krzyskuchnia
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Figówka – nalewka na suszonych figach. 3 lata, 11 miesięcy temu
Składniki :25 – 30 dkg suszonych fig3 – 4 goździkikilka plasterków świeżego korzenia imbiru1 l czystej wódki 40 %Sposób wykonania : Suszone figi pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do czystego słoja. Imbir umyj[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nalewka Porterówka ( korzenna ). 3 lata, 11 miesięcy temu
Porterówka ma ciekawy smak i piękny aromat. Składniki :2 butelki ( 1 l ) ciemnego piwa porter ( ja używam Żywca )1 laska wanilii1 łyżka rodzynek sułtanek3 goździkikawałek kory cynamonu ( około 3 – 5 cm )4 łyżki m[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nalewka Bożonarodzeniowa. 3 lata, 11 miesięcy temu
Składniki :20 dkg suszonej żurawiny 10 dkg suszonych moreli10 dkg suszonych daktyli 10 dkg suszonych śliwek10 dkg suszonych fig 10 dkg rodzynek10 dkg Czytaj dalej
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Wafle z masą czekoladową. 4 lata temu
Składniki :1 szklanka cukru1 szklanka mleka25 dkg masła2 – 3 łyżki ciemnego kakao1/2 szklanki mleka w proszku1 galaretka owocowa1 opakowanie wafli ( 5 sztuk ) Sposób wykonania : Do rondla dajemy cukier, prze[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nalewka miodowa z imbirem i cytryną ( wzmacnia odporność ). 4 lata temu
Składniki :1 l płynnego miodu 2 cytryny50 g świeżego korzenia imbiru1 l czystej wódki 40 % Sposób wykonania : Cytryny dokładnie umyj, sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę na tarce ( bez białej błonki ), z cytryn wyci[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Mięciutkie amoniaczki. 4 lata temu
Składniki :1 kg mąki pszennej15 dkg cukru15 dkg margaryny15 dkg smalcu5 dkg amoniaku3 żółtka1 całe jajko1 szklanka ( 250 ml ) jogurtu naturalnegoszczypta mielonej kurkumy ( opcjonalnie dla ładniejszego koloru[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Masa do wafli z galaretką. 4 lata temu
Składniki : do przełożenia 5 wafli25 dkg masła lub margaryny1 szklanka ( 250 ml ) cukru kryształu1 szklanka ( 250 ml ) śmietany 18 %1/2 szklanki mleka w proszku1 galaretka owocowaSposób wykonania : Do ron[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nalewka ziołowa ( dodająca witalności ). 4 lata temu
Składniki :1 l wytrawnego wina gronowegogarść dziurawcagarść macierzankigarść przemrożonych owoców jarzębiny1 – 2 szklanki mioduSposób wykonania : Zioła i owoce jarzębiny wsyp do rondla lub garnka najlepiej z[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Bardzo krucha szarlotka. 4 lata, 1 miesiąc temu
Składniki : na blaszkę o wymiarach 20×33 cm40 dkg mąki25 dkg masła lub margaryny5 dkg smalcu5 łyżek cukru kryształucukier waniliowy3 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczeniaPowidło jabłkowe :1 i 1/2 kg jabłek[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Pychotka z jabłkami. 4 lata, 1 miesiąc temu
Składniki : Na blaszkę 22 x 35 cm3 szklanki mąki tortowej lub krupczatki3 łyżki cukru pudru1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g masła1 łyżka smalcu 140 g serka homogenizowanego waniliowego Czytaj dalej
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nalewka z korzenia kurkumy ( na wiele dolegliwości ). 4 lata, 1 miesiąc temu
Składniki :50 g świeżego kłącza kurkumy1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu1 szklanka ( 250 ml ) czystej wódki 40 %1 szklanka ( 250 ml ) miodu najlepszy będzie leśny, malinowy, lipowy lub gryczanySpo[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak usunąć goryczkę z bakłażana. 4 lata, 2 miesiące temu
Bakłażany stracą swój gorzki smak, jeśli przed przyrządzeniem ich włożymy do osolonej wody na dłuższy czas. Najwygodniej jednak jest pokroić je w grube plastry, posolić dość obficie (najlepiej solą himalajską), o[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak łatwiej zdjąć skórkę z ugotowanych buraków ćwikłowych. 4 lata, 2 miesiące temu
Ugotowane buraki ćwikłowe zaraz po odcedzeniu przelewamy zimną wodą ( najlepiej zrobić to na cedzaku lub sitku ), wówczas z łatwością zdejmiemy z nich skórkę. Warto pamiętać, aby podczas obierania i krojenia bur[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nalewka imbirówka z miodem i cytryną ( do herbaty ). 4 lata, 2 miesiące temu
Składniki :1 szklanka startego świeżego korzenia imbiru3 – 4 cytryny1/2 szklanki miodu ( najlepiej lipowy, gryczany lub leśny )0,5 l czystej wódki 40 %Sposób wykonania : Imbir dokładnie umyj najlepiej szczot[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nalewka czosnkowo – goździkowa ( Na trudne do wyleczenia infekcje ). 4 lata, 2 miesiące temu
Składniki :1/2 szklanki drobniutko posiekanego czosnku2 łyżki utłuczonych w moździerzu goździków10 ml nalewki z propolisu ( do kupienia w aptece )1 szklanka ( 250 ml ) alkoholu 70 % Sposób wykonania : Do czysteg[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nalewka z owoców tarniny ( słodka, deserowa ). 4 lata, 2 miesiące temu
Składniki :4 – 5 szklanek dojrzałych owoców tarniny1 szklanka miodu najlepiej wrzosowego2 szklanki cukru ( może być trzcinowy )1 l alkoholu 70 %kilka goździkówkilka ziaren jałowca Sposób wykonania : Owoce ta[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Kiedy zbieramy owoce pigwowca japońskiego. 4 lata, 2 miesiące temu
Zbiór owoców pigwowca japońskiego zaczynamy już pod koniec września, najlepszym terminem jest jednak październik, a czasem nawet początek listopada. Dojrzałość owoców zależy także od odmiany oraz pogody w dan[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Sok z owoców czarnego bzu ( na cukrze trzcinowym ). 4 lata, 2 miesiące temu
Składniki :2 kg dojrzałych owoców czarnego bzu1 l wody ( najlepiej źródlanej )70 dkg cukru trzcinowego2 cytrynySposób wykonania : Owoce czarnego bzu płuczemy, odrywamy z gałązek, wsypujemy do garnka najlepie[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nalewka z owoców pigwowca ( do herbaty ). 4 lata, 2 miesiące temu
Składniki :około 20 szt. dojrzałych owoców pigwowca japońskiego3 szklanki cukru ( najlepiej trzcinowego )0,5 l czystej wódki 40 %Sposób wykonania : Owoce na nalewkę muszą być zdrowe, bez czarnych plam i innych oz[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Kiedy najlepiej zbierać owoce jarzębiny na nalewkę. 4 lata, 2 miesiące temu
Pierwszą rzeczą podczas zbierania owoców jarzębiny przeznaczonych na przetwory jest to, aby zawsze zbierać owoce z drzew, które rosną z dala od zakładów przemysłowych oraz dróg ! Owoce jarzębiny przeznaczon[…]
- Załaduj więcej