konkolpolny
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Za’atar – aromatyczna mieszanka przypraw 6 lat, 9 miesięcy temu
Za’atar to niezwykle aromatyczna i wyrazista mieszanka przypraw, które wzbogacają wiele dań kuchni arabskiej. Spotkamy ją w Izraelu, Maroko, Armenii, Iraku czy Libanie i wielu innych krajach. Dodawana jest do mięs,[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Pikantna marokańska zupa marchewkowa 6 lat, 9 miesięcy temu
Kremowa, pożywna i aromatyczna zupa marchewkowa rozgrzewa i dostarcza organizmowi sporo beta-karotenu. Dzięki dodatkowi marchwi i przecieru pomidorowego jest również słodka. Dobór przypraw sprawia, że na chwilę[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Gruziński kalafior w orzechowym sosie 6 lat, 9 miesięcy temu
W Gruzji ciężko zachować umiarkowanie w jedzeniu i piciu. Gdy na stół wjeżdżają przystawki, sałatki, zioła, bakłażany, różne chlebki i pyszne, domowe wino trudno zachować umiar. Kalafior w sosie orzechowym to[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Szila plawi – gruzińskie risotto z grzybami 6 lat, 9 miesięcy temu
Szila plawi (shila plavi) to tradycyjne danie gruzińskie, z ryżem oraz z grzybami lub mięsem. W trakcie postu lub stypy występuje właśnie w wersji grzybowej. Podczas stypy wznoszone są liczne toasty przez tamadę,[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Tort orzechowy bez cukru, nabiału i białej mąki 6 lat, 9 miesięcy temu
Tort orzechowy bez cukru i nabiału – czy to w ogóle jest smaczne? Torty i desery to raczej rzadkość w mojej kuchni. To mój pierwszy tort w życiu, zrobiłam go dla mojej mamy, która musi unikać cukru. Myślę, że efekt[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Fasola z orientalną nutą – Qorma-e-Lubia 6 lat, 9 miesięcy temu
Fasola, jako danie jednogarnkowe, to zawsze dobra opcja na obiad. Moja dzisiejsza propozycja to połączenie białej i czerwonej fasoli. Można użyć tylko jednego jej rodzaju, namoczyć na noc w wodzie i ugotować.[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Churros, hiszpańskie słodkości z czekoladą 6 lat, 9 miesięcy temu
Tradycyjne, chrupiące churros maczane we filiżance czekolady to prawdziwa rozpusta, idealna na tłusty czwartek. W Hiszpanii churros jada się na śniadanie, pudruje cukrem z cynamonem zaraz po usmażeniu. W Madrycie[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Batata harra – pikantne ziemniaki z Libanu 6 lat, 9 miesięcy temu
Pieczone ziemniaki w chrupiącej, pikantnej i świeżej panierce. Kilka przypraw i ziół sprawia, że znane wszystkim pyry zamieniają się w orientalną, pyszną przekąskę. Batata harra – przystawka pochodząca z libańskiej[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Pho – wietnamska, rozgrzewająca zupa 6 lat, 10 miesięcy temu
Pho, zupa pochodząca z kuchni wietnamskiej, zdobyła serca smakoszy na długo przed ramenem. Tradycyjnie gotuje się ją na mięsnym wywarze, lecz dzięki swej popularności zyskała wiele rodzajów, także tych bezmięsnych.[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Mujadara – ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulą 6 lat, 10 miesięcy temu
Mujadara to bardzo proste danie, popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Jest to szybki pilaw, w którego skład wchodzi zaledwie kilka składników. Może być ratunkowym daniem, gdy w zapasach pusto lub urozmaiconym[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Ormiańska sałatka z kaszą bulgur – Eetch 6 lat, 10 miesięcy temu
Na pewno większość z nas robiąc postanowienia noworoczne, wpisała na listę zdrowe odżywianie i jedzenie większej ilości warzyw i owoców. Zima nie sprzyja takim postanowieniom, warzywniaki zieją pustkami. Dlatego[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Miraże i oazy, czyli wschód słońca na irańskiej pustyni 6 lat, 10 miesięcy temu
Za oknem śnieżna zamieć, więc to idealny moment na wspominanie gorącej pustyni i irańskiej przygody. Z Iranu wróciłam w październiku, ale wciąż przypominam sobie niesamowite chwile i ludzi, których poznaliśmy.[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Śląskie makówki – ekspresowy deser na święta 6 lat, 11 miesięcy temu
Makówki to ekspresowy deser wigilijny, pachnący makiem i bakaliami. Makówki, zwane też makiełkami w innych rejonach Polski, to danie ze Śląska. Warto odłożyć trochę masy makowej na makiełki, które przygotowuje się[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Brzadowa – kaszubska zupa wigilijna 6 lat, 11 miesięcy temu
Gdy przyglądam się współczesnym stołom wigilijnym, które uginają się od potraw i obfitości, myślę jak to było kiedyś. Wiadomo, w zamożnych domach wieczerze mogły przypominać te dzisiejsze, jednak w większości[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Fasola ze śliwkami na wigilijną kolację 6 lat, 11 miesięcy temu
Fasola ze śliwkami jest potrawą wigilijną bardzo prostą, ale smaczną i szybką do przygotowania. Danie pochodzi z Podkarpacia i nawiązuje do kulinarnej tradycji łączenia kasz, fasoli z suszonymi owocami. Fasola,[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Zupa migdałowa wigilijna 6 lat, 11 miesięcy temu
Zupa migdałowa to naprawdę pyszny, gęsty i kremowy deser! Nie zastąpi tradycyjnego barszczu z uszkami na samym początku, ale idealnie będzie pasować jako słodkie zwieńczenie uroczystej kolacji. Zupa migdałowa[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Kulebiak staropolski z kapustą i grzybami 6 lat, 11 miesięcy temu
Kulebiak to rodzaj pieczonego pieroga, zazwyczaj przygotowany z kruchego lub drożdżowego ciasta. Kulebiaki można spotkać w kuchni rosyjskiej, ale jest to potrawa znana także w południowej części Polski. Kulebiak z[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Świąteczne pierniki 6 lat, 11 miesięcy temu
Pierniki to przedświąteczny rytuał w wielu domach. Każda rodzina ma swój sprawdzony przepis na bożonarodzeniowe pierniki i sposoby na ich ozdabianie. Pieczenie jest trochę pracochłonne, dlatego świetnie sprawdza[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Domowa przyprawa do piernika 6 lat, 11 miesięcy temu
Przyprawa do piernika w grudniu może być towarem na wagę złota. Pamiętam jak poszukiwałam jej we wszystkich okolicznych sklepach na kilka dni przed świętami. Dziś przygotowuję ją sama i wiem, że jest na pewno[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Gołąbki z soczewicą i pieczarkami 6 lat, 11 miesięcy temu
Gołąbki – klasyk w polskich domach i barach mlecznych. Gołąbki to nie tylko te tradycyjne z mięsem i ryżem, w innych regionach jada się je z ziemniakami czy kaszą gryczaną. U mnie także mniej klasycznie, ale na[…]
- Załaduj więcej