Świat na widelcu
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Wołowina dojrzewająca (wersja vacum) 5 lat, 7 miesięcy temu
Bardzo lubię dojrzewające wędliny, zarówno te suszone w pończosze, gazie czy sznurku jak i te w vacum. Tak jak już wspominałam przy okazji robienia Czytaj dalej
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Ciasto ananasowo marchewkowe z polewą z serka kremowego 5 lat, 7 miesięcy temu
Pysznie mokre ciasto po którym obliżesz palce, tak to ono!Maksymalnie wilgotne dzięki ananasowi i marchewce. Proste w przygotowaniu, idealne do pieczenia – nie uda Ci się upiec zakalca. To ciasto ma same zalety, a[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Schab długodojrzewający II (wersja vacum) 5 lat, 8 miesięcy temu
Święta tuz tuż, więc to ostatni dzwonek na wędliny długodojrzewające. Robiłam już kilkoma sposobami, najpierw peklowałam na mokro w miskach, zamykanych pojemnikach, a nawet woreczkach strunowych. I nie powiem nie[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Domowe tortille 5 lat, 8 miesięcy temu
Te placki są znane na całym świecie. W każdym zakątku inaczej nazywane z odrobiną modyfikacji w recepturze. Są baza do dań głównych, stanowią uzupełnienie posiłku. Je się je do śniadań, kolacji, a także jako deser.[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Biszkopt kakaowy 5 lat, 8 miesięcy temu
Biszkopt idealny? Tak, wystarczy kilka składników i mamy to. Idealnie równy, wilgotny, wyrośnięty, piękny biszkopt kakaowy.Wystarczy by przygotować składniki wcześniej, muszą być w temperaturze pokojowej. To cały[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Gdzie kupić dobre włoskie wędliny i dziczyznę? 5 lat, 9 miesięcy temu
W końcu widać, że rynek zaczyna Nam oferować dobre produkty za przystępną cenę. Choć wiadomo, że za niektóre produkty zapłacimy więcej – jednak idzie za tym smak, dostępność czy sezonowość produktu.Warto[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Pieczone bataty z czosnkiem i rozmarynem 5 lat, 9 miesięcy temu
Bataty podobnie jak marchewki czy ziemniaki mają kilka odmian i występują w różnych kolorach, jedne są mączyste inne bardziej intensywne w smaku.Polecam je upiec wraz z przekrojoną na pół główką czosnku, a potem[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Naleśniki red velvet ze słodkim serem i karmelizowanymi bananami 5 lat, 9 miesięcy temu
Uwielbiam amerykańskie ciasto red velvet, uwielbiam je za te piękny mocno czerwonym kolor. Wyrazisty i intensywny. Uwielbiam te wszystkie wariacje jakie można zrobić na bazie red velvet, jest tyle możliwości!<br[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Co i gdzie zjeść w Zakopanem? 5 lat, 9 miesięcy temu
Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam Zakopane. To takie małe klimatyczne miasteczko, choć nachodzić się trzeba i to nie mało. Szczególnie w zimie jest to utrudnione przez nieodśnieżone chodniki, co niestety kończy się[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Orzeszki – smakołyk dzieciństwa 5 lat, 10 miesięcy temu
Orzeszki – pyszne kruche ciasteczka, które skradły nie tylko serca (ale i brzuszki) w dzieciństwie. Wyglądem przypominają orzechy włoskie, w zależności od maszynki, w której są przygotowywane. Mogą być okrągłe jak[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Karczek dojrzewający 5 lat, 10 miesięcy temu
Wędliny suszone i dojrzewające to jedne z moich ulubionych, robię je sama przede wszystkim na święta lub większe okazje. Są świetną alternatywą dla kupnych drogich wędlin. Taka dojrzewająca wędlinę możesz zrobić z[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Best nine 2018 5 lat, 10 miesięcy temu
Podsumowanie tego roku jest dla mnie trudne.Podjęłam wiele decyzji słusznych jak i błędnych, kilku żałowałam, ale nauczyło mnie to czegoś! Nie warto być skromnym, trzeba walczyć o swoje! Niby to takie proste, niby[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Wegańskie beziki 5 lat, 11 miesięcy temu
Tak, istnieje beza w wersji roślinnej. Bez grama jajka, a w zasadzie białka. To nie jest powietrze z ubitym na puch cukrem. Choć jest bardzo, bardzo słodka. Większość z Was spotkało się z tym składnikiem, to[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Honeycomb, czyli plaster miodu 5 lat, 11 miesięcy temu
Honeycomb – plaster miodu, zwany również w zależności od regionu Sea Foam, Yellowman, Pokey-hokey, Cinder lub Toffee. Jest to bardzo słodki przysmak, twardy i chrupiący.Jego zrobienie wymaga odrobiny skupienia, a[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Wołowina po azjatycku Jamiego Olivera 5 lat, 12 miesięcy temu
Kuchnia azjatycka to jedna z wielu, które uwielbiam i z każdym przyrządzonym daniem uczę się czegoś nowego. Smaki i aromaty uwalniają się wśród dodawanych przypraw. Jest wiele książek z którymi przyrządzisz pyszne[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Wytrawny chlebek odrywany 6 lat temu
Wersji tego chlebka jest wiele. Można go zrobić na słodko jak i wytrawnie. Dodać takie składniki jakich dusza zapragnie.Ten chlebek to alternatywa dla tradycyjnej klasycznej pizzy na grubym cieście. Na pewno choć[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Pate ze strusiej wątróbki 6 lat temu
Mięso strusia jest mało popularne w Polsce. Jednak coraz częściej można skosztować go na różnych eventach kulinarnych. Surowe mięso przypomina kolorem koninę, jest chude i smaczne. Bardzo smakował mi tatar ze[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Tażin wołowy 6 lat, 1 miesiąc temu
Tażin to niezwykłe danie, można powiedzieć po naszemu gulasz. Jednak jest w nim coś magicznego, przyrządzanie sprawia, że posiłek celebruje się dłużej. Z każdym kęsem czuć głębię smaku, każdej przyprawy. Aromat[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Pasztet grzybowy z cieciorką 6 lat, 1 miesiąc temu
Dziś sezonowo, skupiam się na grzybach. Borowiki, zwane prawdziwkami, dostałam w dobrej cenie. Większość ususzyłam na zimę. Już nie mogę doczekać się uszek! Inspirując się w książkach i gazetach, stwierdziłam -[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Chipsy z kolorowych buraków 6 lat, 1 miesiąc temu
Jakiś czas temu w ofercie sklepowej pojawiły się chipsy z warzyw. Mają zbyt intensywne kolory jakby ktoś dodawał do nich barwnika. A reklamują jako naturalne, w smaku nawet dobre. Jednak wyjdźmy na przeciw[…]
- Załaduj więcej