kuchennazuza
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Makaron z warzywami i kremówką 9 lat, 7 miesięcy temu
Lekki posiłek bez mięsa. Kremowy dzięki śmietanie i orzeźwiający dzięki bazylii (kremówka to jedyny rodzaj śmietany, który czasem stosuję). Całość można posypać Parmezanem lub Grana Padano jeśli ktoś posiada. Taki[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe ciasto z całą pomarańczą na Wielkanoc 9 lat, 7 miesięcy temu
Taki torcik. Ale bez masy w środku. Tylko z polewą na górze, posypany migdałami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Smak samego ciasta jest delikatny. Całość jest idealnie zgrana i rozpływa się w ustach. Co tam[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Pieczone jabłka pod orzechową kruszonką 9 lat, 8 miesięcy temu
Prosty deser, który spokojnie może być też lekkim śniadaniem. Kruszonka jest z orzechami, dlatego może być grubsza niż tradycyjna. Jeśli mamy zamiar jeść to danie w ramach wczesnego śniadania, kruszonkę można[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Resztkowe gotowanie – tortilla de arroz 9 lat, 8 miesięcy temu
Kiedyś gdzieś słyszałam o omlecie z ryżem. Pomyślałam, że to genialny pomysł kiedy zostajemy w kuchni ze zbędnym ryżem. Czasem zdarza się ugotować go za dużo do obiadu lub potrzebujemy tylko połowę woreczka. Wtedy[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Rozmarynowe bułki ze słonecznikiem 9 lat, 8 miesięcy temu
Pieczywo nie jest moją mocną stroną, chleby mi nie wychodzą, ale te bułeczki są wprost przepyszne. Delikatne, rozmarynowe i mięciutkie. Idealne na późne śniadanie, jedzone z odrobiną masła zaraz po upieczeniu. Albo[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Stek z rekina na bazyliowo-czosnkowych wstążkach i plastrze selera 9 lat, 8 miesięcy temu
Kiedy w jednym z dużych sklepów w moim rodzinnym mieście pojawił się stek z rekina, należało go kupić i wypróbować. Zaczęłam szukać przepisów i porad co zrobić z tym dziwnym mięsem. Jednak nic mnie do końca nie[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Burgery buraczane + chlebki 9 lat, 8 miesięcy temu
Z kaszą jaglaną, soczewicą, płatkami owsianymi – wersje buraczanych burgerów są bardzo różne. Ja postawiłam na buraki w połączeniu ze zmielonymi płatkami owsianymi. Do tego świeża bazylia, czosnek, kilka przypraw i[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Pieczone pierogi pełnoziarniste nadziewane pieczarkami i serem 9 lat, 8 miesięcy temu
Pieczone pierogi wydawały mi się być daniem bardzo trudnym. Bo jak je zrobić? Czy zostawić ciasto jak na tradycyjne, gotowane pierogi? Czy może jednak zrobić drożdżowe, z proszkiem do pieczenia lub zwykłe kruche? Z[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Przekąski imprezowe – wytrawne muffiny z cheddarem i pomidorami suszonymi 9 lat, 8 miesięcy temu
Zastanawiając się jakie wytrawne muffiny zrobić, postanowiłam wykorzystać jak najwięcej rzeczy, które znalazłam w lodówce. Uwielbiam pomidory suszone więc z tym nie było problemu. Jajka, oliwki, resztka sera[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka owsiane o smaku bananowym. Bez dodatku jajek, cukru i mąki. 9 lat, 8 miesięcy temu
Próbowałam raz robić batoniki owsiane. Najpierw pieczenie, potem chłodzenie i krojenie. Nic z tego nie wyszło. Wszystko się rozpadało i kruszyło. Więc zmieniłam taktykę. Postanowiłam niczego nie kroić i od razu[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Suflet (?) z jogurtem greckim i limonką 9 lat, 8 miesięcy temu
Puszysty deser o delikatnym aromacie limonki. Nie wiem czy można go nazwać sufletem. Nie bałam się otwierania piekarnika, co może zmienić temperaturę. Nic nie wyrosło niewyobrażalnie, ani nie opadło nagle[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Tortilla z kurczakiem w miodowej marynacie i lazurowym sosem 9 lat, 8 miesięcy temu
W lodówce pozostała rukola, a ja nie wiedziałam co z nią zrobić. Wtedy przypomniałam sobie o tortilli, którą kiedyś jadłam. Była z ziołowym kurczakiem, sosem z sera pleśniowego, gruszką, sałatą i suszonymi[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Penne z sosem pomidorowym z tuńczykiem 9 lat, 8 miesięcy temu
Poszłam na łatwiznę, przyznaję. A przynajmniej tak może to wyglądać. Ale co zrobić kiedy pomidory na sztuki są blade i nijakie, a te w puszce często brzydko pachną metalem czy plastikiem? W przyszłym sezonie[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Przekąski imprezowe – naleśnikowa rolada z łososiem i rukolą 9 lat, 8 miesięcy temu
Coś, co na pewno posmakuje gościom. Łatwe do przygotowania i wygodne do jedzenia. Lekka przekąska na mały głód. Jeśli ktoś nie lubi rukoli, można użyć zwykłej sałaty zielonej lub miksu sałat. Również pieczonego[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Pieczone ziemniaczane łódeczki 9 lat, 8 miesięcy temu
Prosty dodatek obiadowy lub smaczna kolacja, miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Ja podałam ziemniaki z dipem z jogurtu greckiego i majonezu. Jest to alternatywa dla frytek, kawałki są większe i nie wysuszają[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Sałatka z czerwonej fasoli i sera sałatkowego 9 lat, 8 miesięcy temu
Nic prostszego: wrzucamy kilka składników do miski, mieszamy i gotowe. To właśnie lubię w prostych sałatkach. Mało pracy, a wiele zastosowań. Do sałatki z czerwonej fasoli i sera sałatkowego idealnie będzie pasować[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Faszerowana papryka 9 lat, 8 miesięcy temu
Dawniej wydawało mi się, że takiego obiadu nie można robić tylko dla siebie. Trzeba kupić kilka papryk, dużo mięsa i ugotować pełno ryżu. Nic bardziej mylnego. Mała przyjemność obiadowa to uśmiech do końca dnia![…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Zapiekanka z cukinią i ryżem 9 lat, 9 miesięcy temu
Po jedzeniu makaronu przez dwa dni z rzędu nadszedł czas na zmiany. I ryż. Coś lekkiego, bez mięsa, dwa główne składniki i dodatki. Jeśli ktoś koniecznie potrzebuje mięsa, zapiekanka ta może stanowić dodatek[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Pizza na warzywnym spodzie 9 lat, 9 miesięcy temu
Kolejny przepis na moim blogu przywieziony znad morza. Uważam Kraków za najcudowniejsze miejsce na świecie i jest moim drugim domem, ale muszę stwierdzić, że pod względem kulinarnym ma swojego konkurenta w Gdańsku.[…]
-
kuchennazuza dodał(a) nowy wpis, Smażony sandacz w sosie maślano-winnym 9 lat, 9 miesięcy temu
Od kiedy pierwszy raz spróbowałam sandacza, zakochałam się w nim. Pokuszę się o stwierdzenie, że smakuje mi bardziej niż dorsz. Jest delikatniejszy i mniej „rybny”. Do tego sos z winem podkreślony smakiem czosnku,[…]
- Załaduj więcej