konkolpolny
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Fasolowa zupa kaukaska z orzechami włoskimi 6 lat, 12 miesięcy temu
Zupa fasolowa w stylu kaukaskim, podobna do gruzińskiego lobio,bardzo sycąca i aromatyczna. Można nią się zajadać w Armenii i innych krajach kaukaskich. Jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu, ale także[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Chinkali z grzybami – gruzińskie pierogi 7 lat temu
Chinakli to danie i dobro narodowe, z którego Gruzini są bardzo dumni. Chinkali, khinkali (ხინკალი) to dość duże pierogi, kołduny wypełnione mięsem, ale też spotyka się takie z grzybami, serem czy ziemniakami. Mają[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Ghapama – ormiańska, zapiekana dynia z ryżem i bakaliami 7 lat temu
Dla niewielu dań na świecie stworzono specjalne piosenkę. Możliwe, że ormiańska Ghapama jest jedyna. Ghapama to dynia wypełniona ryżem, bakaliami i miodem. Tradycyjnie przygotowywana w okresie świątecznym, także na[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Perska zupa z granatów – Ashe Anar 7 lat temu
Zupa z granatów – co to jest za danie! Pełnie składników, warstw smakowych i nieoczywistych połączeń. Ash-e Anar to bardzo gęsta zupa, w której znajdziemy groch, ryż, buraki, granaty i bukiet ziół. Brzmi jak[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Perska zupa z granatów – Ashe Anar 7 lat temu
Zupa z granatów – co to jest za danie! Pełnie składników, warstw smakowych i nieoczywistych połączeń. Ash-e Anar to bardzo gęsta zupa, w której znajdziemy groch, ryż, buraki, granaty, bukiet ziół. Brzmi jak[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Szarlotka Basi z „Szóstej klepki” 7 lat temu
„Łasuch literacki” był moją pierwszą książką kulinarną. Bez fotografii, wydany w miękkiej okładce, ale za to okraszony grafikami i słowem Małgorzaty Musierowicz. Każda dziewczyna czytała kiedyś Musierowicz i każda[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Irański dżem z marchewki – Moraba-ye Havij 7 lat temu
Możliwość dostania w Iranie dżemu z marchewki na śniadanie jest prawie pewnikiem. Czy to w domu, w restauracji czy hotelu dżem z marchewki triumfalnie lądował na stole lub dywanie na pierwszy posiłek Jak wszystkie[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Szafranowy pudding ryżowy po persku – Shole Zard 7 lat temu
Pudding ryżowy Shole Zard – kremowy, pełen orzechów i przepięknie pachnący różami i przyprawami. Szafran nadaje mu żółtego koloru, ale także doskonale komponuje się z cynamonem i kardamonem. Sekretem tego deseru[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Nadziewane bakłażany po persku – Bademjan Kabab 7 lat temu
Nadziewane bakłażany z przepyszną pastą z orzechów, zapiekane i polane z sosem z granatów. Bademjan Kabab – to danie rozpływa się w ustach i jest przepyszne. Podobne składniki znajdziemy w badridżani, które są[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Perska zupa ziołowa z makaronem – Ashe Reshteh 7 lat temu
Perska zupa ziołowa Ashe Reshteh (آش رشته) jest genialna! Prosta, z dużą ilością zieleniny i dużą ilością warzyw strączkowych. Gęsta, zdrowa i bardzo sycąca, idealna na jesień. Znajdziemy w niej moc zieleniny:[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Khoresh Bademjan – irański gulasz z bakłażanami i grochem 7 lat temu
Khoresh Bademjan, czyli gulasz z bakłażanami to w Iranie bardzo popularna potrawa. Postanowiłam właśnie nią rozpocząć mój cykl z perską kuchnią, gdyż to danie najczęściej dostawałam na wiadomość, że nie jem mięsa.[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Hot dogi Tex-Mex z salsą 7 lat temu
Hot dogi królowały w polskich budach z fast foodem. Mała gastronomia w latach dziewięćdziesiątych cieszyła się sporą popularnością. Ten steet food oferował rozmiękczone bułki z mikrofali połączone z parówką i[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Kiesełycia – łemkowski żur owsiany. Kuchnia Bieszczad 7 lat, 1 miesiąc temu
Kiesełycia – owsiany, regionalny żur. Ma delikatną, kremową konsystencję i jest trochę mniej kwaśny od tradycyjnego żurku. Nie dodaję się do niego żadnej śmietany ani jajek, podaje z ugotowanymi ziemniakami i[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Fuczki – łemkowskie placki z Bieszczadów 7 lat, 1 miesiąc temu
Fuczki to placki przygotowane z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Potrawa regionalna z Bieszczadów, znana także pod nazwą – Cudaki. Pierwszy raz jadłam ją w bieszczadzkim schronisku i to połączenie wydało mi[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Chrupiące bataty zapiekane z whisky i orzechami 7 lat, 1 miesiąc temu
Bataty zapiekane z syropem klonowym, whisky i cynamonem to przepyszny, chrupiący deser. Sprawdzi się dobrze na imprezach – nie jest typowym deserem czy przekąską, poza tym pachnie obłędne orzechami. Te oryginalne,[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Kluski śląskie z majerankowym pesto 7 lat, 1 miesiąc temu
Kluski śląskie – mięciutkie, rozpływające się w ustach. Tak proste i pyszne! Dodatek majerankowego pesto ze świeżych ziół i dobrej jakości oliwy sprawia, że to nowa odsłona tego klasycznego dania. Zdecydowanie wolę[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Ciasteczka dyniowe z czekoladą 7 lat, 1 miesiąc temu
Ciasteczka dyniowe z czekoladą mogą być zdrowym deserem i uprzyjemnić niejedno śniadanie. Nie są zbyt słodkie, a dzięki dodaniu mąki orkiszowej, gorzkiej czekolady i małej ilości tłuszczu stanowią zdrową[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Sałatka z makaronem soba, jarmużem i marchewką 7 lat, 2 miesiące temu
Sałatka z makaronem soba jest po prostu przepyszna i bardzo prosta. Z azjatycką nutą, pełna sprężystych warzyw, które zachowują swój kształt i intensywny kolor dzięki krótkiemu gotowaniu. Do tego pyszny, świeży[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Chałwowa polenta ze śliwkami. Kasza kukurydziana na słodko 7 lat, 2 miesiące temu
Polenta, czyli mamałyga, gotowana kaszka kukurydziana. Słowo mamałyga w języku polskim ma znaczenie nieapetycznej brei o nieokreślonym kształcie. Tymczasem mamałyga, to włoska, ładnie brzmiąca polenta. Rumuni[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Zupa kalafiorowa z jabłkami. Jesienna zupa krem 7 lat, 2 miesiące temu
Zupa kalafiorowa z jabłkiem jest przepysznym, jesiennym daniem. Lekka, delikatnie słodka dzięki jabłkom, daje ciepło i przyjemnie rozgrzewa. Dodatek jabłka nie jest mocno wyczuwalny, ale sprawia, że smak kalafiora[…]
- Załaduj więcej