Blendman
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Bułki dyniowe 3 lata temu
Ostatnio robiąc cynamonki dyniowe, naszła mnie ochota na zrobienie domowych bułek. Nie miałem jednak ochoty na nic klasycznego, sztampowego. Inspirując się bułeczkami cynamonowymi, ukręciłem bułki dyniowe.[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Guacamole – pasta z awokado 3 lata, 1 miesiąc temu
Dla jednych pasta, dla innych sos… Patrząc na pochodzenie słowa guacamole to jednoznacznie należy przyznać rację tym drugim, ponieważ nazwa wywodząca się z języka nahuatl, āhuacamolli, w tłumaczeniu oznacza āhuacat[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Cynamonki dyniowe 3 lata, 1 miesiąc temu
Jeśli miałbym wybrać jeden ulubiony drożdżowy wypiek, to z pewnością byłyby to bułeczki cynamonowe. Kojarzą mi się nieodłącznie z jesienną aurą i nawet pomimo szarugi za oknem, zawsze jedząc je mam świetny nastrój[…]

-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Zupa z dyni 3 lata, 1 miesiąc temu
Jesienną porą widząc dynie w każdym sklepie i na straganach, nie mogę się powstrzymać przed jej zakupem. Można z niej ukręcić tak wiele pysznych rzeczy… Tym razem w mojej kuchni powstała zupa z dyni, która jest b[…]

-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Bułeczki z chałwą 3 lata, 1 miesiąc temu
Po samą chałwę sięgam stosunkowo rzadko, ale gdy jest ona częścią lodów lub domowego wypieku, to staje się jednym z moich ulubionych słodyczy. Dzisiaj upiekłem drożdżowe bułeczki z chałwą i pomarańczową gl[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Gofry z mąki z ciecierzycy 3 lata, 1 miesiąc temu
Na śniadanie, obiad, jak i kolację świetnie wpasowują się gofry. Można je przyrządzić nie tylko z owocami i słodkimi dodatkami, ale również na wytrawnie. To właśnie gofry w wytrawnej wersji skradły moje serce. T[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Ciasto z figami 3 lata, 1 miesiąc temu
Koniec lata i początek jesieni, to sezon i wysyp nie tylko dyni, ale również fig. Te małe owoce są dostępne w przystępnych cenach właśnie w tym okresie, praktycznie w każdym supermarkecie. Dzisiejsze ciasto fi[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Wegański sos porowy 3 lata, 1 miesiąc temu
Po powrocie od dziadków byłem obładowany porami, tak więc… nadeszła pora, na pora! Do wielu dań nieodłącznym dodatkiem jest sos. Chodziły za mną kopytka dyniowe i to właśnie wegański sos porowy towarzyszył mi[…]

-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Kopytka dyniowe 3 lata, 1 miesiąc temu
Kluski lubię pod każdą możliwą postacią i wykonane ze wszystkiego, z czego tylko się da… Mamy jesień, sezon na dynię, tak więc nadszedł czas, żeby zrobić przepis na kopytka dyniowe. Te klasyczne kluski, dzięki[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Panierowana dynia w sosie cebulowym 3 lata, 2 miesiące temu
Jesień, jesień… Ach to już jesień… W sklepach pojawia się ogromna ilość różnego rodzaju dyń, z których można ukręcić nie jeden smakowity posiłek. Tym razem postawiłem na danie główne, którym jest panierowana dynia[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Wegańskie placki ziemniaczane 3 lata, 2 miesiące temu
Wyzwaniem dla wielu osób jest przygotowanie najbardziej klasycznych i pozornie banalnych dań. W teorii nie da się w nich nic zepsuć, a w praktyce… No właśnie! Placki ziemniaczane z pewnością do tej grupy należą. W[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Tofuryba – Wegańska ryba 3 lata, 2 miesiące temu
Po wielu latach prowadzenia wegańskiego bloga kulinarnego zorientowałem się, że nie ma u mnie klasyka, jakim bez wątpienia jest tofuryba. Wegańska ryba, to nic innego, jak po prostu zamarynowane tofu, owini[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Pomarańczowe bułeczki drożdżowe 3 lata, 2 miesiące temu
Puszyste, cudownie słodkie, z chrupiącymi orzechami pekan… Dzisiejsze bułeczki pomarańczowe, to prawdziwy SZTOS! Każda osoba, która je zobaczy i spróbuje, z pewnością zapyta Cię jak zostały zrobione, że są takie[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Jak zrobić granolę – pieczona granola z orzechami 3 lata, 3 miesiące temu
Niezastąpionym produktem śniadaniowym dla wielu osób są płatki. Można jeść je z jogurtem lub mlekiem. Świetną opcją jest samodzielne zrobienie granoli, która jest zdrowsza od tej sklepowej i przede wszystkim w[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Sałatka z bakłażanem i zieloną soczewicą 3 lata, 3 miesiące temu
Bakłażan w sezonie jest łatwo dostępny i tani, tak więc warto wtedy po niego sięgać jak najczęściej. Tym razem upiekłem go z odrobiną oliwy i ukręciłem pyszną i prostą sałatkę z bakłażanem i zieloną soczewicą.[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Tortilla z bobem i pieczoną papryką 3 lata, 3 miesiące temu
Znudziły Ci się klasyczne kanapki? Sięgnij po składaną tortillę! Jest to niebanalny pomysł na śniadanie lub szybki lunch do pracy lub szkoły. Ze składnikami, które wlecą do środka można dowolnie eksperymentow[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Pasta z białej fasoli i pieczonej papryki 3 lata, 3 miesiące temu
Smarowidła własnej roboty, to jest coś w czym się specjalizuję. Mógłbym z tego napisać doktorat, ale… napisałem książkę „Hummusy i Pasty„… Zawsze coś! Jestem zdania, że domowe pasty zawsze smakują najlepiej i o[…]

-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Tortilla z hummusem i pieczoną marchewką 3 lata, 4 miesiące temu
Dzisiaj długo zastanawiałem się co ukręcić sobie na śniadanie. Nie miałem ochoty na nic słodkiego, pieczywa świeżego również nie miałem, a w lodówce czekał na mnie dzień wcześniej zrobiony hummus klasyczny. Zajrz[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Sałatka ziemniaczana z pesto z rukoli 3 lata, 4 miesiące temu
Dzisiejsza sałatka to ukłon w kierunku osób, które każdym daniem chciałyby się najeść. Sałatka z pieczonych ziemniaków, to sycące danie, które smakuje obłędnie. Może być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do obia[…]
-
Blendman dodał(a) nowy wpis, Makaron z bobem i szpinakiem 3 lata, 4 miesiące temu
W bobie jestem zakochany po uszy. Jest tylko kilka miesięcy w roku, gdy można go dostać świeżego praktycznie wszędzie, więc wykorzystuję ten czas najlepiej jak umiem. Tym razem ukręciłem makaron z bobem i szpinakie[…]
- Załaduj więcej