Blendman
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Puree z selera i pietruszki 1 rok, 11 miesięcy temu
Dodatki do obiadu są moim zdaniem nie mniej ważne, od samego dania głównego. Wnoszą one często inną teksturę, wyjątkowy smak… Bez nich obiad byłby nudny. Tym razem postanowiłem pokazać Wam jak zrobić puree z selera[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Tofu w sosie pomarańczowym 1 rok, 12 miesięcy temu
Dzisiaj zabieram Was w podróż po kuchni Azjatyckiej, a jeszcze dokładniej… do dzielnicy Chińskiej w Ameryce Północnej. Tofu w sosie pomarańczowym zrobiłem zainspirowany bardzo popularnym daniem, jakim jest kurcz[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Barszcz wigilijny 2 lata temu
Na wigilijnym stole jest zawsze mnogość potraw. W moim domu niektóre z nich co roku się wymieniają, aby móc przetestować coś nowego, ale są oczywiście pozycje obowiązkowe, bez których święta nie mogłyby się o[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Zupa meksykańska 2 lata temu
Jestem ogromnym fanem zup. Nie ważne, czy są to kremy, czy może zupy „z wkładką”, to bardzo chętnie się za nie zabieram… Tym razem zabieram Was w kulinarną podróż do Ameryki Południowej, a dokładniej do Me[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Koktajl z dynią piżmową 2 lata temu
Bardzo często moje drugie śniadanie lub podwieczorek są w biegu i właśnie wtedy najchętniej sięgam po koktajl. Mogę go sobie spokojnie sączyć i delektować się jego smakiem nieważne gdzie mnie nogi poniosą. Tym[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Tarta z jabłkami 2 lata, 1 miesiąc temu
Jesień to taki czas, który nieodłącznie kojarzy mi się z zapachem cynamonu i jabłek. To właśnie w tym okresie mam największą ochotę na domowe wypieki z użyciem jabłek. Tym razem powstała tarta z jabłkami na k[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Zupa minestrone z makaronem 2 lata, 1 miesiąc temu
Jestem ogromnym fanem wszelkiej maści zup. Dzisiaj postanowiłem ugotować zupę minestrone, która jest banalnie prosta do zrobienia, ale swoich smakiem zachwyca. Co to jest za zupa? Pochodzi z Włoch i okreś[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi 2 lata, 1 miesiąc temu
Dzisiaj ukręciłem PROSTE i PYSZNE ciasto z gruszką i orzechami włoskimi. Miękkie, puszyste, cudownie słodkie… Właśnie tego dzisiaj potrzebowałem. Jestem w posiadaniu jedynie małej tortownicy, a mieli przyjść do[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Bułki dyniowe 2 lata, 1 miesiąc temu
Ostatnio robiąc cynamonki dyniowe, naszła mnie ochota na zrobienie domowych bułek. Nie miałem jednak ochoty na nic klasycznego, sztampowego. Inspirując się bułeczkami cynamonowymi, ukręciłem bułki dyniowe.[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Guacamole – pasta z awokado 2 lata, 1 miesiąc temu
Dla jednych pasta, dla innych sos… Patrząc na pochodzenie słowa guacamole to jednoznacznie należy przyznać rację tym drugim, ponieważ nazwa wywodząca się z języka nahuatl, āhuacamolli, w tłumaczeniu oznacza āhuacat[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Cynamonki dyniowe 2 lata, 1 miesiąc temu
Jeśli miałbym wybrać jeden ulubiony drożdżowy wypiek, to z pewnością byłyby to bułeczki cynamonowe. Kojarzą mi się nieodłącznie z jesienną aurą i nawet pomimo szarugi za oknem, zawsze jedząc je mam świetny nastrój[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Zupa z dyni 2 lata, 2 miesiące temu
Jesienną porą widząc dynie w każdym sklepie i na straganach, nie mogę się powstrzymać przed jej zakupem. Można z niej ukręcić tak wiele pysznych rzeczy… Tym razem w mojej kuchni powstała zupa z dyni, która jest b[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Bułeczki z chałwą 2 lata, 2 miesiące temu
Po samą chałwę sięgam stosunkowo rzadko, ale gdy jest ona częścią lodów lub domowego wypieku, to staje się jednym z moich ulubionych słodyczy. Dzisiaj upiekłem drożdżowe bułeczki z chałwą i pomarańczową gl[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Gofry z mąki z ciecierzycy 2 lata, 2 miesiące temu
Na śniadanie, obiad, jak i kolację świetnie wpasowują się gofry. Można je przyrządzić nie tylko z owocami i słodkimi dodatkami, ale również na wytrawnie. To właśnie gofry w wytrawnej wersji skradły moje serce. T[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Ciasto z figami 2 lata, 2 miesiące temu
Koniec lata i początek jesieni, to sezon i wysyp nie tylko dyni, ale również fig. Te małe owoce są dostępne w przystępnych cenach właśnie w tym okresie, praktycznie w każdym supermarkecie. Dzisiejsze ciasto fi[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Wegański sos porowy 2 lata, 2 miesiące temu
Po powrocie od dziadków byłem obładowany porami, tak więc… nadeszła pora, na pora! Do wielu dań nieodłącznym dodatkiem jest sos. Chodziły za mną kopytka dyniowe i to właśnie wegański sos porowy towarzyszył mi[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Kopytka dyniowe 2 lata, 2 miesiące temu
Kluski lubię pod każdą możliwą postacią i wykonane ze wszystkiego, z czego tylko się da… Mamy jesień, sezon na dynię, tak więc nadszedł czas, żeby zrobić przepis na kopytka dyniowe. Te klasyczne kluski, dzięki[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Panierowana dynia w sosie cebulowym 2 lata, 2 miesiące temu
Jesień, jesień… Ach to już jesień… W sklepach pojawia się ogromna ilość różnego rodzaju dyń, z których można ukręcić nie jeden smakowity posiłek. Tym razem postawiłem na danie główne, którym jest panierowana dynia[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Wegańskie placki ziemniaczane 2 lata, 3 miesiące temu
Wyzwaniem dla wielu osób jest przygotowanie najbardziej klasycznych i pozornie banalnych dań. W teorii nie da się w nich nic zepsuć, a w praktyce… No właśnie! Placki ziemniaczane z pewnością do tej grupy należą. W[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Tofuryba – Wegańska ryba 2 lata, 3 miesiące temu
Po wielu latach prowadzenia wegańskiego bloga kulinarnego zorientowałem się, że nie ma u mnie klasyka, jakim bez wątpienia jest tofuryba. Wegańska ryba, to nic innego, jak po prostu zamarynowane tofu, owini[…]
- Załaduj więcej