Świat na widelcu
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Chleb dyniowy 6 lat, 1 miesiąc temu
Sezon na dynie w pełni. Gdzie się nie obejrzysz tam dynie! Właśnie teraz zaopatruję się i przerabiam różne odmiany dyni. Najbardziej lubię jarrahdale, hokkaido, delicatę, dynię piżmową oraz sweet dumpling. Jeśli[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Frytki z cukinii 6 lat, 1 miesiąc temu
Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo. Doceniam ją za to, że można tak wiele z niej zrobić. W dzieciństwie Babcia dusiła ja z pomidorami i cebulką. Dziś ta potrawa ewoluowała i nazywają ją leczo, z tym że zawiera[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Bakłażany po chińsku 6 lat, 2 miesiące temu
Bakłażan, oberżyna, gruszka miłości, jajko krzewiaste, bakman, botaniczna nazwa tego warzywa to psianka podłużna. Pyszne warzywo, które po obróbce termicznej staje się soczyste. Teraz gdy kuchnia ewoluuje, możemy[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Foccacia 6 lat, 2 miesiące temu
Kuchnia włoska jest tak bogata w różnorodne potrawy. Jest tak wiele odmian każdej potrawy, tak szybko kuchnia ewoluuje. Nim się obejrzysz już powstało ich kilka, a ty jeszcze tej klasycznej nie spróbowałeś.Foccacię[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Krewetki z sosem malinowym, pomidorkami cherry i ananasem 6 lat, 3 miesiące temu
Owoce morza zawsze stanowiły dla mnie wyzwanie. Wstyd się przyznać, ale długo tego wyzwania nie podejmowałam. I do był mój błąd, wielki błąd! Owoce morza są pyszne. Przyrządzenie ich, a zwłaszcza krewetek okazało[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Pieczone pierogi z soczewicą 6 lat, 4 miesiące temu
Uwielbiam pierogi! Ta potrawa to nasze dziedzictwo narodowe! Zaraz po rosole, pomidorowej czy schabowym – pierogi są obowiązkowa potrawą, którą każdy Polak znać powinien, a każda gospodyni powinna umieć je zrobić.[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Tatar 6 lat, 4 miesiące temu
Jedno słowo, a znaczy tak wiele. Jeden wyraz, a możliwości nieskończone. Jeśli jesteś zwolennikiem surowego mięsa, a mianowicie wołowiny to ten post jest dedykowany właśnie Tobie!To jak zostanie podany i jakich[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Paella z kurczakiem i chorizo 6 lat, 5 miesięcy temu
Moje wspomnienia kolacji w El Toro stały się realne, kiedy przygotowałam dla Nas potrawę rodem z Hiszpanii. O wizycie nie istniejącej już restauracji El Toro (nad czym ubolewam wielce!), możesz poczytać tu –> <a href="http://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/06/paella-z-kurczakiem-i-chorizo.html" class="colorbox" rel="nofollow"[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka parmezanowe 6 lat, 5 miesięcy temu
Te ciasteczka są idealne na imprezy, spotkania ze znajomymi przy piwie. Kto nie lubi słodkości pokocha te maleńkie ciasteczka od pierwszego gryza. Są nie tylko pyszne, ale i rozpadają się już przy pierwszym[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Chrupiąca fasola mung 6 lat, 5 miesięcy temu
Maleńkie zielone ziarenka zwane „złotą fasolką” to właśnie fasola mung. Ta niezwykła fasola potrafi odtruć i odnowić organizm człowieka. Jest bardzo dobrym źródłem przyswajalnego białka, niweluje skutki stresu,[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Kokosowy deser chia 6 lat, 5 miesięcy temu
Ten deser to kolejny, który można zrobić w różnorodnych wariantach z ulubionymi dodatkami. Jako, że sezon na truskawki w pełni postanowiłam właśnie je wykorzystać. Pobawiłam się również innymi smakami, co razem[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Wegańskie tiramisu z truskawkami 6 lat, 5 miesięcy temu
Tiramisu to słodki włoski deser, który można przygotować również w wersji wegańskiej. Jeśli dotąd nie próbowaliście, to żałujcie. Wyszedł zaskakująco smaczny, o posmaku orzechowym. Oryginalne tiramisu można[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Bułeczki drożdżowe ze słodkim serem 6 lat, 5 miesięcy temu
Prosty i szybki pomysł na słodkie bułeczki? Proszę bardzo!Dziś mam dla Ciebie prosty przepis na smaczne, słodkie bułeczki. Warto je przygotować by mieć słodką przekąskę dla dziecka. Dorosły tez się nie oprze, są[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Gravlax w burakach 6 lat, 6 miesięcy temu
Od kiedy poznałam ten przepis na zrobienie łososia, nie kupuję wędzonego na zimno w sklepach. Ta receptura pobija wszystkie znane mi kupne łososie. Co prawda przygotowanie go zajmuje ponad 48 godzin, ale jest warte[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Bresaola, czyli wołowina dojrzewająca 6 lat, 6 miesięcy temu
W Krakowie od pewnego czasu można kupić pyszne (nie tylko) wędliny sprowadzane prosto z Włoch. Sklepik,a właściwie włoskie delikatesy są bardzo dobrze zaopatrzone. Produkty są najwyższej jakości, a ceny są na[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Wiosenna sałatka z tuńczykiem 6 lat, 6 miesięcy temu
Wiosna sprawia, że chce się jeść trochę lekko. Więcej sałatek, zieleniny, bardziej fit. Chcemy wrócić do formy, zrzucić parę deko i być bardziej sprawnym. Taka propozycja sałatki, która można potraktować jako[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka z tuńczykiem w sosie pomidorowym 6 lat, 6 miesięcy temu
Dziś mam kolejną propozycję na wykorzystanie tuńczyka z puszki w kuchni. Bedzie to smaczna zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym i tuńczykiem. To taka miła odmiana od klasycznego makaronu z sosem.Przepis jest[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Nero di seppia, czyli domowy czarny makaron 6 lat, 6 miesięcy temu
Robienie makaronu to bardzo prosta sprawa, do tego jest trochę zabawy, ale satysfakcja jeszcze większa. Postawa makaronu, dobrego makaronu jest mąka i jajka. Ja używam w 70% semoliny, to gruboziarnista mąka[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem 6 lat, 6 miesięcy temu
Uwielbiam tuńczyka, tę rybę polubiłam od pierwszej puszki. Niestety ze stekami z tuńczyka nie mam miłych wspomnień, wolę kawałki tuńczyka z puszki.Bardzo lubię tuńczyka zarówno w sałatkach jak i makaronach. Znam[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Pieczona biała kiełbasa z rozmarynem 6 lat, 7 miesięcy temu
Choć czas Świąt już minął, pomysłów na białą kiełbasę mi nie brakuje. Uwielbiam kiedy ma przypieczoną skórkę, a w środku jest soczysta.I taka mam dla Was dziś recepturę. Na pyszną soczystą kiełbasę, pieczoną w[…]
- Załaduj więcej