konkolpolny
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Różane pancakes z owocami. Śniadanie idealne 7 lat, 2 miesiące temu
Różane pancakes pachnące kwiatami, mięciutkie w środku i po prostu przepyszne. Niewielki dodatek wody różanej sprawia, że placuszki mają przepiękny aromat odchodzącego lata. Po takim śniadaniu dzień od razu staje[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Risotto z opieńkami i świeżym cząbrem. Obiad prosto z lasu 7 lat, 2 miesiące temu
Risotto z opieńkami i cząbrem to moja propozycja na jesienny obiad. Kilka prostych składników sprawia, że z leśnych łupów powstaje sezonowe, smaczne danie. Z lasu przywiozłam tylko opieńki, ale oczywiście każde,[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Galette z figami i konfiturą z czerwonej cebuli 7 lat, 2 miesiące temu
Galette z figami jest rustykalną, bardzo prostą tartą. Nie musimy martwić się o precyzyjną, piękną formę ciasta, bo jego brzegi mają być nierówne i nieidealne. Ciasto zagniata się błyskawicznie, a z gotową i[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Odwrócone ciasto brzoskwiniowe z tymiankiem 7 lat, 2 miesiące temu
Odwrócone ciasto brzoskwiniowe, doskonałe do popołudniowej herbaty. Wilgotne, pachnące owocami, ze słodkim, brzoskwiniowym sosem na wierzchu. Tymianek jest tutaj nieoczywistym dodatkiem, który dodaję słodkiemu[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Konfitura z czerwonej cebuli. Cebulowy chutney 7 lat, 2 miesiące temu
Konfitura z czerwonej cebuli jako dodatek do wszystkiego. Świetna do obiadów, do grzanek, do dań z grilla czy pieczonych warzyw. Świetnie pasuje jako smarowidło i element wszelakich kanapek. Ja już mam pomysł jak[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Zupa z kukurydzy z imbirem. Rozgrzewająca zupa krem 7 lat, 2 miesiące temu
Zupa z kukurydzy – rozgrzewająca, dodająca energii, po prostu pyszna. Słodycz sezonowej kukurydzy połączona z ostrością imbiru i papryczki chillii. Bajecznie proste połączenie smaków. Tego trzeba spróbować!
ZUPA Z[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Podpłomyki z czarnuszką i brokułowym pesto 7 lat, 2 miesiące temu
Podpłomyki z brokułowym pesto mogą być pysznym, drugim śniadaniem, a po dodaniu innych składników nawet daniem głównym. Podpłomyki to nasze polskie placki, odpowiedniki tortilli, macy, pity czy focacci. Czasem[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Curry z dynią, kalafiorem i goździkowym ryżem 7 lat, 2 miesiące temu
Curry z dynią hokkaido i kalafiorem jest przepyszną mieszanką indyjskich smaków i przypraw. Dzięki samodzielnie zrobionej paście mamy wyśmienite curry, które gotowe jest w trzydzieści minut. Sami decydujemy o jego[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Kanapki z awokado, marynowaną marchewką i czarnym sezamem 7 lat, 2 miesiące temu
Kanapka z awokado i przepyszną, marynowaną marchewką to śniadanie mistrzów. Marchewka w intensywnym, słono kwaśnym sosie pasuje do maślanego, neutralnego awokado. Całość podkreśla sok z cytryny i chrupiący sezam.[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Dyniowa jaglanka z korzennym syropem 7 lat, 2 miesiące temu
Jaglanka dyniowa to nietypowy pomysł na śniadanie. Dynie zaczęły nieśmiało się pojawiać i warto korzystać z tych pomarańczowych dobrodziejstw. I połączyć na przykład z kaszą jaglaną. O korzyściach kaszy jaglanej[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Kanapka z boczniakami i jarmużem na gorąco 7 lat, 2 miesiące temu
Kanapka na ciepło, z ostrymi boczniakami i chrupiącymi, świeżymi warzywami. Boczniaki w sosie barbecue mają dymny, słodki posmak, ale nie tracą przy tym swojego kształtu i konsystencji. Moja bułka to taki zdrowy[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Tunezyjska sałatka z pieczonych warzyw- Mechouia 7 lat, 2 miesiące temu
Egzotyczne smaki na wyciągnięcie ręki, a raczej w zasięgu polskich warzywniaków. Składniki do tej sałatki znajdziemy na targach i straganach, są sezonowe i powszechnie znane. Różni się nieco sposób ich[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Makaron z kurkami w kremowym sosie z cukinii 7 lat, 2 miesiące temu
Makaron z kurkami w połączeniu z kremową cukinią i sosem z orzechów nerkowca to szybki, zdrowy pomysł na obiad. Lekko grzybowy, delikatny dzięki cukinii i orzechom. Dodałam makaron bezglutenowy, by moje danie było[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Piernikowe gruszki z jeżynami. Słodki koniec lata 7 lat, 2 miesiące temu
Piernikowe gruszki na osłodę kończącego się lata. Chociaż będzie ono trwało jeszcze chwilę, początek września to dla wielu symboliczny jego koniec. Letnie owoce w połączeniu ze słodyczą gruszki i piernikowej,[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Hummus z burakiem i chlebkami szafranowymi 7 lat, 2 miesiące temu
Hummus z burakiem to zdecydowanie moja ulubiona wersja tej pasty. Burak dodaje jej słodkości, podkreśla inne smaki i w dodatku pięknie wygląda na talerzu. U mnie hummus z chlebkami szafranowymi – doskonały pomysł[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Sałatka z pieczonymi pomidorami, fasolką oraz roszponką 7 lat, 2 miesiące temu
Pieczone, słodkie i aromatyczne pomidorki ze świeżą sałatą oraz kwaśnymi i ostrymi akcentami. Bohaterem są tutaj pieczone pomidory i one nadają smak całości. Same w sobie już są przepyszne, świetnie będą smakować[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Sałatka z burakiem, kaszą jaglaną i jarmużem 7 lat, 3 miesiące temu
Sałatka z burakiem, jarmużem i kaszą jaglaną jest zdrową i pyszną opcją. Letnie dni to czas, kiedy wybór warzyw jest ogromny, możemy więc komponować różnorodne, świeże sałatki, za które wdzięczne nam będzie nasze[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Mus czekoladowy z malinami 7 lat, 3 miesiące temu
Mus czekoladowy, wegański, zrobiony na bazie aquafaby, od zawsze mnie intrygował. Zobaczyłam go na blogach kilka lat temu i chciałam wypróbować. Bez mleka i bez jajek na bazie wody z ciecierzycy. Ubijanie wody z[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Focaccia z kurkami i majerankiem. Włoszczyzna po polsku! 7 lat, 3 miesiące temu
Focaccia z kurkami i majerankiem to połączenie włoskiego pieczywa z jesiennym, polskim smakiem. Majeranek dodaje niesamowitego aromatu całości. Ciasto z przepisu jest bardzo miękkie, elastyczne i bardzo dobrze się[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Tabbouleh – aromatyczna sałatka z kaszą bulgur 7 lat, 3 miesiące temu
Tabbouleh, libańska sałatka, jest taką, naszą jarzynową. Od polskiego klasyka różni ją jednak wszystko. Zdrowa, pełna aromatycznych ziół, świeża i doskonała na lato.
TABBOULEH – SKŁADNIKI:120 gramów kaszy bulgur[…]
- Załaduj więcej