Justyna Dragan

  • Pulchne bułeczki ze słodkim makowym nadzieniem oprószone cukrem pudrem. Identyczne kupić można w pobliskiej piekarni w moim mieście. Tak jak w przypadku Grzebieni z marmoladą, te drożdżówki to również smaki mojego[…]

  • Pomału zaczynają się świąteczne porządki, śnieg zawitaj, jest zimno i niestety ciągle ciemno, co nie sprzyja fotografowaniu ;). Idę do szkoły- ciemno, wracam ze szkoły- znów ciemno… No nic, trzeba sobie jakoś[…]

  • Nie bez powodu napisałam najlepszy… puszysty, słodki, intensywnie orzechowy krem doskonały do ciast, tortów i deserów. Robiłam go już wiele razy i nigdy mnie nie zawiódł! Postanowiłam poświęcić mu osobny wpis,[…]

  • Piernikowanie rozpoczęło się na dobre! W ciągu następnych kilku tygodni będzie jeszcze kilka propozycji na pierniki, które można przygotować tuż przed samymi świętami. Póki co zapraszam Was na aromatyczne muffiny z[…]

  • Dużo nadzienia to podstawa! Mięciutka strucla drożdżowa nadziana masą z orzechów włoskich i z orzechową słodką kruszonką. Jak to ciasto drożdżowe, najlepsze w dniu upieczenia, choć na następny dzień (jeśli[…]

  • Świąteczna tarta makowa ozdobiona kruchymi gwiazdkami to kolejna propozycja na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia. Prezentuje się zjawiskowo! Do świąt pozostał niecały miesiąc, więc zachęcam do śledzenia bloga.[…]

  • Cieniutkie pierniczki imbirowe prosto ze Szwecji. Po upieczeniu chrupiące, a po kilku dniach spędzonych w zamkniętym pojemniku miękną. U mnie już następnego dnia były pysznie mięciutkie. Spokojnie możecie je[…]

  • Takie podpłomyki najlepiej smakują z dipami i sosami. Tutaj dopiszę, że z najprostszym sosem czosnkowym na bazie jogurtu tworzą pyszną całość. Są bardzo chrupiące, nie piecze się ich w piekarniku a jedynie na[…]

  • Po ostatnim wyrobie domowego twarogu zostało mi sporo serwatki. Wykorzystałam ją m.in do Bananowego Króla. Fajna nazwa prawda? 😉 Ciasto składa się z dwóch blatów bananowego ciasta, kremu na bazie śmietany, serka[…]

  • Rogaliki z 3 składników podbiły internet w błyskawicznym tempie! Czy może być coś prostszego niż przygotowanie kruchych rogalików z zaledwie 3 składników?? Są fantastyczne! Ja nadziałam je powidłami śliwkowymi i[…]

  • Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Pumpernikiel 9 lat temu

    Kojarzycie ciemne podłużne kromki chleba pakowane po ok. 400 g, które znaleźć można w każdym większym sklepie? Na pewno nie raz rzucił Wam się w oczy widniejący na opakowaniu duży napis „Pumpernikiel”. Kto kupił i[…]

  • Trufle czekoladowe to kolejna pyszna propozycja dla tych, co bez czekolady nie wytrzymują nawet dnia. Nie za słodkie, z lekką rumową nutą. Przygotowanie to kwestia kilku minut+ chłodzenie. Nic prostszego! Sami[…]

  • Domowe bułeczki na zakwasie i mące żytniej obsypane mielonym makiem. Bardzo charakterystyczne w smaku, ciężkie i lekko zbite. Nie rosną tak jak te na drożdżach, nie są również tak puszyste. Ja uwielbiam pieczywo na[…]

  • Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Ciasto W-Z 9 lat temu

    Klasyczna, elegancka wuzetka, bardzo popularna w polskich domach. Chyba każdy zna jej wykwintny smak. Na blogu jest już przepis na Torcik Wuzetka (klik). Postanowiłam tym razem zrobić to ciasto w dużej pros[…]

  • Justyna Dragan dodał(a) nowy wpis, Naleśniki II 9 lat temu

    Jeśli wciąż szukasz tego jedynego, sprawdzonego i najlepszego przepisu na tradycyjne naleśniki, koniecznie wypróbuj ten przepis. Naleśniki są takie, jakie jadłam w dzieciństwie- lekkie z chrupiącymi brzegami i[…]

  • Wysoko, krucha, bardzo elegancka. Po przekrojeniu apetyczna jak żadna inna! Taka jest właśnie ta szarlotka. Pod nadzieniem jabłkowym skrywa w sobie warstwę dżemu truskawkowego, który nadaje ciastu bardzo ciekawy[…]

  • Chleb wymagający, ale nie trudny. To właśnie ilość godzin powoduje, że smakuje tak, a nie inaczej, czytaj wyśmienicie! Chrupiąca gruba skórka, zwarty gąbczasty miąższ, a za sprawą zakwasu pyszny kwaskowaty smak.[…]

  • Za miesiąc o tej porze będziemy już tak pochłonięci przygotowaniami do świąt, że aż strach pomyśleć! Prezenty, sprzątanie, jedzonko i przede wszystkim przygotowania duchowe. Ja w zeszły weekend na dobre zabrałam[…]

  • Dzisiaj przepis z wykorzystaniem wczorajszej domowej ricotty. Przepis jest autorstwa Nigelli Lawson. Nigella podaje, że z podanej porcji otrzymamy ok. 25 placuszków. Mnie wyszło zaledwie 15. Chyba zrobiłam[…]

  • Po przygotowaniu domowego twarogu pozostaje sporo serwatki. Dzisiaj sposób na jej wykorzystanie- domowy ser ricotta. Nie ma to jak z pozostałości sera robić ser… ;). Serwatka pozostała z tego sera nie nadaje się[…]

  • Załaduj więcej