewelacyjnie sprawdza się podany na śniadanie, na kolację oraz jako przekąska. Te rogale śniadaniowe są mięciutkie, maślane i fantastyczn[…]

  • Proste ciasto ze śliwkami przygotowane na bazie jogurtu greckiego, jajek, mąki oraz cukru pudru. Ciasto to jest puszyste, lekkie i wilgotne, idealne na deser. Sezon na śliwki w pełni, stąd też konieczne było wręcz[…]

  • Prosta pasta z bobu, która świetnie sprawdza się podana z pieczywem, grillowanym mięsem, świeżymi oraz grillowanymi warzywami. Dzięki zmiksowaniu składników konsystencja tejże pasty jest kremowa i delikatna[…]

  • Przepis na pakorę z warzyw tym razem przygotowaną na bazie cukinii, czerwonej cebuli, przypraw i ziół. Pakora to chrupiące mini placuszki wywodzące się z kuchni indyjskiej. Placki te robione są z warzyw, najczęś[…]

  • Domowa tortilla kukurydziana nie jest wcale taka trudna do zrobienia, ważne jednak aby sięgnąć po właściwe składniki, a podstawowym z nich jest masa harnia. Masa harina to masa kukurydziana określa także mianem c[…]

  • Gnocchi to włoskie kluski z mąki, ziemniaków i jajka. Ciasto na gnocchi jest niemalże identyczne jak ciasto na nasze kopytka. Różnica pomiędzy gnocchi, a kopytkami leży w kształcie klusek, gdyż kopytka są większ[…]

  • Proste ciasto ucierane z czerwoną porzeczką, to świetny sposób na wykorzystanie miękkich owoców w cieście. To ciasto z porzeczką robię na bazie masła, ale można je przygotować również na margarynie. Ciasto zrobio[…]

  • Rogan josh to indyjskie curry, którego podstawą jest mięso jagnięce połączone z aromatycznym sosem na bazie pomidorów. Danie to gotuje się wolno na małym ogniu, co pozwala wszystkim wykorzystanym do jego przygoto[…]

  • Wegańska potrawka z ciecierzycy i jarmużu to danie, które bazuje tylko i wyłącznie na składnikach pochodzenia roślinnego. Pomimo tego, iż brakuje w nim mięsa, ryb czy owoców morza, danie to nie zawodzi pod konte[…]

  • Kalarepa faszerowana mięsem to pyszne danie mięsne, które przygotowałam ostatnio na obiad. Daniem tym zainspirowała mnie teściowa, która zrobiła je jakiś czas temu na rodzinny obiad. Podstawą tego dania są wydrąż[…]

  • Focaccia to wypiek z ciasta drożdżowego, podobny do pizzy lecz niezawierający sosu. Określana jest mianem płaskiego chleba drożdżowego. Ciasto drożdżowe, z którego robiona jest focaccia powstaje z połączeni[…]

  • Mrożona herbata to zimny napój, który skutecznie gasi pragnienie. Jest łatwa do przygotowania i nie wymaga dużej ilości składników. Podstawą mrożonej herbaty jest intensywny napar z czarnej herbaty, chociaż n[…]

  • Austriacka sałatka ziemniaczana (Erdäpfelsalat) to połączenie talarków ziemniaczanych z cebulą i sosem musztardowym na bulionie i occie. Ta prosta sałatka jest fantastycznym dodatkiem do schabowego oraz mielon[…]

  • Palmiers to wywodzące się z Francji ciasteczka robione z ciasta francuskiego. Po rozwałkowaniu ciasto francuskie pokrywa się posypką z cukru, chociaż można do niego dodać także cynamon bądź suszone owoce. Po[…]

  • Chrupiące placki ziemniaczane z szynką to proste danie, które przygotujesz w 20 minut. Jego głównym składnikiem są ziemniaki, które połączyłam z szynką drobiową i szczypiorkiem. Ciasto na placki doprawiłam s[…]

  • Chrupiące plastry cukinii w panko i pecorino, to danie które nigdy nie zawodzi swoim smakiem. Smażoną na oleju, panierowaną w panko i pecorino cukinię podaję z dodatkiem szybkiego sosu pomidorowego. Całość[…]

  • MeCooks dodał(a) nowy wpis, Labneh 1 rok, 4 miesiące temu

    Labneh to danie popularne w kuchni bliskiego wschodu. Osobiście miałam okazję skosztować go w Jordani oraz w Izraelu i w obu tych krajach smakowało fantastycznie. Jest to danie serwowane na zimno, najc[…]

  • Słodkie lody rabarbarowe z czterech składników to pomysł na deser, który świetnie sprawdza się podany w gorące dni. Głównych składnikiem tych lodów jest rabarbar, który połączyłam z mlekiem skondensowanym[…]

  • Gołąbki z kapusty pekińskiej to danie obiadowe z mięsem. Robi się je podobnie jak gołąbki z kapustą włoską czy głowiastą, tyle że te są akurat przygotowane z kapustą pekińską. Farsz do gołąbków nie zawiera ani ryż[…]

  • Załaduj więcej