Świat na widelcu
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym 7 lat, 1 miesiąc temu
Spaghetti to mój ulubiony makaron. Uwielbiam go wciągać do buzi mimo, że czasem się pobrudzę. Ile przy tym zabawy, prawda?!Lubella już jakiś czas temu zrobiła linie makaronów Pełne ziarno. Mimo, ze na rynku już[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Sałatka makaronowa z kurczakiem 7 lat, 1 miesiąc temu
Święto makaronu tuż tuż, a ja mam dla Ciebie kolejną propozycję jak zacnie świętować wynalezienie tegoż znakomitego produktu. Tym razem z firmą Barilla zapraszam do gotowania!pamiętaj żeby świętować nie musisz[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Spaghethii a'la arabiata ze spianatą 7 lat, 1 miesiąc temu
Od niedawna w Krakowie na Mackiewiczka znajdują się włoskie delikatesy. Można w nich kupić sery, makarony, oliwki, passaty, babki włoskie, a także włoskie wędliny. I wszystko sprowadzane prosto z Włoch. Lokal jest[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Chipsy z kolorowych ziemniaków 7 lat, 1 miesiąc temu
W dzisiejszych czasach kiedy techniki kulinarne idą do przodu możemy przebierać w kolorowych warzywach i robić z nich piękne i smaczne dania.Chipsy można zrobić ze wszystkiego, z warzyw i owoców czy mięsa. Jako[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Leśny mech na bezie 7 lat, 1 miesiąc temu
Ciasto na szpinaku zna juz chyba każdy i każdy bloger ma go w swoim dorobku kulinarnym. Jest to ciasto bardzo popularne, spotykam się z nim nie tylko na blogach, portalach społecznościowych, ale także w cukierniach[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Domowy likier jajeczny, czyli ajerkoniak 7 lat, 1 miesiąc temu
Ten post jest zarezerwowany tylko dla dorosłych. Domowy ajerkoniak, ulubiony likier naszych babć, często podawany na przyjęciach rodzinnych. Pamiętam jak dziś piłam, a właściwie sączyłam go na przyjęciu mojej[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Makaron czekoladowy z sosem waniliowym i owocami 7 lat, 1 miesiąc temu
Przed Nami Światowy Dzień Makaronu 25 października, więc warto uczcić go smacznie.Z ciekawostek warto wspomnieć, że najstarszy makaron odnaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i ok. 20 cali długości. Niemniej[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Sos waniliowy z ziołową nutą 7 lat, 1 miesiąc temu
Sos waniliowy to pyszne wykończenie deserów o lekko kwaskowej nucie. Idealnie nadaje się do lodów, sorbetów i owoców. Dodatki ziół mogą wzmocnić, orzeźwić jego smak. Warto poeksperymentować i znaleźć ulubioną nutę[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Szybka sałatka z pomidorów 7 lat, 1 miesiąc temu
Kiedyś już wspominałam, ze najważniejsze jest wykorzystywanie sezonowych produktów w kuchni. Wtedy są najsmaczniejsze i dojrzałe!Taka sałatkę z pomidorów możemy sobie zrobić do obiadu czy na lekką kolację. Ja[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Pieczone ziemniaczki z rydzami i pietruszką 7 lat, 1 miesiąc temu
Podobno jest sezon na rydze, ze kosa idzie je zbierać. Na szczęście mam koleżankę która mi te smakowite grzyby donosi gdy ma za dużo. I tak więc szukałam sposobu na grzyby i wpadłam na pomysł aby je upiec z[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Tarta z figami i śliwkami 7 lat, 1 miesiąc temu
Jest czas na śliwki, więc korzystam póki można. Pojawiły się też figi, idealne dojrzałe gotowe do spożycia. Więc wymyśliłam sobie tartę, o delikatnym kruchym spodzie i fantastycznym mokrym nadzieniu ze śliwek z[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Pancakes z kokosową nutką 7 lat, 1 miesiąc temu
Lubię grube, puszyste amerykańskie naleśniki z dodatkiem syropu klonowego albo świeżych malin. Długo długo szukałam przepisu na najlepsze, najbardziej puszyste pancake’s. I znalazłam, po wielu próbach dodałam mąkę[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Zielone curry z kurczakiem i ryżem jaśminowym 7 lat, 1 miesiąc temu
Uwielbiam kuchnię azjatycką, kryje ona w sobie tyle smaków i aromatów. Nie sposób się jej oprzeć! W wielu dyskontach spożywczych można trafić na tzw. tygodnie tematyczne, gdzie do kupienia są taniej produkty do[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Batoniki jabłkowe, czyli apple flapjacks 7 lat, 2 miesiące temu
Szarlotka nie jedno ma imię, o czym można się przekonać choćby z książki Philippi Jannake „Szarotki”, znajdziecie w niej ponad 70 przepisów na jabłko w roli głównej. MI od razu wpadł w oko przepis na apple[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Mini tarta tatin 7 lat, 2 miesiące temu
Ta tarta zrewolucjonowała pojęcie szarlotki. Jest bardziej słodka, ale tez ma inną postać od tradycyjnego ciasta. Tarta ta ma oczywiście nadzienie jabłkowe, ale jest odwrócona tzn. ciasto jest na górze.Za jej[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Małe Najedzeni Fest: Po ziemniaki Stary Kleparz 17.09 Kraków 7 lat, 2 miesiące temu
Co jakiś czas w Krakowie organizowane są festiwale pt. Małe Najedzeni Fest. Każdy z nich ma swój temat przewodni, w tym miesiącu na Starym Kleparzu tematem były ziemniaki. Nasze polskie ziemniaki czy jak kto woli[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Papryka faszerowana bulgurem i wieprzowiną 7 lat, 2 miesiące temu
W tym poście chciałam Was zachęcić do jedzenia sezonowych warzyw. Każdy miesiąc to jakieś warzywo czy owoce sezonowe. Warto wtedy po nie sięgać. Nie tylko dlatego, że jest urodzaj, ale w tym czasie są najzdrowsze.<br[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Zlot Food Truck'ów Kraków Galeria Kazimierz 9-10 września 2017 7 lat, 2 miesiące temu
Powoli sezon i moda na food trucki dobiega końca, ale te z najlepszym jedzeniem trzymają się mocno! Jeszcze w ten weekend można było zjeść naprawdę dobre potrawy w wykonaniu AkitaRamen, Momo-smak dim sum – pyszne[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Żeberka z dzika z glazurowanymi marchewkami i puree ziemniaczano-selerowym 7 lat, 2 miesiące temu
Dzisiaj pokusiłam się o nieco inny obiad, a mianowicie o aromatyczną dziczyznę. Jej sekret tkwi w marynacie, w której mięso leży co najmniej 2 doby.Jeśli nie jesteście cierpliwi to ta potrawa nie jest dla Was, ale[…]
-
Świat na widelcu dodał(a) nowy wpis, Chlebek brokułowy 7 lat, 2 miesiące temu
W dzisiejszych czasach gdzie sklepy zasypują Nas nowościami zarówno w rodzajach mąki, z którego powstają chleby. Śmiem twierdzić, że przepyszne. Warto też próbować innych nowinek, produktów jak i pomysłów nap[…]
- Załaduj więcej