Świat na widelcu
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Biała kiełbasa w cieście 6 lat, 7 miesięcy temu
W poprzednim poście podałam Wam rewelacyjny przepis na surową tradycyjną kiełbasę białą. Tym razem chcę Wam podsunąć pomysł jak ją wykorzystać i zaskoczyć domowników. To przepis nie tylko na Święta, to pomysł na[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Tradycyjna surowa biała kiełbasa 6 lat, 8 miesięcy temu
Receptur na białą jest tyle co kucharzy. Osobiście lubię eksperymentować, dodawać nowe przyprawy, próbować nowych smaków, ale do tej receptury wracam z sentymentem. To klasyczny przepis na pyszną, domową biała[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Mazurek wielkanocny 6 lat, 8 miesięcy temu
To już lada moment, jeszcze chwileczkę i będą święta. Co prawda to tylko 3 dni, jednak przygotowanie ich sprawia większą frajdę. Uwielbiam po prostu stać przy garach – to mnie odpręża, a pomysły same wpadają do[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Wielkanocny pasztet wieprzowy z czarnuszką 6 lat, 8 miesięcy temu
Pasztet to jedna z potraw, których nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole. Możesz go zrobić z każdego mięsa, a konsystencję regulować przez dodanie tłustej części mięsa. Ten przepis jest najprostsza receptura na[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Wieniec z konfiturą malinową 6 lat, 8 miesięcy temu
Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, a lodówka świeci pustkami zrób taką drożdżówkę jak ja. Pyszna, ale i efektowna. Z kruszonką i konfiturą malinową, oczywiście możesz ją zastąpić dowolnym dżemem lub owocami. Co[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Zapiekana kasza gryczana z jajkiem 6 lat, 9 miesięcy temu
Wiecie, ż najzdrowsza kasza to kasza gryczana? Jest długotrwałym źródłem energii dzięki temu, że skrobia w niej zawarta uwalnia się stopniowo, do tego zapewnia uczucie sytości. Zmielona kasza jest wykorzystywana[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Red velvet cheesecake brownie 6 lat, 10 miesięcy temu
Znacie brownie? Pysznie czekoladowe mokre ciasto? Ja uwielbiam. W połączeniu z red velvet cake i kremowego sera daje spektakularny efekt.Red velvet cake to amerykański tort przekładany białym kremem, na bazie[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Kurczak z kaszą kuskus i żurawiną 6 lat, 10 miesięcy temu
Od jakiegoś czasu chodzę na siłownię aby wzmocnić mięśnie i zrzucić oponkę na brzuchu. Staram się też jadać inaczej, bardziej dietetycznie. Do smażenia używam oleju rzepakowego, kokosowego lub tłuszczu naturalnego,[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Koktajl z avocado i rucolą 6 lat, 10 miesięcy temu
Koktajle to zdrowa alternatywa dla jednego posiłku w ciągu dnia. Od Ciebie zależy co włożysz do kielicha blendera. Ja uwielbiam koktajle typu smoothie lub takie na bazie jogurtu naturalnego. Tym razem polecam[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Wytrawne ślimaki na karnawał 6 lat, 10 miesięcy temu
Mam dziś dla Was pyszną przystawkę, idealna na karnawał. Taki finger food, jak to się dziś mówi. Są to wytrawne ślimaki, pala nieco w gardło, ale są przepyszne i bardzo proste w wykonaniu.Ślimaki wytrawne300 g mąki[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Konfitura z czerwonej cebuli 6 lat, 11 miesięcy temu
Konfitura z czerwonej cebuli to naprawdę świetny dodatek do przekąsek, mięs, pasztetów a także do ryb. Ta aromatyczna, słodka, a zarazem wytrawna konfitura jest tak pyszna, że znika w mig. Można ja jeść na zimno i[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Szybka tarta makowa 6 lat, 11 miesięcy temu
Kto jeszcze nie ma w swojej ofercie gościnnej makowca polecam pokusić się o tą pyszną tartę. Ciasto zapewne wszystkim znane, bo kruche, więc bądź co bądź każdy wie jak zrobić. Mimo to oczywiście przypomnę, ale już[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Świąteczne ciasteczka wegańskie 6 lat, 11 miesięcy temu
Pod wpływem chwili kupuję różne produkty, które mnie zachwycają albo mam w danej chwili pomysł. Potem odchodzi w zapomnienie i nagle bum! Mam to!Swego czasu w Krakowie było wiele festynów, gdzie jak zawsze[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka owsiane 6 lat, 11 miesięcy temu
Ciasteczka owsiane to pyszna i zdrowa przekąska. W zależności jakiego cukru użyjesz będą mniej lub bardziej słodkie. Dodatek w formie bakalii sprawi, że będą jeszcze bardziej pożywne i smaczne. Same ciasteczka robi[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Ostrygi – jak i czym jeść? 6 lat, 11 miesięcy temu
Ostrygi, przysmak francuzów, afrodyzjak dla par – tyle się o nich słyszy. Jedni kochają inni wręcz nienawidzą. Dlaczego te mięczaki wzbudzają takie skrajne emocje?Ostrygi to zdrowy i wartościowy pokarm, do tego[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Słodkie kamienniczki 6 lat, 11 miesięcy temu
W tym roku postanowiłam, że moja choinka będzie ubrana w same pierniczki. Na tą okazję postanowiłam wykorzystać kupiona jakiś czas temu w sklepie Tchibo formę silikonową w kształcie pięknych kamienniczek. Po prostu[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Gyoza – japońske pierożki 6 lat, 11 miesięcy temu
Na pewno się domyślacie jak uwielbiam kuchnie świata, a coraz częściej wracam do kuchni azjatyckiej. Nie zawsze jednak uda mi się wszystko sfotografować, bo znika w zastraszającym tempie! Pewnie domyślacie się[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Chilli con carne 6 lat, 12 miesięcy temu
Uwielbiam chilli con carne. Można jeść je z ryżem, chlebem albo w tortilli jako dodatek do burrito. Czasem tez dodaję do kumpira krakowskiego kiedy mam ochotę na jakaś odmianę. To taki uniwersalny meksykański[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Szybkie słodkie wiatraczki z ciasta francuskiego 6 lat, 12 miesięcy temu
Czasem przychodzi taka ochota na coś słodkiego i nie chce się czekać aż upiecze się ciasto. Dlatego mam alternatywę na takie szybkie ciasteczka-wiatraczki.Idealna do tego będzie domowa konfitura malinowa, miodzio!<br[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Sałatka ziemniaczana z burakiem i avocado 7 lat temu
Dziś świętujemy dzień buraka, więc mam dla Ciebie przepyszną sałatkę. Prostą, smaczna i bardzo sytą. Zastąpi Ci jeden posiłek w ciągu dnia. Czas przygotowania jest nieco wydłużony przez to, że buraki w sałatce sa[…]
- Załaduj więcej