krzyskuchnia
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak dbać o pojemnik na kuchenne odpadki. 5 lat, 7 miesięcy temu
Pojemnik na kuchenne odpadki ( np. obierki, zepsute warzywa i owoce itp. ) trzeba opróżniać codziennie lub co drugi dzień. Raz w tygodniu, a latem nawet dwa razy w zależności od potrzeby należy wymyć pojemni[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Co zrobić, aby miękkie kiszone ogórki były trardsze. 5 lat, 7 miesięcy temu
Kiszone ogórki, które są zbyt miękkie możemy uratować wsypując do słoika z ogórkami odrobinę sody oczyszczonej. Wodę mieszamy np. poprzez wstrząśnięcie słojem i pozostawiamy na kilka godzin. Pozdrawiam !
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Co zrobić, aby oliwa z oliwek była dłużej świeża i klarowna. 5 lat, 8 miesięcy temu
Oliwa z oliwek pozostanie dłużej świeża i klarowna, jeżeli wrzucimy do niej kostkę cukru. Trzeba też pamiętać, aby oliwę z oliwek przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętej butelce najl[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak odnowić wyroby ze skóry ( torebkę, portfel itp. ). 5 lat, 8 miesięcy temu
Stare wyroby skórzane np. torby, torebki, portfel itp. możemy spróbować odnowić w następujący sposób : Ubijamy 1 białko na sztywno, dodajemy łyżkę terpentyny, całość dokładnie mieszamy. Przygotowaną mi[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak umyć okna, aby pięknie błyszczały. 5 lat, 8 miesięcy temu
Aby nasze okna były czyste i pięknie błyszczały, możemy wymyć je takim oto roztworem : Do wiaderka wlewamy około 8 l gorącej wody, dodajemy pół szklanki amoniaku, pół szklanki octu oraz wsypujemy 2 łyżki stoło[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Co zrobić, aby bakalie nie opadły na dno ciasta. 5 lat, 8 miesięcy temu
Aby bakalie ( rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa kandyzowana itp.) nie opadły na dno ciasta po upieczeniu, trzeba je obtoczyć w mące. Gdy przepis na to pozwala, dodajemy bakalie do mąki, która jest w[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Kiedy do potraw dodajemy mieloną czerwoną paprykę lub chili. 5 lat, 8 miesięcy temu
Papryka mielona traci kolor w wysokiej temperaturze. Paprykę czerwoną mieloną lub chili ( pieprz cayenne ) dodajemy do potraw na końcu, już po obróbce termicznej ( gotowaniu, smażeniu itp. ), ponieważ przyprawy te[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak przechować świeży koperek przez kilka dni. 5 lat, 8 miesięcy temu
Świeży koperek najlepiej przechowuje się z korzonkami, wtedy najdłużej zachowuje świeżość. Wstawiamy koperek korzonkami do zimnej wody i przechowujemy w chłodnym miejscu. Może to być np. lodówka dolna półka lub[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak gotować brukselkę. 5 lat, 8 miesięcy temu
Brukselkę gotujemy przez 8-10 minut we wrzątku lub na parze. Jeśli będziemy ją gotować za długo, stanie się ona gorzka. Podczas gotowania na parze zachowa ona więcej cennych składników. Do wody, w której gotujemy[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Ziołowa nalewka przeciwwirusowa. 5 lat, 8 miesięcy temu
Składniki :Przygotuj po 5 g suszonych ziół :liścia podbiałukwiatu czarnego bzukorzenia lukrecjikorzenia arcydzięgielukwiatu lipyowocu malinyowocu głoguowocu dzikiej różykorzenia lubczykukwiatu słonecznikaziela[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak gotować młody bób. 5 lat, 8 miesięcy temu
Młody bób wrzucamy do wrzącej, nieosolonej wody, a gdy jest już prawie miękki, dodajemy sól, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę . Jeśli ktoś nie lubi zapachu gotującego się bobu, to może podczas gotowania dodać[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Co zrobić gdy poparzymy sobie usta. 5 lat, 8 miesięcy temu
Gdy poparzymy usta gorącym płynem ( np. herbatą , zupą ), należy szybko rozpuścić w ustach kawałek masła lub nabrać do ust tłustej śmietany i płukać usta do momentu uśmierzenia bólu. Czytaj dalej
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak łatwiej oderwać plaster opatrunkowy. 5 lat, 8 miesięcy temu
Plaster opatrunkowy łatwiej odkleimy, jeśli najpierw nasączymy go olejem jadalnym i odczekamy kilka minut. Następnie delikatnie odrywamy go. Pozdrawiam ! Czytaj dalej
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Czosnek z miodem i propolisem przeciwko wirusom. 5 lat, 8 miesięcy temu
Składniki :10 ząbków drobno posiekanego czosnku 15 łyżek płynnego miodu4 krople propolisu Sposób wykonania : Ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj lub przegnieć przez praskę. Można też drobno pokroić i rozgnieść[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak podgrzewać parówki, aby nie popękały. 5 lat, 8 miesięcy temu
Aby parówki nam nie popękały, podczas gotowania, należy je wkładać do zimnej wody i zaraz po jej zagotowaniu, wyciągnąć parówki z wody. Gdy będą się długo gotować, zwłaszcza na dużym ogniu to raczej na pewno nam[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Co zrobić, aby koncentrat pomidorowy był bardziej aromatyczny. 5 lat, 8 miesięcy temu
Koncentrat ( przecier ) pomidorowy nabierze więcej pięknego aromatu, gdy tuż przed dodaniem go do zupy, sosu itp. podsmażymy go na patelni, lub w rondelku na oleju lub maśle. Podsmażamy go na dość dużym ogniu[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak przechowywać pomidory, aby nie starciły aromatu. 5 lat, 8 miesięcy temu
Dojrzałe pomidory dłużej zachowają swój piękny aromat ( zwłaszcza te zerwane prosto z krzaka ), jeśli będziemy je przechowywać w temperaturze pokojowej ( 17 – 18 C ). Jeżeli chcemy przechowywać pomidory dłużej to[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak łatwiej pokroić miękkiego pomodora. 5 lat, 8 miesięcy temu
Miękkiego pomidora łatwiej będzie nam pokroić , jeśli najpierw na 15 minut zanurzymy go w zimnej wodzie ( do wody możemy dodać trochę pokruszonego lodu ) lub włożymy go do zimnej lodówki na kilkanaście minut.[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak nadać rosołowi piękny kolor i smak. 5 lat, 8 miesięcy temu
Aby nasz rosół miał piękny kolor i smak , należy obrać cebulę , zostawić na niej ostatnią warstwę brązowej łuski, przekroić ją na połowę , przekrojoną stronę opalić lekko na ogniu. Następnie wbijamy w przekrojoną[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak uratować zwiędniętą sałatę. 5 lat, 8 miesięcy temu
Aby zwiędnięta sałata odzyskała jędrność, zanurzamy ją całą w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub niedużej ilości cukru na kilkanaście minut. Następnie płuczemy ją w zimnej wodzie, wkładamy do szklanej[…]
- Załaduj więcej