Blendman

  • Blendman dodał(a) nowy wpis, Bułki dyniowe 3 lata temu

    Ostatnio robiąc cynamonki dyniowe, naszła mnie ochota na zrobienie domowych bułek. Nie miałem jednak ochoty na nic klasycznego, sztampowego. Inspirując się bułeczkami cynamonowymi, ukręciłem bułki dyniowe.[…]

  • Dla jednych pasta, dla innych sos… Patrząc na pochodzenie słowa guacamole to jednoznacznie należy przyznać rację tym drugim, ponieważ nazwa wywodząca się z języka nahuatl, āhuacamolli, w tłumaczeniu oznacza āhuacat[…]

  • Jeśli miałbym wybrać jeden ulubiony drożdżowy wypiek, to z pewnością byłyby to bułeczki cynamonowe. Kojarzą mi się nieodłącznie z jesienną aurą i nawet pomimo szarugi za oknem, zawsze jedząc je mam świetny nastrój[…]

  • Jesienną porą widząc dynie w każdym sklepie i na straganach, nie mogę się powstrzymać przed jej zakupem. Można z niej ukręcić tak wiele pysznych rzeczy… Tym razem w mojej kuchni powstała zupa z dyni, która jest b[…]

  • Po samą chałwę sięgam stosunkowo rzadko, ale gdy jest ona częścią lodów lub domowego wypieku, to staje się jednym z moich ulubionych słodyczy. Dzisiaj upiekłem drożdżowe bułeczki z chałwą i pomarańczową gl[…]

  • Na śniadanie, obiad, jak i kolację świetnie wpasowują się gofry. Można je przyrządzić nie tylko z owocami i słodkimi dodatkami, ale również na wytrawnie. To właśnie gofry w wytrawnej wersji skradły moje serce. T[…]

  • Koniec lata i początek jesieni, to sezon i wysyp nie tylko dyni, ale również fig. Te małe owoce są dostępne w przystępnych cenach właśnie w tym okresie, praktycznie w każdym supermarkecie. Dzisiejsze ciasto fi[…]

  • Po powrocie od dziadków byłem obładowany porami, tak więc… nadeszła pora, na pora! Do wielu dań nieodłącznym dodatkiem jest sos. Chodziły za mną kopytka dyniowe i to właśnie wegański sos porowy towarzyszył mi[…]

  • Kluski lubię pod każdą możliwą postacią i wykonane ze wszystkiego, z czego tylko się da… Mamy jesień, sezon na dynię, tak więc nadszedł czas, żeby zrobić przepis na kopytka dyniowe. Te klasyczne kluski, dzięki[…]

  • Jesień, jesień… Ach to już jesień… W sklepach pojawia się ogromna ilość różnego rodzaju dyń, z których można ukręcić nie jeden smakowity posiłek. Tym razem postawiłem na danie główne, którym jest panierowana dynia[…]

  • Wyzwaniem dla wielu osób jest przygotowanie najbardziej klasycznych i pozornie banalnych dań. W teorii nie da się w nich nic zepsuć, a w praktyce… No właśnie! Placki ziemniaczane z pewnością do tej grupy należą. W[…]

  • Po wielu latach prowadzenia wegańskiego bloga kulinarnego zorientowałem się, że nie ma u mnie klasyka, jakim bez wątpienia jest tofuryba. Wegańska ryba, to nic innego, jak po prostu zamarynowane tofu, owini[…]

  • Puszyste, cudownie słodkie, z chrupiącymi orzechami pekan… Dzisiejsze bułeczki pomarańczowe, to prawdziwy SZTOS! Każda osoba, która je zobaczy i spróbuje, z pewnością zapyta Cię jak zostały zrobione, że są takie[…]

  • Niezastąpionym produktem śniadaniowym dla wielu osób są płatki. Można jeść je z jogurtem lub mlekiem. Świetną opcją jest samodzielne zrobienie granoli, która jest zdrowsza od tej sklepowej i przede wszystkim w[…]

  • Bakłażan w sezonie jest łatwo dostępny i tani, tak więc warto wtedy po niego sięgać jak najczęściej. Tym razem upiekłem go z odrobiną oliwy i ukręciłem pyszną i prostą sałatkę z bakłażanem i zieloną soczewicą.[…]

  • Znudziły Ci się klasyczne kanapki? Sięgnij po składaną tortillę! Jest to niebanalny pomysł na śniadanie lub szybki lunch do pracy lub szkoły. Ze składnikami, które wlecą do środka można dowolnie eksperymentow[…]

  • Smarowidła własnej roboty, to jest coś w czym się specjalizuję. Mógłbym z tego napisać doktorat, ale… napisałem książkę „Hummusy i Pasty„… Zawsze coś! Jestem zdania, że domowe pasty zawsze smakują najlepiej i o[…]

  • Dzisiaj długo zastanawiałem się co ukręcić sobie na śniadanie. Nie miałem ochoty na nic słodkiego, pieczywa świeżego również nie miałem, a w lodówce czekał na mnie dzień wcześniej zrobiony hummus klasyczny. Zajrz[…]

  • Dzisiejsza sałatka to ukłon w kierunku osób, które każdym daniem chciałyby się najeść. Sałatka z pieczonych ziemniaków, to sycące danie, które smakuje obłędnie. Może być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do obia[…]

  • W bobie jestem zakochany po uszy. Jest tylko kilka miesięcy w roku, gdy można go dostać świeżego praktycznie wszędzie, więc wykorzystuję ten czas najlepiej jak umiem. Tym razem ukręciłem makaron z bobem i szpinakie[…]

  • Załaduj więcej