kuchennazuza
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Francuska tarta z łososiem 9 lat, 6 miesięcy temu
Uwielbiam tarty i bardzo często je przygotowuję. To wypiek, który prawie zawsze się udaje. I chociaż zazwyczaj są to tarty na kruchym cieście, dziś postawiłam na ciasto francuskie. Niestety gotowe, jego[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Smażony banan w kokosie 9 lat, 6 miesięcy temu
Pierwszy raz usłyszałam o smażonych bananach podczas wolontariatu zagranicznego. Wówczas moja koleżanka z Indonezji przygotowała je sobie jako przekąskę. Na maśle, nie pamiętam co z kokosem. Od tamtego czasu[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Prosty sos ze świeżych pomidorów 9 lat, 6 miesięcy temu
Podstawowy, świeży, przyjemnie oblepiający każdy makaron. Można dodać do niego różne warzywa, mięso, a zamiast makaronu użyć ryżu. Tym razem postanowiłam odpuścić sobie przeciery i koncentraty. Skoro pomidory są[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Cannelloni ze szpinakiem 9 lat, 6 miesięcy temu
Szpinak, suszone pomidory i feta – połączenie bezbłędne. Delikatny obiad na ciepły dzień. Do tego niezawodny beszamel, który sprawdza się zawsze. Składniki:- 450g mrożonego szpinaku- 150g makaronu cannelloni- 6[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem 9 lat, 6 miesięcy temu
Ten przepis niesie ze sobą nowości – nowe naczynie, nowy składnik. Pierwszy raz przyrządziłam szparagi, które tak bardzo lubię jeść. I jestem zachwycona! Może nie zajęłam się nimi bardzo profesjonalnie, ale były[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Kurczak w mleku kokosowym i mini zapiekanki szpinakowe 9 lat, 6 miesięcy temu
Przepis na te piersi pożyczyłam z książki Kuchnia bez pszenicy i nieco dostosowałam do siebie. Taki kurczak bardzo mi smakuje. Jest delikatny i kremowy, ale z wyraźnym aromatem mleka kokosowego i nutą parmezanu.[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Grillujemy – karkówka 9 lat, 6 miesięcy temu
Klasyka polskiego grilla. Większość zna i lubi. Według mnie nie należy przekombinować w zakresie marynaty. Proste i sprawdzone składniki są najlepsze. Składniki:- 4 plastry karkówki- 1,5 łyżki oleju- 4 łyżeczki[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Tiramisu 9 lat, 6 miesięcy temu
Tiramisu to deser, który przygotowuję od bardzo dawna. Sprawdzony przepis i technika, która zawsze się sprawdza. Nie lubię się chwalić, ale to tiramisu jest najlepszym jakie jadłam :). Co prawda nie używam w nim[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Kotlety ryżowe ze szpinakiem i pomidorowo-jogurtowym sosem 9 lat, 7 miesięcy temu
Uwielbiam kotleciki z kaszy jaglanej. Tym razem przyszedł czas na kotlety ryżowe. Pomyślałam, że szpinak będzie idealnym dodatkiem. Do tego delikatny sos pomidorowo-jogurtowy. Takie kotlety mogą być albo[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Kakaowa tarta z masłem orzechowym 9 lat, 7 miesięcy temu
Kolejny przepis z wykorzystaniem domowego masła orzechowego (przepis na nie znajdziecie Czytaj dalej
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Spaghetti z pastą z suszonych pomidorów i brokułem 9 lat, 7 miesięcy temu
Ciężko określić ile makaronu przypada na jedną osobę. Dlatego przy spaghetti trzymam się zasady, że ilość makaronu powinna być taka aby jego przekrój kiedy ściśniemy go kciukiem i palcem wskazującym powinien być[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Kurczak z gruszką w sosie z masła orzechowego 9 lat, 7 miesięcy temu
Kiedy zrobiłam ostatnio masło orzechowe po raz pierwszy wiedziałam, że muszę wykorzystać je nie tylko na słodko. Przetrząsnęłam internet w poszukiwaniu inspiracji, ale niewiele znalazłam i musiałam zaryzykować.[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Pieczona makrela 9 lat, 7 miesięcy temu
Zawsze chciałam spróbować jak smakuje świeża makrela. W domu jadłam wędzoną i robiłam z niej pastę. Przeglądnęłam sporo przepisów i nie mogłam się na nic zdecydować. Ostatecznie postawiłam na standardowe smaki,[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Pieczarki w jaglano-serowych czapach 9 lat, 7 miesięcy temu
Faszerowane pieczarki to coś co lubię. Zazwyczaj przygotowywałam je z mięsem, ale dziś spróbowałam czegoś innego. I wyszło :). Do tego cudowny parmezan, pietruszka i czosnek – to połączenie to pewniak.Takie[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Smażony na oleju kokosowym brązowy ryż z cukinią, rzodkiewką i tajską bazylią 9 lat, 7 miesięcy temu
Ciekawe smaki i orientalny aromat. Pierwszy raz użyłam oleju kokosowego do smażenia. Nadaje potrawie nutę egzotyki. I kolejny pierwszy raz w tym przepisie – smażone rzodkiewki. Jak one mi smakują! Kiedyś o nich[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Granola 9 lat, 7 miesięcy temu
Nie przepadam za gotowym musli, a lubię mieć coś do zjedzenia z mlekiem lub jogurtem jako przekąskę. Ostatnio jestem fanką pieczonych płatków owsianych i prażonych orzechów, dlatego ten przepis jest dla mnie[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Krem porowo-ziemniaczany 9 lat, 7 miesięcy temu
Moje ulubione zupy to kremy. Brokułowy, serowy – opcje są różne. Od dawna miałam ochotę na pory, stąd ten pomysł. Krem jest delikatny, kremowy, lekko doprawiony. Idealnym dodatkiem są grzanki z suszonymi pomidorami[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Domowe masło orzechowe 9 lat, 7 miesięcy temu
Przepis ten jest tak prosty, że aż głupio go pisać. Ale trzeba. Bo nie wszyscy wiedzą jak banalne jest zrobienie masła orzechowego. Orzeszki ziemne i odrobina soli do smaku. Koniec. A po co kupować gotowe i[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka kalafiorowa z musztardowym beszamelem 9 lat, 7 miesięcy temu
Moje drugie podejście do tej zapiekanki, tym razem bardzo udane. Pierwotnie nie dodawałam boczku i musztardy przez co wydawała mi się mdła. Jednak tym razem wszystko jest tak jak powinno być :). Idealne danie na[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Bruschetta 9 lat, 7 miesięcy temu
Grzanki z mozzarellą i pomidorami to moje częste śniadanie. Ale dziś postanowiłam nieco je zmodyfikować i zamiast smażyć na patelni, upiekłam grzanki w piekarniku. Mocna nuta bazylii i delikatny posmak czosnku.[…]
- Załaduj więcej