konkolpolny
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Leczo z kurkami i soczewicą 7 lat, 3 miesiące temu
Leczo, danie kuchni węgierskiej, na dobre rozpanoszyło się na polskich stołach. Zazwyczaj kaloryczne, z dużą ilością mięsa i kiełbasy. Dziś zamiast tłustego i zawiesistego leczo, mam propozycję lekkiego i[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Sałatka z kaszą gryczaną i bobem 7 lat, 3 miesiące temu
Świeży bób wciąż obecny w warzywniakach i na straganach. Warto go jeść i łączyć w nowe smaki. U mnie sycąca i sezonowa przekąska do zabrania ze sobą. Szybka i prosta sałatka z kaszą gryczaną i bobem. Jest treściwa,[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Muhammara – pasta z pieczonej papryki 7 lat, 3 miesiące temu
Muhammara, syryjska pasta z pieczonej papryki. Słodko orzechowa, idealna do chlebków pita, świeżych ziół i oliwek. Sprawdzi się na imprezach i innych posiadówach, na których miło co nieco przegryźć. Obok hummusu i[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Lody kawowe zamiast espresso 7 lat, 3 miesiące temu
Lody kawowe to po prostu podwójne orzeźwienie. Dla wszystkich miłośników kawy oraz dla tych, co nie przepadają za bardzo słodkimi i kalorycznymi deserami. W moich lodach nie ma śmietany, jajek i cukru. Są zdrowe,[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Gazpacho – zdrowe orzeźwienie na upalne dni 7 lat, 3 miesiące temu
Gazpacho, hiszpański chłodnik, jest idealną zupą na upały. Wyraziste, pomidorowe oraz baaardzo zdrowe. Dodatkiem do chłodnika jest suchy chleb. Z niedawnego przygotowania żurku z kurkami, zostało mi trochę[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Żurek gryczany z kurkami i świeżym majerankiem 7 lat, 3 miesiące temu
Żurek gryczany stał się moim ulubionym. Jest kwaśny i bardzo wyrazisty w smaku. Jadany odświętnie, tutaj zyskał nową, letnią odsłonę wraz z dodatkiem sezonowych kurek i świeżego majeranku. Podawany w bochenkach ze[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Zupa jagodowa z kluseczkami 7 lat, 3 miesiące temu
Zupy owocowe to jedne z moich ulubionych, letnich zup. Wiśniowa ze szczypankami to klasyk letnich obiadów w moim rodzinnym domu. Zimą lubię kaszubską, zupę brzadową z kluseczkami, czyli zupę z suszonych i wędzonych[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Zakwas gryczany na żurek 7 lat, 3 miesiące temu
Żurek zwykle kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi. W kuchni polskiej tego typy zupy często gościły na stołach, nie tylko od święta. Żury, barszcze, zalewajki…na zakwasach z różnych mąk. Bardzo lubię żurki, ale to[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Chlebki pita pszenno-żytnie 7 lat, 3 miesiące temu
Chlebki pita, kto ich nie lubi? Do sosów, dipów, jako bułka – kieszonka do warzyw lub falafeli. Sklepowe pity odstraszają długą listą składników, dodatków i ulepszaczy. Poza tym smak często nie przypomina[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Baba ghanoush. Pasta z pieczonego bakłażana 7 lat, 3 miesiące temu
Baba ghanoush niejedno ma imię. O tej paście z pieczonych bakłażanów mówi się także: baba ghannoug, baba gannoush lub baba ghannouj. Arabska przekąska składająca się z miąższu bakłażanów i sezamu to jedna z[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Letnia sałatka z pieczoną papryką i granatem 7 lat, 4 miesiące temu
Sałatka z pieczoną papryką i granatem to lekka, orzeźwiająca propozycja na letni posiłek. Składa się praktycznie z samych czerwonych warzyw i granatu, kontrastu i letniego smaku dodaje tutaj koperek. Słodycz[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Zupa krem z cukinii 7 lat, 4 miesiące temu
Zupa krem z cukinii to taki trochę kulinarny banał. Szybkie przygotowanie i już mamy gotową, zdrową i pożywną zupę. Jakiś czas temu w sklepach pojawiły się gotowe zupy kremy, których składy nie są wcale takie złe,[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Syrop z kwiatów czarnego bzu. Zapach lata w butelce 7 lat, 5 miesięcy temu
Kwiaty czarnego bzu mają szerokie zastosowanie w kuchni. Ze względu na swoje zdrowotne właściwości, aromat i smak najczęściej przygotowuję się z nich słodki, pachnący syrop. W tym roku czarny bez zakwitł dość późno[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Granita truskawkowo-miętowa! Mroźny deser na upalne dni 7 lat, 5 miesięcy temu
Na nadchodzące upalne dni granita truskawkowa będzie jak znalazł! Przygotowuje się ją w trymiga, no i jest niskokaloryczna i słodka. Granita pochodzi z Włoch i jest deserem na bazie kawy lub soków owocowych. Można[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Spring rolls z truskawkami, świeżym majerankiem i sosem orzechowym 7 lat, 5 miesięcy temu
Dziś u mnie truskawki na wytrawnie, w postaci sajgonek (spring rolls). Dość znane połączenie mango z warzywami zastąpiłam naszymi, polskimi truskawkami i świeżymi ziołami. Lekka, idealna przekąska na letnie dni.[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Crumble z truskawkami i rabarbarem. Deser na letnie popołudnia 7 lat, 5 miesięcy temu
Sezon truskawkowy w pełni. Najpyszniejsze, polskie truskawki opanowały stragany, rynki i targi. W tym roku długo kazały na siebie czekać, ale w końcu możemy się cieszyć tymi pysznościami. Dziś na blogu zdrowy deser[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Knedle z truskawkami i Moby Dick 7 lat, 5 miesięcy temu
Knedle z truskawkami już zawsze będą mi się kojarzyć z lekturą “Moby Dicka”. Musiałam je jak najszybciej zjeść po przeczytaniu tych słów:
Wreszcie czterech czy pięciu z nas zawezwano na posiłek do sąsiedniej izby.[…] -
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Poczet warzyw polskich 7 lat, 5 miesięcy temu
Warzywa polskie
Artykuł Poczet warzyw polskich pochodzi z serwisu Konkol Polny. Czytaj dalej -
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Północne Włochy. Siedem miast w siedem dni 7 lat, 5 miesięcy temu
Północne Włochy, siedem dużych miast, zróżnicowane regiony, bogactwo kultury i sztuki. Kulinarna mekka, piąty najczęściej odwiedzany kraj na świecie. W styczniu miałam okazję odwiedzić północną część Italii (oraz[…]
-
konkolpolny dodał(a) nowy wpis, Wenecja to… Mini przewodnik po nocnym mieście 7 lat, 6 miesięcy temu
Wenecja co roku przeżywa prawdziwe oblężenie turystów. Trudno o czas, kiedy żądnych atrakcji zwiedzających jest nieco mniej i można odetchnąć świeżym (!) powietrzem. Wenecję miałam okazję zwiedzać późnym,[…]
- Załaduj więcej