krzyskuchnia
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak podgrzewać parówki, aby nie popękały. 4 lata, 9 miesięcy temu
Aby parówki nam nie popękały, podczas gotowania, należy je wkładać do zimnej wody i zaraz po jej zagotowaniu, wyciągnąć parówki z wody. Gdy będą się długo gotować, zwłaszcza na dużym ogniu to raczej na pewno nam[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Co zrobić, aby koncentrat pomidorowy był bardziej aromatyczny. 4 lata, 9 miesięcy temu
Koncentrat ( przecier ) pomidorowy nabierze więcej pięknego aromatu, gdy tuż przed dodaniem go do zupy, sosu itp. podsmażymy go na patelni, lub w rondelku na oleju lub maśle. Podsmażamy go na dość dużym ogniu[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak przechowywać pomidory, aby nie starciły aromatu. 4 lata, 9 miesięcy temu
Dojrzałe pomidory dłużej zachowają swój piękny aromat ( zwłaszcza te zerwane prosto z krzaka ), jeśli będziemy je przechowywać w temperaturze pokojowej ( 17 – 18 C ). Jeżeli chcemy przechowywać pomidory dłużej to[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak łatwiej pokroić miękkiego pomodora. 4 lata, 9 miesięcy temu
Miękkiego pomidora łatwiej będzie nam pokroić , jeśli najpierw na 15 minut zanurzymy go w zimnej wodzie ( do wody możemy dodać trochę pokruszonego lodu ) lub włożymy go do zimnej lodówki na kilkanaście minut.[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak nadać rosołowi piękny kolor i smak. 4 lata, 9 miesięcy temu
Aby nasz rosół miał piękny kolor i smak , należy obrać cebulę , zostawić na niej ostatnią warstwę brązowej łuski, przekroić ją na połowę , przekrojoną stronę opalić lekko na ogniu. Następnie wbijamy w przekrojoną[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak uratować zwiędniętą sałatę. 4 lata, 9 miesięcy temu
Aby zwiędnięta sałata odzyskała jędrność, zanurzamy ją całą w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub niedużej ilości cukru na kilkanaście minut. Następnie płuczemy ją w zimnej wodzie, wkładamy do szklanej[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Co zrobić, aby cięte nowalijki zachowały dłużej świeżość. 4 lata, 9 miesięcy temu
Aby cięte nowalijki np. natka pietruszki, koperek, szczypiorek dłużej zachowały świeżość , należy je wstawić do zimnej wody osolonej szczyptą soli i przechowywać w chłodnym i nie nasłonecznionym miejscu. Pozdrawiam !
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak uratować zwiędniętą rzodkiewkę. 4 lata, 9 miesięcy temu
Gdy zwiędnie nam rzodkiewka zanurz jej nać w zimnej wodzie do czasu, aż rzodkiewki odzyskają twardość. Pozdrawiam ! Czytaj dalej
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Herbatka z liści babki lancetowatej ( pomocna przy infekcjach górnych dróg oddechowych ). 4 lata, 9 miesięcy temu
Składniki :1 łyżeczka suszonych liści babki lancetowatej1 łyżeczka suszonego tymiankuświeży sok z cytrynymiód250 ml wody Sposób wykonania : Zioła zalewamy wrzącą wodą i parzymy pod przykryciem przez 10 minut.[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Alkoholowy płyn do dezynfekcji ( niszczy bakterie, wirusy ). 4 lata, 9 miesięcy temu
Składniki :500 ml spirytusu 96 %200 ml przegotowanej zimnej wody lub500 ml spirytusu 95 %195 ml zimnej przegotowanej wody Sposób wykonania : Przygotowanie takiego płynu jest bardzo proste. Należy się zaopatrzyć w[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Wino cebulowe ( Wzmacnia odporność organizmu ). 4 lata, 9 miesięcy temu
Składniki :30 dkg cebuli1 butelka ( 0,75 l ) białego wytrawnego wina4 łyżki mioduSposób wykonania : Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę , wrzuć do czystego dużego słoja. Cebulę zalej winem, dodaj miód, wymieszaj[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Jak pozyskać sok z brzozy ( oskołę ). 4 lata, 9 miesięcy temu
Sok z brzozy pozyskujemy na przedwiośniu, to jest w marcu ( najlepiej w pierwszej połowie ), gdy temperatury w dzień wzrastają powyżej zera. Nawiercamy w pniach drzew brzozy otwory ( na wysokości około 1,5 m od[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Nalewka brzozowa ( na soku z brzozy ). 4 lata, 9 miesięcy temu
Sposób pozyskania soku ( oskoły ) z brzozy : Sok z brzozy pozyskujemy na przedwiośniu, to jest w marcu ( najlepiej w pierwszej połowie ), gdy temperatury w dzień wzrastają powyżej zera. Nawiercamy w pniach drzew[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Imbirowy syrop na infekcje wirusowe. 4 lata, 10 miesięcy temu
Składniki :5 – 7 cm świeżego korzenia imbiru2 cytryny1 łyżeczka mielonego cynamonu ( najlepiej cejlońskiego )1/4 łyżeczki pieprzu Cayennemiód naturalny Sposób wykonania : Imbir dokładnie umyj pod bieżącą wodą ([…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Odwar z korzenia lukrecji ( skutecznie niszczy wirusy ). 4 lata, 10 miesięcy temu
Składniki :3 łyżeczki sproszkowanego korzenia lukrecji2 szklanki wody ( 0,5 l ) Sposób wykonania : Korzeń lukrecji wsyp do emaliowanego niedużego garnka, zalej zimną wodą . Garnek postaw na ogniu, doprowadź do[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Napar z kwiatów dziewanny ( o działaniu przeciwwirusowym ). 4 lata, 10 miesięcy temu
Kwiaty Dziewanny w pełni kwitnienia .Składniki :1 łyżka suszonych kwiatów dziewanny250 ml wrzącej wody1 łyżka miodu lub soku z bzu czarnegoSposób wykonania : Kwiaty dziewanny zalej wrzątkiem, odstaw pod przykryciem[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Skórka pomarańczowa kandyzowana. 4 lata, 10 miesięcy temu
Składniki :12-14 dużych pomarańczy ze średnio grubą skórką najlepiej z upraw ekologicznych ( ja użyłem tureckich )4 szklanki cukru1 szklanka wody sok z 1 cytrynySposób wykonania : Najpierw dokładnie myjemy[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Puszysty sernik na delicjach. 4 lata, 10 miesięcy temu
Składniki :1 kg sera twarogowego półtłustego2 szklanki ( 0,5 l ) śmietany 18 %1 szklanka ( 25 dkg ) cukru kryształu drobnego1 duży cukier waniliowy6 dużych jajek2 budynie waniliowe bez cukru ( 80 g )1 duże Czytaj dalej
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Maseczka z banana ( na trądzik ). 4 lata, 10 miesięcy temu
Składniki :1 dobrze dojrzały banan1/2 dojrzałego awokado2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu naturalnegoSposób wykonania : Banan obierz ze skórki, miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Z awokado usuń pestkę , miąższ[…]
-
krzyskuchnia dodał(a) nowy wpis, Czy ziołowe trunki mają uzdrawiającą moc. 4 lata, 10 miesięcy temu
Alkoholowe wyciągi z różnych ziół były stosowane już od wieków. Nie tak dawno jeszcze przepisy na zdrowotne i lecznicze trunki były powszechnie stosowane i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ostatnio na[…]
- Załaduj więcej