Świat na widelcu

  • Dwa dni temu pokazywałam jak upiec tradycyjne gofry belgijskie na słodko, tym razem mam cos dla wytrawnych gości.Tak jak pisałam wcześniej gofry pieczone w piekarniku różnią się nieco od tradycyjnych gofrów,[…]

  • To najłatwiejsze ciasto jakie przyszło mi zrobić do tej pory. Do tego jest takie smaczne, a skórka chrupiąca. Chyba ta skórkę najbardziej lubię w piegusku. Wiele przepisów wypróbowałam i w końcu zrobiłam swoją[…]

  • Gofry to jedna z potraw, a właściwie deserów z mojego dzieciństwa. Pamiętam jak je wcinałam z cukrem pudrem, a uwielbiałam z bitą śmietaną. W dorosłym już życiu przyszedł czas na inne smaki, a gofry gościły już[…]

  • Na pewno zostaje Ci czasem chleb, którego nie jesteś w stanie przejeść albo zapomniałeś i kupiłeś drugi. Co wtedy? Chleba się nie wyrzuca! koniecznie go przerób. Jest tyle możliwości. Jedną z nich są grzanki.[…]

  • Uwielbiam wołowinę w każdej postaci. Ostatnio upodobałam sobie beef jerky, czyli suszoną wołowinę i dążę do doskonałości w przepisie. Ale dziś nie o tym.To wcale nieprawda, że mięso to jest trudne w obróbce.[…]

  • Jest czas na śliwki, więc korzystam póki można. Pojawiły się też figi, idealne dojrzałe gotowe do spożycia. Więc wymyśliłam sobie tartę, o delikatnym kruchym spodzie i fantastycznym mokrym nadzieniu ze śliwek z[…]

  • Kiedyś już wspominałam, ze najważniejsze jest wykorzystywanie sezonowych produktów w kuchni. Wtedy są najsmaczniejsze i dojrzałe!Taka sałatkę z pomidorów możemy sobie zrobić do obiadu czy na lekką kolację. Ja[…]

  • Spaghetti to mój ulubiony makaron. Uwielbiam go wciągać do buzi mimo, że czasem się pobrudzę. Ile przy tym zabawy, prawda?!Lubella już jakiś czas temu zrobiła linie makaronów Pełne ziarno. Mimo, ze na rynku już[…]

  • Od niedawna w Krakowie na Mackiewiczka znajdują się włoskie delikatesy. Można w nich kupić sery, makarony, oliwki, passaty, babki włoskie, a także włoskie wędliny. I wszystko sprowadzane prosto z Włoch. Lokal jest[…]

  • Sos waniliowy to pyszne wykończenie deserów o lekko kwaskowej nucie. Idealnie nadaje się do lodów, sorbetów i owoców. Dodatki ziół mogą wzmocnić, orzeźwić jego smak. Warto poeksperymentować i znaleźć ulubioną nutę[…]

  • Święto makaronu tuż tuż, a ja mam dla Ciebie kolejną propozycję jak zacnie świętować wynalezienie tegoż znakomitego produktu. Tym razem z firmą Barilla zapraszam do gotowania!pamiętaj żeby świętować nie musisz[…]

  • Podobno jest sezon na rydze, ze kosa idzie je zbierać. Na szczęście mam koleżankę która mi te smakowite grzyby donosi gdy ma za dużo. I tak więc szukałam sposobu na grzyby i wpadłam na pomysł aby je upiec z[…]

  • Ta zupa skradła nie tylko moje serce. Od dziś będzie gościć na Naszym stole regularnie. Zrobienie jej jest proste i wcale nie pracochłonne. Tajemnica dobrej Pho ga tkwi w przyprawach. Są one pełne aromatów, które[…]

  • Przed Nami Światowy Dzień Makaronu 25 października, więc warto uczcić go smacznie.Z ciekawostek warto wspomnieć, że najstarszy makaron odnaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i ok. 20 cali długości. Niemniej[…]

  • Lubisz mocne efekty, które wzbudzają kontrowersje lub emocje. To ten post jest właśnie dla Ciebie.Zbliża się święto Halloween, przez jednych uwielbiane, a przez innych znienawidzone. Nie będę się rozpisywać na[…]

  • Ciasto na szpinaku zna juz chyba każdy i każdy bloger ma go w swoim dorobku kulinarnym. Jest to ciasto bardzo popularne, spotykam się z nim nie tylko na blogach, portalach społecznościowych, ale także w cukierniach[…]

  • Ten post jest zarezerwowany tylko dla dorosłych. Domowy ajerkoniak, ulubiony likier naszych babć, często podawany na przyjęciach rodzinnych. Pamiętam jak dziś piłam, a właściwie sączyłam go na przyjęciu mojej[…]

  • W dzisiejszych czasach kiedy techniki kulinarne idą do przodu możemy przebierać w kolorowych warzywach i robić z nich piękne i smaczne dania.Chipsy można zrobić ze wszystkiego, z warzyw i owoców czy mięsa. Jako[…]

  • Ta zupa skradła nie tylko moje serce. Od dziś będzie gościć na Naszym stole regularnie. Zrobienie jej jest proste i wcale nie pracochłonne. Tajemnica dobrej Pho ga tkwi w przyprawach. Są one pełne aromatów, które[…]

  • Lubisz mocne efekty, które wzbudzają kontrowersje lub emocje. To ten post jest właśnie dla Ciebie.Zbliża się święto Halloween, przez jednych uwielbiane, a przez innych znienawidzone. Nie będę się rozpisywać na[…]

  • Załaduj więcej