Gotowanie jest łatwe
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Papryka wędzona 7 lat, 2 miesiące temu
Potrzebujemy jedynie papryki w długich strąkach. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na paski. Podsuszamy w suszarce przez ok 12 godzin. Nadziewamy paprykę na sznureczek i zawieszamy w wędzarni[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Nalewka nawłociowa 7 lat, 3 miesiące temu
wódka czystasuszone kwiaty nawłocicukierNormalnie cukru nie powinno się dodawać do takiej nalewki ale taka mi bardziej smakujeNawłoć wsypujemy do słoika (cały słoik) zalewamy wódką do pełna i odstawiamy w ciemne[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Żeberka duszone w warzywach z dynią hokkaido 7 lat, 3 miesiące temu
żeberka w pasku lub trójkąt1 pomior1 marchewka1 cebulapół paprykikawałek ok 15 cm cukiniipół dyni hokkaidonatka selera i porasólpieprz oreganohyzopmajeranektłuszcz do smażenia (smalec) Żeberka myjemy i osuszamy w[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Pierożki z dynią hokkaido i twarogiem 7 lat, 3 miesiące temu
ciasto450 g mąki300 ml wrzątku1 łyżeczka soli1 łyżka olejunadzienie1 mała dynia hokkaido300 g twarogusólpieprz3 ząbki czosnkumasło do smażeniaZ podanych składników zagniatamy ciasto podstawowe pierogowe.Do mąki[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Pstrąg faszerowany z piekarnika 7 lat, 3 miesiące temu
2 pstrągi100 g sera sałatkowego lub fetaświeże zioła (oregano, mięta, tymianek)sólpieprzsok z cytrynyoliwaPstrągi myjemy i skrobiemy z łusek, następnie otwieramy i ostrożnie przy pomocy widelca i nożyczek do drobiu[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Dynia hokkaido faszerowana kaszą bulgur i kurczakiem 7 lat, 3 miesiące temu
1 dynia hokkaido1/3 szkl kaszy bulgur ( z domieszką makaronu vermicelli)1 pierś z kurczaka (połówka)50 g cebulisólpieprzoreganohyzoptłuszcz do smażeniachili w płatkach50 g żółtego seraDynię hokkaido myjemy,[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Nalewka z czeremchy 7 lat, 4 miesiące temu
1 kg czeremchy1 litr spirytusu800 g cukru1 litr wodyOpłukaną czeremchę wsypujemy do słoja , zalewamy spirytusem i odstawiamy na miesiąc.Po miesiącu przelewamy alkohol do drugiego słoja, cukier z wodą gotujemy,[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Cukiniowe ciasto z rodzynkami i żurawiną 7 lat, 4 miesiące temu
2,5 szklanki mąki1,5 szklanki cukru4 jaja400g cukinii0,5 szklanki oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody0,5 szkl rodzynek0,5 szkl żurawiny suszonej5 płaskich łyżeczek kakaoCukinię ścieramy na tarce o[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Tarta z bundzem i kurkami 7 lat, 4 miesiące temu
1 szkl mąki pszennej0,5 szkl mąki graham125 g masła2 żółtkaszczypta proszku do pieczeniamasa serowa200 g sera góralskiego bundz2 białkapół szkl mleka50 g sera żółtego lub oscypkasólpieprz200 g kurekmasło do[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Pasticio – zapiekanka makaronowa 7 lat, 4 miesiące temu
makaron rurki długie1 jajkona sos500 g mięsa mielonego1 cebula3 pomidory1 papryka2 ząbki czosnku150 g cukiniisólpieprzszczypta cynamonumajeranekoreganohyzoptłuszcz do smażeniasos beszamelowy – podstawowy
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Faszerowana cyklantera 7 lat, 4 miesiące temu
200g owoców cyklantery (achocha, dziki ogórek)200 g mięsa mielonego z udek kurczaka1 małe jajkosólpieprzpół małej cebulinatka pietruszki2 pomidory1 paprykakawałek cukinii ok 100 g1 cebulasólpieprzzioła i przyprawy[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Kwiaty cukinii w cieście 7 lat, 4 miesiące temu
kilka kwiatów cukinii 6-71 jajkomąkapół szkl mlekasólpieprzJajko wybijamy do miseczki, dodajemy mleko i rozmącamy, dodajemy przyprawy i mąki tyle by ciasto miało konsystencję gęstniejącej śmietany.Oczyszczone[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Makaron z pulpecikami i burakiem naciowym 7 lat, 4 miesiące temu
1 op makaronu spaghetti400 g mięsa mielonegosólpieprz1 jajkobułka tartapół cebuli2 ząbki czosnkuduża garść liści buraka naciowegopół słoiczka pomidorów suszonych w oliwie.Mięso mieszamy z przyprawami drobno[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka grahamkowe z ziarnami 7 lat, 4 miesiące temu
2 szkl mąki pszennej2 szkl mąki graham1 kostka margaryny Palma1 szkl cukru1 cukier do pieczenia1 łyżeczka proszku do pieczenia2 żółtka2 jajkaszczypta soliszczypta chili1 szkl ziaren dyni1 szkl ziarem słonecznika<br[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Tarta owocowa 7 lat, 5 miesięcy temu
ciasto1 szkl mąki pszennej0,5 szkl krupczatki125 g masła2 żółtkaszczypta soli0,5 szkl cukru1/4 łyżeczki proszku do pieczenianadzienie500 ml owoców mieszanych – agrest, porzeczki białe, czerwone200 g twarogu[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Zalewajka 7 lat, 5 miesięcy temu
rosół lub wywar z kości ok 1,5 l3-4 ziemniakimarchewkapietruszkacebulakilka suszonych grzybkówsólpieprz3 ziarenka ziela angielskiegolistek laurowyząbek czosnku100 g kiełbasy (swojskiej)3/4 szkl zakwasu do żurku z[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Tarta kakaowa z wiśniami 7 lat, 5 miesięcy temu
ciasto1 szkl maki pszennej0,5 szkl mąki krupczatkiszczypta proszku do pieczenia125 g masła0,5 szkl cukru2 zółtkaszczypta solinadzienie1 kostka twarogu półtłustego0,5 szkl cukru0,5 szkl mleka1 łyżeczka cukru[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Ciasto z truskawkami 7 lat, 6 miesięcy temu
3 jajka3/4 szkl cukru1 i 3/4 szkl mąki125 g masła lub margaryny1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g tuskawekTruskawki oczyszczamy, myjemy i osuszamy na durszlaku.Białka oddzielamy od żółtek, masło rozpuszczamy.[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Omlet z rukolą i szynką 7 lat, 6 miesięcy temu
2 jajka50 g szynkigarść świeżej rukolitłuszcz do smażenia1/4 cebulisólpieprzSzynkę kroimy w kostkę, cebulę siekamy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodajemy pokrojoną rukolę i smażymy jeszcze ok[…]
-
Gotowanie jest łatwe dodał(a) nowy wpis, Kurczak w ananasach 7 lat, 6 miesięcy temu
porcje kurczaka (udka) 2 sztpół puszki ananasa lub kawałek świeżegopół cebulisólpieprzszczypta imbirułyżeczka soku z cytrynyłyżka mąki kukurydzianejtłuszcz do smażeniaUdka myjemy, osuszamy i podsmażamy z obu stron[…]
- Załaduj więcej