konkolpolny
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Sushi bowl – sushi bez zawijania 6 lat, 7 miesięcy temu
Sushi bowl to smak sushi, ale przygotowany w dużo szybszy sposób, beż żmudnego zwijania rolek. Poza tym jest to duża micha warzyw, witamin i kolorów. Zachęcam do skomponowania sushi bowl ze swoich ulubionych[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Kuskus z kalafiora 6 lat, 7 miesięcy temu
Kuskus z kalafiora jest bardzo świeżą i zdrową propozycją. Nie ma nic gorszego niż rozgotowany kalafior, w tej sałatce można cieszyć się jego smakiem w najprostszej i surowej postaci. Ta sałatka jest świetnym[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Pieczony bakłażan z za’atarem i sosem tahini 6 lat, 7 miesięcy temu
Pieczony bakłażan z zaa’tarem jest ekspresowym obiadem z Bliskiego Wschodu. Przepięknie pachnie i podany wraz z sałatką tabbouleh (przepis TUTAJ) i szybkim sosem tahini komponuje się w lekki, orientalny obiad, na[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Panierowane boczniaki w azjatyckim stylu 6 lat, 7 miesięcy temu
Panierowane boczniaki na pewno nie należą do lekkich przekąsek. Na co dzień unikam smażenia na głębokim tłuszczu i bardzo rzadko robię wyjątek. Panierowane boczniaki posypane sezamem to rodzaj street food,[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Sałatka z pieczonym topinamburem i szparagami 6 lat, 7 miesięcy temu
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, ziemna gruszka lub karczoch jerozolimski:) Oprócz wdzięcznych nazw ma wiele zdrowotnych właściwości, idealny dla chorujących na cukrzycę i chcących zrzucić zbędne kilogramy.[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Chłodnik z ogórków ze szczawikiem zajęczym 6 lat, 7 miesięcy temu
Coraz cieplejsze dni zachęcają do lekkich i świeżych posiłków. Chłodnik z ogórków to świetny pomysł na lekkie, orzeźwiające danie. Ma w sobie dużo słono-kwaśnych smaków, podkreślonych przez dodatek soku z kiszonego[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Churchele – orzechowe słodycze z Gruzji 6 lat, 7 miesięcy temu
Churchele wyglądają dość zagadkowo i dziwacznie. Słodki przysmak Gruzji, od którego uginają się stragany. Tradycyjnie przygotowywany z naturalnego, soku winogronowego, gotowanego przez dłuższy czas – zwanego[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Gruzińskie pchali z buraków 6 lat, 7 miesięcy temu
Pchali to popularna w Gruzji, warzywna pasta, przekąska. Można ją znaleźć w różnorodnych wersjach. Dodaję się do niej przeróżne warzywa liściaste i nie tylko. Por, szpinak, kapusta, polne rośliny lądują wraz z[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Placki z brukwi z karmelizowaną, młodą marchewką i tartym chrzanem 6 lat, 7 miesięcy temu
Brukiew – niedoceniane i nieobecne warzywo na targach i naszych stołach. Jest niskokaloryczna i zdrowa, w smaku przypomina trochę kalarepę i rzodkiewkę zarazem. Placki z brukwi to prosty i nieskomplikowany pomysł[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Różany mazurek 6 lat, 8 miesięcy temu
Różany mazurek na kruchym, przepysznym spodzie. Delikatny, bardzo romantyczny, łączy tradycyjne, polskie smaki z orientalną, różaną nutą. Koloru dodaje mu naturalny barwnik, czyli sok z buraka. Zapraszam
RÓŻANY[…] -
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Zupa chrzanowa – wiosenna zupa krem z białych warzyw 6 lat, 8 miesięcy temu
Zupa chrzanowa na pewno nie przebije wielkanocnego żurku, ale jest ciekawą odmianą. Moja propozycja chrzanowej to lekka, warzywna zupa krem o bardzo wyraźnym i charakterystycznym smaku chrzanu. Idealna na tę porę[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Soczewiaki sejneńskie – kuchnia suwalszczyzny 6 lat, 8 miesięcy temu
Kuchnia regionalna urzeka swoją prostotą. Wiele przepisów przykrywa coraz większa warstwa kurzu, giną w szufladach naszych babć, zapomniane śpią w skansenach. A szkoda, bo w tych recepturach można znaleźć dużo[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Zapiekany fenkuł z puree ziemniaczno-jabłkowym 6 lat, 8 miesięcy temu
Fenkuł, czyli koper włoski – śródziemnomorskie warzywo o delikatnym, słodkim smakiem anyżu. Można jeść na surowo, zapiekać, dusić, smażyć, grillować czy robić z niego zupy. Bardzo dobrze wpływa na trawienie i ma[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Ekspresowa zupa z za’atarem, kaszą bulgur i ciecierzycą 6 lat, 8 miesięcy temu
Przepis na tę zupę wpadł mi do głowy, gdy musiałam szybko coś ugotować. Zupa jest w orientalnym klimacie, odżywcza i niezwykle szybka w przygotowaniu. Gorąco zachęcam do wypróbowania!
ZUPA Z ZA’ATAREM –[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Kirkażi – sałatka z fasolą i orzechami 6 lat, 8 miesięcy temu
Fasola w kuchni Kaukazu to częsty gość. Można ją zjeść w zupach, gulaszach, pastach oraz w sałatkach. Dziś serwuję kirkażi, gruzińską, przepyszną sałatkę, pełną zieleniny, przypraw i aromatów. Przygotowuje się ją[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Śniadaniowe placki z mąki owsianej 6 lat, 8 miesięcy temu
Placki z mąki owsianej na leniwe śniadanie. Lekkie, delikatne i naprawdę proste. Przybrane owocami, konfiturą oraz syropem klonowym. I tak można zaczynać dzień!
ŚNIADANIOWE PLACKI Z MĄKI OWSIANEJ:
200 gramów[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Kawior z bakłażana z Kaukazu 6 lat, 8 miesięcy temu
Kawior z bakłażana nazywany jest także kawiorem dla ubogich. Ta warzywna przystawka świetnie pasuje do pieczywa. Jest popularna w Rosji, Gruzji czy Armenii oraz innych, byłych republikach ZSRR. Poprzez dodanie[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Adżapsandali – aromatyczny, gruziński chaos 6 lat, 8 miesięcy temu
Adżapsandali podobne jest do francuskiego ratatouille. Różni się przyprawami, które potrafią zmienić każde dane w coś zupełnie innego. W Gruzji, gdy ktoś pyta znajomego „co słychać”, można odpowiedzieć „całkowite[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Kushari – wielokulturowy Egipt na talerzu 6 lat, 8 miesięcy temu
Ryż, soczewica, makaron i ciecierzyca w jednym daniu. Brzmi trochę dziwacznie, ale jest bardzo smacznym, egipskim i wbrew pozorom nieskomplikowanym daniem. Kushari przyjęło się w Egipcie w XIX wieku, widać w nim[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Manakish – chlebek z za’atarem 6 lat, 9 miesięcy temu
Manakish lub manaqish, manaeesh to drożdżowy placek z za’atarem, popularny w krajach Lewantu, szczególnie w Syrii, Palestynie czy Libanie. Manakish można kupić w piekarniach, jadany jest na śniadanie lub jako[…]
- Załaduj więcej