Kucharzyca

  • Proste posiłki smakują najlepiej. Papryka faszerowana mięsem mielonym, jarmużem i kuskusem. Danie 3 w jednym.

    3 porcje:3 papryki200 g mięsa mielonego z indyka120 g jarmużu150 g kaszy kuskus1 szklanka sosu[…]

  • Kucharzyca dodał(a) nowy wpis, Tarta z dynią 6 lat temu

    Przepis zaczerpnięty z bazy przepisów na Thermomix. Jednak wykonałam go po swojemu i tak też tutaj zostawiam.

    Ciasto:250 g mąki orkiszowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu150 g masła, zimnego,[…]

  • Placki idealnie zastępują mięsny posiłek. Podane z pieczonymi warzywami i aromatycznym sosem jogurtowym stanowią smaczny, wegetariański obiad.

    ok. 2-3 porcje:
    1 mniejsza cukinia, ok. 250 g
    250 g chudego lub p[…]

  • W stworzeniu tego przepisu pomógł mi najsłodszy blog w sieci Doroty Świątkowskiej. Wykorzystałam do niego chałwę, która nie bardzo mi się udała. Chałwę robię zwykle samodzielnie prażąc ziarna sezamu i niewielkiej[…]

  • Przepis zaczerpnięty z platformy Cookido. Zmodyfikowałam składniki, ale przede wszystkim – użyłam cydru, który w mojej opinii czyni risotto wyjątkowo smacznym. Można pokusić się o dodanie drobno siekanego jabłka. 2[…]

  • Dhal, jak porządna grochowa, winien być gęsty, by łyżkę w pionie utrzymać. Nie wiem, czy to fachowa opinia, ale moja własna i taką zupę z soczewicy lubię najbardziej. Ma być aromatyczna, gęsta i sycąca.

    4[…]

  • Makaron soba lubię i jadam dość często. Ogólnie gryczane makarony lubię, ale ten jest wyjątkowy. Dobrze przygotowany nie skleja się i pozostaje jędrny i elastyczny. Najbardziej lubię z bakłażanem i mango wg.[…]

  • 16 porcji200 g mąki pełnoziarnistej1 jajko90 g ksylitolu1/2 szklanki kefiru1/4 szklanki oleju1 łyżeczka sody oczyszczonej100 g czekoladyCzekoladę siekamy bardzo drobno.W osobnych miskach mieszamy mokre i suche[…]

  • Do zrobienia w 20 minut. Szybka pasta, przepis podstawowy. Można dodać dowolne warzywa. Batat, dynia lub marchewka nadadzą pięknego pomarańczowego koloru i lekkiej słodyczy. Burak – czerwieni i głębszego smaku.[…]

  • Makaron, 4 porcje:250 g semoliny z pszenicy durumszczypta soliłyżka oliwy ok. 100 ml ciepłej wodySkładniki zagniatam. Zbyt rzadkie ciasto podsypuję mąką orkiszową. Po rozwałkowaniu, na połowie placka wykładam[…]

  • Zaważam, że z brownie mam tak samo, jak z sernikiem. Jakiś osobny żołądek, ponieważ zawsze się zmieści. To powstało przypadkiem. Miałam przygotowaną czekoladę na ciasto drożdżowe, ale niefortunnie drożdże mi się[…]

  • Przepis pochodzi z platformy Cookidoo, jednak z powodzeniem i niewielkim wysiłkiem możecie przygotować te ciastka bez Thermomixa. Przepis zmodyfikowałam, delikatnie też „odchudzając” ciasteczko :)Jeśli posiadacie[…]

  • Pasta z fasoli to zawsze dobry pomysł na dodatek do chleba lub warzyw. Chętnie też dodaję ją do sosów, warzyw i makaronów. Najlepiej jednak smakuje na grzance. 1 puszka czerwonej fasoli1/2 pomarańczy1-2 ząbki[…]

  • Ciasto z przypadku. Blondie z kawałkami jabłek. Taki był plan. Zamiast wymieszać jabłka z przygotowaną masą, zmiksowałam je. Po upieczeniu okazało się, że smakują wyśmienicie i idealnie mieszczą się w śniadaniowym[…]

  • Co by tu dobrego zjeść? Czekolada zawsze brzmi, jak dobry pomysł. Proponuję idealnie miękkie i czekoladowe ciasto bez mąki. Brzmi pysznie? No raczej 😀

    12 porcji500 g czerwonej fasoli konserwowej (2 puszki)90 g[…]

  • Najlepszy jabłecznik robi moja teściowa. Taki całkowicie nie dietetyczny. Z cukrem i smalcem w kruchym cieście. Przez to ciasto jest pełne słodyczy, łamanej delikatnie kwaśnym jabłkiem i cudownie kruchym ciastem. <br […]

  • 2 porcje:500 g dyni2 ząbki czosnku1 łyżka oliwy z oliwek500 ml wody1 łyżka przyprawy do rosołu, bez soli1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego1/4 garam masala240 g ciecierzycy100 g mleka[…]

  • Tak je nazwałam, ponieważ powstały w odpowiedzi na brak chleba i chęci zejścia do piekarni. Którą, swoją drogą, mamy w bloku, w którym mieszkamy, a dodatkowo jeszcze dwie w bliskiej okolicy. Szczyt lenistwa. Żeby[…]

  • Na klasyczny omlet składają się tylko jajka. Ten nie jest klasyczny. Dodałam do niego proszek budyniowy, podałam z jogurtem i owocami. Smakował wybornie. Zdecydowanie lubię takie omlety. Zamiast proszku budyniowego[…]

  • Wprawdzie placki wymagają trochę przygotowania, szczególnie, jeśli nie posiadacie wsparcia sprzętu miksującego. Jednak warte są każdej minuty, jaką na nie poświęcicie. Placki są puszyste, miękkie i soczyste.[…]

  • Załaduj więcej