La grande e la piccola cuoca
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka z bakłażanów (Parmigiana di melanzane) 7 lat, 3 miesiące temu
Nie wyobrażam sobie lata bez zapiekanych bakłażanów w sosie pomidorowym, przekładanych plastrami mozzarelli, pachnących słońcem i cudownymi aromatami bazylii, oregano i czosnku. Zapiekanka z bakłażanów tzw.[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana (Insalata di patate mediterranea) 7 lat, 3 miesiące temu
Niezwykle aromatyczna sałatka ziemniaczana, której smak przywołuje wspomnienia śródziemnomorskich wakacji. Sałatkę przygotowałam z dodatkiem sera feta, czarnych oliwek, czerwonej cebuli, kaparów i suszonych[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Blok śmietanowy z owocami i ricottą (Sformato di panna, ricotta e frutta) 7 lat, 3 miesiące temu
SKŁADNIKI300 ml śmietany kremówki250 g ricotty70 g cukru pudru50 g czerwonej porzeczki50 g borówek1-2 brzoskwinie 6 g żelatyny w płatkach****INGREDIENTI300 ml di panna da montare250 g di ricotta70 g di zucchero Czytaj dalej
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Z cyklu: Domowe pieczywo – Razowa focaccia (Focaccia integrale) 7 lat, 3 miesiące temu
SKŁADNIKI500 g mąki razowej 10 g cukru7 g suchych drożdży 250-300 ml letniej wody1 łyżeczka soli3 łyżki oliwy extravergine d’oliva****INGREDIENTI500 g di farina integrale10 g di zucchero7 g di lievito di birra[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Warzywna sałatka z ciecierzycą i ziołowym winegretem (Insalata di verdure, ceci e vinaigrette alle erbe) 7 lat, 3 miesiące temu
SKŁADNIKISałatka1 czerwona papryka1 czerwona cebula2 cukinie2 ząbki czosnku150 g ugotowanej ciecierzycy100 g żółtych pomidorków50 g kukurydzyWinegret1 cytryna2 łyżki miodunatka pietruszkitymianekbazyliasól, pieprz,[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczona frittata z fetą, pesto i pomidorkami (Frittata al forno con feta, pesto e pomodorini) 7 lat, 3 miesiące temu
SKŁADNIKI6 jaj100 ml mleka100 g fety100 g ricotty40 g startego parmezanu10 pomidorków 2 łyżeczki suszonego oregano2 łyżki pesto z bazylii10 listków bazyliisól, pieprz ****INGREDIENTI6 uova100 ml Czytaj dalej
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe clafoutis z czerwoną porzeczką (Clafoutis al cioccolato e ribes rosso) 7 lat, 3 miesiące temu
Uwielbiam wykorzystywać letnie dobrodziejstwa natury przygotowując owocowe ciasta, których latem nie może zabraknąć na moim stole. Ostatnio moim ulubionym jest clafoutis, którego przygotowanie jest niezwykle proste[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Orzeźwiająca sałatka makaronowa z wędzonym łososiem, ogórkiem i miętą (Pasta rinfrescante con salmone affumicato, cetriolo e menta) 7 lat, 3 miesiące temu
Sałatka makaronowa z wędzonym łososiem, ogórkiem, kaparami, filecikami anchois z dodatkiem świeżej mięty i cytryny jest moją propozycją na letni i orzeźwiający obiad. Dodatkowym plusem sałatki jest fakt, że samo[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Z cyklu: Domowe pieczywo – Arabskie chlebki z jogurtem, bez drożdży (Pane azzimo allo yogurt, senza lievito) 7 lat, 3 miesiące temu
SKŁADNIKI (na 8 sztuk)150 g mąki pszennej typu 500150 g mąki razowej100 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli2 jaja ****INGREDIENTI (per 8 pezzi)150 g di farina 00150 g di farina integrale100 g di yogurt bianco1[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Tarta na krakersach z jogurtowym kremem i pomidorami, bez pieczenia (Crostata con crema di yogurt e pomodori, senza cottura) 7 lat, 3 miesiące temu
SKŁADNIKITarta250 g krakersów150 g masła1 łyżka suszonego oreganoKrem300 g jogurtu greckiego30 g zielonych oliwek30 g czarnych oliwek30 g suszonych pomidorów1 ząbek czosnkusól, pieprz Dekoracja3-4 pomidory bawole[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Kokosowa panna cotta (Panna cotta al cocco) 7 lat, 3 miesiące temu
SKŁADNIKI (4 porcje)250 g śmietany kremówki 36%250 ml mleka kokosowego70 g cukru3 listki żelatyny lub 3 łyżeczki żelatyny w proszku* dekoracja – gorzka czekolada, listki mięty ****INGREDIENTI (4 porzioni)250 g di[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą (Torta salata con crema di curcuma e verdure) 7 lat, 3 miesiące temu
SKŁADNIKIKruche ciasto150 g mąki pszennej 100 g mąki migdałowej50 g mąki gryczanej50 ml oliwy extravergine d’oliva100 ml wodyszczypta soliNadzienie10 kwiatów cukinii2 marchewki2 bakłażany2 cukinie2 jaja40 g[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Z cyklu: Domowe pieczywo – Włoskie taralli z nasionami kopru włoskiego (Taralli al vino con semi di finocchio) 7 lat, 3 miesiące temu
Dzisiaj przygotowałam dla Was nietypową wersją domowego pieczywa. Małe, okrągłe taralli, pochodzące z południowej części Włoch, dokładnie z Apulii, są częstym zamiennikiem pieczywa na włoskich stołach. Istnieje[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Tartaletki z bakłażanem, kozim serem i pesto (Sfogliette con melanzane, caprino e pesto) 7 lat, 3 miesiące temu
SKŁADNIKI1 opakowanie ciasta francuskiego1 bakłażan50 g pesto z bazylii200 g serka koziego (miękkiego)sól, pieprz ***INGREDIENTI1 rotolo di pasta sfoglia1 melanzana50 g di pesto di basilico200 g di caprinosale, pepe
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Chłodnik z cukinii z kolorowymi warzywami (Crema fredda alle zucchine e verdure colorate) 7 lat, 4 miesiące temu
SKŁADNIKI (4 porcje)1 kg cukinii1 ząbek czosnku400 ml bulionu warzywnegobazyliamięta sól, pieprz *Dekoracja: ogórek, marchew, żółta i czerwona papryka****INGREDIENTI (4 porzioni)1 kg di zucchine1 spicchio d’aglio<br[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Makaron z bakłażanem, suszonymi pomidorami i serem feta (Pasta con melanzane, pomodori secchi e feta) 7 lat, 4 miesiące temu
SKŁADNIKI (4 porcje)320 g makaronu razowego200 g sera feta80 g suszonych pomidorów 2 bakłażany2 ząbki czosnkuoreganobazyliaoliwa extravergine d’olivasól, pieprz ****INGREDIENTI (4 porzioni)320 g di pasta[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Domowy budyń czekoladowy (Budino al cioccolato fatto in casa) 7 lat, 4 miesiące temu
Jak tylko spróbujecie domowego budyniu czekoladowego z dodatkiem wanilii, nie będzie Was kusiło na przygotowanie kupnego budyniu z torebki. Budyń jest bardzo kremowy, delikatny w smaku, po prostu pyszny. Smacznego!<br[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Z cyklu: Domowe pieczywo – Razowe bułeczki z ziołami prowansalskimi (Panini integrali con erbe di provenza) 7 lat, 4 miesiące temu
Chrupiące i bardzo aromatyczne razowe bułeczki z dodatkiem ziół prowansalskich, to moja kolejna propozycja z cyklu „Domowe pieczywo”. Bułeczki są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe. Smacznego!****Oggi Vi propongo i[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pulpeciki z kurczaka w sosie musztardowym (Polpettine di pollo con salsa alla senape) 7 lat, 4 miesiące temu
SKŁADNIKI (na ok. 20 pulpecików)300 g mięsa mielonego z kurczaka50 g bułki tartej2 ząbki czosnku5 łyżek mleka3 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy250 ml śmietanyoliwa z oliwekkopereksól, pieprz ****INGREDIENTI (per[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Jeżynowe ciasto z białą czekoladą (Torta di more e cioccolato bianco) 7 lat, 4 miesiące temu
Jeżeli lubicie ciasta bardzo wilgotne, puszyste, pełne świeżych owoców i kawałeczków białej czekolady a do tego proste i szybkie w przygotowaniu, to szczerze polecam Wam dzisiejsze ciasto z jeżynami. Przy każdym[…]
- Załaduj więcej