Świat na widelcu
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Tosty francuskie z jogurtem 7 lat, 3 miesiące temu
W takie upały nie mamy ochoty na jedzenie. Długie oczekiwanie na potrawy, a tym bardziej długie przygotowania.Latem przygotowuje sobie zapasy na zimę. Owoce mrożę, czasem miksuję i musy zamrażam. Potem mam jak[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Smoothie owocowe 7 lat, 4 miesiące temu
Pewnie każdy zna i lubi smoothie. Czy owocowe czy warzywne jest zdrowe. Takim koktajlem można zastąpić jeden posiłek w ciągu dnia. Warto przygotować sobie wieczorem, aby kolejnego dnia mieć przygotowany koktajl do[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Zupa gołąbkowa 7 lat, 4 miesiące temu
Jest taki czas kiedy nie masz czasu na przygotowanie drugiego dania albo co gorzej inspiracji do przygotowania posiłku. Wtedy z pomocą przychodzą zupy. Można w nie włożyć co dusza zapragnie. Będzie ona zupą gęstą,[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Lody owocowe, smaczne i zdrowe! 7 lat, 4 miesiące temu
Powoli nastają upalne i parne dni, a jedyne o czym marzymy to zimny posiłek lub lody. Mam dziś dla Was przepis na naturalnie słodkie lody. Kremowe i tak pyszne, aż uszy się trzęsą :)Wariantów takich lodów jest[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Karkówka w sosie kurkowym 7 lat, 4 miesiące temu
Zaczyna się sezon kurkowy, a w moim domku już od kilku dni smacznie pachnie grzybkami. Co jak co, ale kurki kocham! Ich aromat powala na kolana, a smak do zapamiętania na długo.Z udziałem kurek można wyczarować[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Jajecznica z kurkami 7 lat, 4 miesiące temu
Szczerze mówiąc, nie przepadam za jajecznicą. Ale od czasu do czasu mam ochotę na jajka w takiej formie. A najbardziej w świecie uwielbiam ją z kurkami i szalotką.Szczególnie mi smakuje gdy grzybki są świeżo[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Lody sosnowe z musem jagodowym i ciasteczkami amaretti 7 lat, 5 miesięcy temu
Czas na lody! I to nie byle jakie, bo sosnowe. Pyszne kremowe, śmietankowe lody sosnowe. Bez maszynki, bez mieszania co chwilę w zamrażalniku. Łatwe, lecz nieco czasochłonne.Jeśli lubicie smak syropu sosnowe z[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Chłodnik z zielonych szparagów 7 lat, 5 miesięcy temu
Powoli wita nas lato, a jak wysokie temperatury to wato się ochłodzić.Sezon na szparagi w pełni. Na straganach pojawiły się polskie młode szparagi, których nawet obierać nie trzeba! Esencja smaku jest właśnie w[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Batoniki owsiane z masłem orzechowym i czekoladą 7 lat, 5 miesięcy temu
Domowe batoniki to samo zdrowie. Po pierwsze znam wszystkie składniki jakich używam do ich zrobienia. Dokładnie je wybieram i używam najlepszych składników! Są pożywną i naturalnie słodka przekąską. Zamiast[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Spaghetti z pesto z czosnku niedźwiedziego 7 lat, 5 miesięcy temu
Lubisz makaron? A pesto?Jeśli odpowiedziałeś tak choć na jedno z tych pytań, ten post jest dla Ciebie.A jeśli nie jesteś przekonany obiecuję, że po spróbowaniu tego dania będziesz chciał/a więcej!Pesto z czosnku[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Szyszki – smak dzieciństwa 7 lat, 5 miesięcy temu
Nie nic bardziej pysznego z niż szyszki. Uwielbiam je! Są kultowym przysmakiem z mojego dzieciństwa. To jak smak z PRL’u i nie ma nic w tym złego. To jak zrobienie z niczego coś bardzo pysznego. A potrzebne są[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Niedziela z książką – kulinarne hity 7 lat, 6 miesięcy temu
Witajcie!Tym razem chce Wam pokazać kulinarne książkowe hity. Obie książki nie zawierają mięsnych przepisów, sa pięknie wydane, w twardej oprawie i w podobnej cenie. Obie mają wstążeczki do zaznaczenia ulubionych[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Zupa kulkowa 7 lat, 6 miesięcy temu
Dzisiaj chce Wam pokazać przepis na pyszną zupę z pulpecikami, zwana zupą kulkową. W tym czasie gdy warzywa są młode, jej smak jest zupełnie inny niż poza sezonem.I nie potrzeba tu wielkich umiejętności. Choć[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Ciasto leśny mech 7 lat, 6 miesięcy temu
To ciasto jest już tak popularne, że jego wersji jest naprawdę wiele. A zarazem jest tak pyszne że aż uszy się trzęsą:) Dodatek szpinaku w biszkopcie może być nieco zadziwiający, ale niewyczuwalny. Więc spokojnie[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Wegetariański ramen 7 lat, 6 miesięcy temu
Kuchnia japońska to jedna z bardziej aromatycznych kuchni świata. Do przygotowywanych dań używa się bardzo wielu składników, które kuszą nie tylko nazwą ale też zapachem i smakiem.Często do przygotowania dania[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Młoda kapustka z koperkiem 7 lat, 6 miesięcy temu
Idzie sezon na młode warzywa, część z nich już jakiś czas jest dostępna w wielu punktach sprzedaży. Teraz swoją młodość przeżywają szparagi, młoda marchew, ziemniaki i zaczyna się szał na kapustę.Takim klasycznym[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Niedziela z R.Winckiewiczem "Domowe wędliny" RECENZJA 7 lat, 6 miesięcy temu
Dziś niedziela i recenzja kolejnej książki. Nowego wydania i nieco zmienionego o tematyce mięsa. Robert Winckiewicz wydał książek kilka i już na pierwszy rzut oka mogę stwierdzić, że chłop zna się na rzeczy!W[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Niedziela z Nigellą "Jak być domową boginią" RECENZJA 7 lat, 6 miesięcy temu
Postanowiłam, że w każda niedzielę będę się z Wami dzielić recenzjami i opiniami książek, które warto mieć w swojej kolekcji. Książek z których korzystam i z chęcią wracam z sentymentem.na pewno słyszeliście o[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Zapiekana potrawka z frankfurterkami i ziemniakami 7 lat, 6 miesięcy temu
Czasem przychodzi taki czas, że nawet blogerowi się nie chce gotować i wtedy przychodzi z pomocą łatwa i szybka,a zarazem prosta potrawka z kiełbaskami. Dlaczego potrawka? Ta nazwa mi utknęła w pamięci, kiedy[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Bulgur z kurczakiem i żurawiną 7 lat, 6 miesięcy temu
Nadchodzi taki czas kiedy mam ochotę na pieczoną kaszę z kurczakiem i żurawiną. A do tego marokańską przyprawa ras el hanout która sprawia, że mięso jest lekko słodkie i ostre, a cała potrawa nabiera niezwykłego[…]
- Załaduj więcej