La grande e la piccola cuoca
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Ziołowo-serowe kotleciki z bakłażana (Cotolette di melanzane con erbe e parmigiano) 7 lat, 4 miesiące temu
SKŁADNIKI2 bakłażany100 g mąki 100 g bułki tartej100 g parmezanu3 jaja2 łyżki ziół prowansalskicholiwa do smażenia sól, pieprz ****INGREDIENTI2 melanzane100 g di farina100 g di pangrattato100 g di parmigiano3[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Kokosowa tarta z kremem czekoladowym i owocami, bez pieczenia (Crostata di cocco con crema al cioccolato e frutta fresca senza cottura) 7 lat, 4 miesiące temu
Kokosowa tarta z kremem czekoladowym i owocami świetnie sprawdza się latem, w czasie upałów, ponieważ nie wymaga pieczenia. Tartę przygotowałam na spodzie z ciasteczek i oleju kokosowego, który znakomicie[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Z cyklu: Domowe pieczywo. Chleb z mąki kamut (Pane con farina di kamut) 7 lat, 4 miesiące temu
Jestem wielką fanką domowego pieczywa, uwielbiam podglądać wyrastające ciasto, zapach drożdży, chwilę, kiedy chleb wkładam do piekarnika i moment, kiedy chleb się piecze a ja zniecierpliwiona nie mogę doczekać się[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Razowe pancake z mąki kasztanowej, bez jajek i mleka (Pancake integrali con farina di castagne, senza uova e latte) 7 lat, 4 miesiące temu
Dziś mam dla Was przepis na pancake w ciut zdrowszej wersji, niż ta tradycyjna. Do przygotowania placuszków wykorzystałam mąkę razową z dodatkiem mąki kasztanowej, która podczas smażenia uwydatniła swój[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Gryczany makaron z kwiatami cukinii, pomidorkami i cukinią (Pizzoccheri con fiori di zucca, zucchine e pomodorini) 7 lat, 4 miesiące temu
SKŁADNIKI320 g makaronu gryczanego tzw. pizzoccheri 200 g pomidorków2 cukinie8 kwiatów cukinii2 ząbki czosnkuoreganosól, pieprzoliwa z oliwek****INGREDIENTI320 g di pizzoccheri 200 g di pomodorini2 zucchine8 fiori[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Sałatka z ryżem, melonem i szynką parmeńską (Insalata di riso, melone e prosciutto crudo) 7 lat, 4 miesiące temu
Uwielbiam połączenie melona i szynki parmeńskiej, bardzo smacznej i szybkiej w przygotowaniu włoskiej przystawki. Smak jej skłonił mnie do przygotowania dania treściwszego, ale równie prostego w przygotowaniu.[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pomidory faszerowane miksem zbóż, fetą i oliwkami (Pomodori ripieni di cereali, feta e olive) 7 lat, 4 miesiące temu
Pomidory faszerowane miksem zbóż, serem feta, zielonymi oliwkami, aromatyzowane czosnkiem, bazylią i natką pietruszki są przepyszną propozycją na lekką kolację. Pomidory można podawać w wersji na zimno lub[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Waniliowo-jaglane ciasto z owocami leśnymi, bez glutenu (Torta di miglio e frutti di bosco, senza glutine) 7 lat, 4 miesiące temu
Mleczne ciasto z kaszą jaglaną, aromatyzowane wanilią, udekorowane kremowym serkiem i salsą z owoców leśnych jest pyszną, zdrową i lekką słodkością, nie zawierającą mąki. Ciasto jest idealne dla osób nie[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturą (Girelle con confettura di fragole) 7 lat, 4 miesiące temu
Drożdżowe ślimaczki przekładane truskawkową konfiturą są idealnym pomysłem na weekendowe, rodzinne śniadanie. Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne, puszyste, pachnące, z wyraźną nuta cytryny a nadzienie z[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Cukinia faszerowana ziołowym serkiem z oliwkami (Zucchine ripiene di formaggio alle olive e erbe) 7 lat, 4 miesiące temu
SKŁADNIKI4 okrągłe cukinie200 g serka typu philadelphia50 g zielonych oliwek2 żółtka 1 ząbek czosnkuoreganobazyliaoliwa z oliweksól, pieprz ****INGREDIENTI4 zucchine tonde200 g di formaggio tipo philadelphia50 g[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Domowe czekoladki z migdałami (Cioccolatini con mandorle) 7 lat, 4 miesiące temu
Dziś przygotowałam przepis dla wielbicieli gorzkiej czekolady i migdałów. Domowe czekoladki wzbogacone wanilią i mlekiem skondensowanym, słodycz, która uzależnia i trudno poprzestać na spróbowaniu tylko jednej.[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Letnia sałatka makaronowa (Pasta fredda estiva) 7 lat, 4 miesiące temu
Latem uwielbiam przygotować sałatki makaronowe, które w zależności od dodanych składników mogą stanowić smaczną przekąskę na pikniku lub sycącą propozycję na letni obiad w domu lub w pracy.Przygotowanie sałatki nie[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty (Polpettine di zucchine e ricotta al forno) 7 lat, 4 miesiące temu
Pieczone pulpeciki z cukinii są prostą, szybką w przygotowaniu i smaczną przegryzką. Chrupiąca, rumiana i lekko chrupiąca panierka kryje kremowe nadzienie, które dzięki dodatkowi ricotty i świeżych ziół staje się[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Arbuzowa pizza z owocami i jogurtem (Pizza di anguria con frutta e yogurt) 7 lat, 5 miesięcy temu
Pizza nie zawsze musi być przygotowywana z ciasta drożdżowego z dodatkiem sosu pomidorowego. Do zrobienia pizzy możemy wykorzystać również plastry arbuza, jogurt naturalny lub owocowy i dużą ilość świeżych o[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limone e limoncello) 7 lat, 5 miesięcy temu
Od jakiegoś czasu marzyłam o lekkim torcie, który nie będzie za ciężki ani za słodki. I tak powstał mój orzeźwiający cytrynowy tort z kremem limoncello. Tort bardzo wilgotny, aromatyczny i niesamowicie puszysty. Do[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Filety pstrąga łososiowego pieczone w panierce z cukinią i marchewką (Filetti di trota salmonata gratinati con zucchine e carote) 7 lat, 5 miesięcy temu
SKŁADNIKI500 g filetów z pstrąga łososiowego30 g zielonych oliwek4 łyżki bułki tartej4 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnku1 cukinia1 marchewkanatka pietruszkisól, pieprz ****INGREDIENTI500 g di filetti di trota[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Wytrawne naleśniki z tuńczykiem i czerwoną fasolą (Crepes salati al tonno e fagioli rossi) 7 lat, 5 miesięcy temu
SKŁADNIKI Ciasto na naleśniki250 g mąki pszennej500 ml mleka3 jaja30 g masła Farsz2 ogórki1 czerwona cebula200 g tuńczyka w sosie własnym 100 g pomidorków200 g czerwonej fasoli100 g kukurydzysuszone[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Sycylijskie pesto z pomidorami, bazylią, orzeszkami piniowymi i ricottą (Pesto alla siciliana) 7 lat, 5 miesięcy temu
Kiedy marzę o wakacjach od razu oczami wyobraźni widzę Sycylię, jej cudne krajobrazy i przepyszne jedzenie, pełne smaku i kolorów. Takie jest własnie sycylijskie pesto, pachnące latem, słońcem, niesamowicie[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Clafoutis z czereśniami (Clafoutis alle ciliegie) 7 lat, 5 miesięcy temu
Clafoutis to nic innego niż zapiekane owoce w masie mleczno-jajecznej, smakiem przypominające zapiekany omlet z owocami. Clafouits jest lekki, puszysty i delikatny w smaku a przy tym prosty i szybki w[…]
-
La grande e la piccola cuoca dodał(a) nowy wpis, Pomidory z grillowanym tofu, awokado i pesto z bazylii (Insalata di pomodori, avocado, tofu grigliato e pesto) 7 lat, 5 miesięcy temu
SKŁADNIKI2 pomidory bawole serce1 awokado1 czerwona cebula100 g pesto z bazylii200 g tofubazyliaoreganosól, pieprz oliwa extravergine****INGREDIENTI2 pomodori cuore di bue1 avocado1 cipolla rossa100 g di pesto di basilico
- Załaduj więcej