MamaOskarka

  • Dziś na obiad mieliśmy taką genialną surówkę. Smakowała wybornie i bardzo szybko zniknęła. Połączenia pora, marchewki i kukurydzy okazało się na prawdę bardzo trafione. Wszystko dopełniał Potrzebujemy:3 marchewki5[…]

  • Potrzebujemy:200 ml mleka roślinnego lub krowiego2 łyżki nasion chia, ja użyłam nasion chia od Bio Naura100 g miksu malin i jeżyn, ja użyłam mrożonych1 łyżka cukru kokosowego lub innego słodziwa1 łyżeczka mąki[…]

  • Proponując Wam tę surówkę jestem szczęśliwa. Szczęśliwa z tego powodu, że przekazuję Wam zdrowie w czystej postaci. Taka surówka to idealny dodatek do obiadu, który zapewni Wam niezliczoną ilość witamin i[…]

  • Domowe bułeczki cebulowe są „emejzing”! Są obłędnie pyszne, pachnące cebulką i bardzo puszyste. Dodatek Potrzebujemy:3 średnie cebule1 łyżka cukru3 łyżki oleju360 g ciepłej wody25 g świeżych drożdży2 szklanki mąki[…]

  • Burgery z buraka to świetna alternatywa dla mięsnych kotletów ociekających tłuszczem, te zawierają w sobie jedynie tłuszcz z ziaren jakich użyłam do ich przyrządzenia. Buraki i Potrzebujemy:2 średnie buraki1[…]

  • O świętach trąbią już w sklepach, telewizji i radiu. Czas więc na mnie również, bo jest tyle przepisów, że nie zdążę chyba do następnych świąt, nie mówiąc już o tych, które mają nadejść. Takie masełko piernikowe[…]

  • Karkówkę w jogurcie można przyrządzić zarówno na głębokiej patelni na palniku jak i w piekarniku, ja dzisiaj wybrałam opcję bez włączania piekarnika. Słuchajcie, tak przygotowana karkówka rozpływa się w ustach, sos[…]

  • Bardzo lubimy wszelakie surówki do obiadu i jeśli tylko muszę skorzystać ze słoika (które po to latem robiłam) to jednak mam niedosyt. Marchewka gotowana jest prosta i na prawdę pyszna. Tak, ma wysoki indeks[…]

  • MamaOskarka dodał(a) nowy wpis, Paluchy wiedźmy 8 lat temu

    Chociaż Halloween nie obchodzę (może kiedyś zacznę) to takie ciastka o przerażającym kształcie są jak najbardziej w moim guście. Ciasteczka są przepyszne. Kruche z dodatkiem fantastycznie chrupiących migdałów. Tego[…]

  • Na moim blogu jest już to ciasto, ale postanowiłam przepis nieco ulepszyć i zrobić go tak, aby nie wymagał on użycia piekarnika. Tak jest na prawdę o wiele szybciej, łatwiej i to bardziej zachęca do jego[…]

  • Mały organizm po skończonym 6 miesiącu życia może zacząć przyjmować stałe pokarmy, w ilościach racjonalnych oczywiście, bo najważniejsze jest wciąż mleko. Na gotowość do rozszerzania diety wskazuje jeszcze kilka[…]

  • Przyprawa do piernika to podstawa świątecznych przygotowań, zaraz obok grzybów i maku. W sklepie ciężko jest dostać na prawdę dobrą przyprawę, więc warto pokusić się o jej przygotowanie we własnym domu. Gwarantuję,[…]

  • Wielu z nas będzie przyjmowało gości na 1 listopada, część nawet wcześniej. Nie pozostaje wtedy nic innego jak przygotować nieco smakołyków, które sprawią, że nasi goście będą się czuli dobrze i swobodnie.[…]

  • Kotlety siekane z drobiu to zdecydowanie lepsza wersja niż mielone z drobiu. Drób jest mięsem bardzo delikatnym i usmażony w niewielkich kawałkach jest zdecydowanie bardziej soczysty niż zmielony. Kotlety te można[…]

  • Takie chrusty drożdżowe robi moja mama. Są pyszne, jak pączki, tyle że bez nadzienia 😉 To w sumie taka wersja pączków dla opornych, którym normalne pączki się w środku nie dosmażają. W każdym razie, na prawdę[…]

  • Cannelloni będzie idealne na obiad, na kolację, a także jako wykwintne danie, którym możecie uraczyć swoich gości. Zapewniam, że w naszym klimacie niecodziennie zjada się takie dania 😉 Z cannelloni można nieco[…]

  • Deser bez użycia cukru, ponadto bogaty w białko, błonnik, witaminy i minerały, a co dla niektórych najważniejsze – bezglutenowy. Naturalna słodycz została w nim wydobyta w 100%, dlatego nazywam go deserem 😉 100 g[…]

  • Sos beszamelowy jest idealny do zapiekanek, lasagne, cannelloni i pewnie znajdzie jeszcze wiele innych zastosowań. Może podpowiecie w komentarzach? 🙂 Delikatny, dodający kremowości i soczystości naszemu daniu z[…]

  • Bułeczki drożdżowe, malutkie idealne krążki z bajecznym nadzieniem przywołującym wspomnienie lata. Cynamonowa kruszonka dopełnia smak śliwek i rozgrzewa wiążąc ze sobą smaki lata i zimy w cudną polską złotą jesień.[…]

  • Duszony kurczak nie zawsze musi być taki sam. Możecie dodawać różne warzywa, które nadadzą swojego charakteru i wzbogacą danie. Ja dziś postawiłam na paprykę, cebulę i marchew, bardzo zdrowe warzywa, których używam[…]

  • Załaduj więcej