Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Lussebullar – szafranowe bułeczki Świętej Łucji 9 lat, 11 miesięcy temu
W sobotę 13 grudnia obchodzimy Dzień Świętej Łucji – święto światła hucznie celebrowane w Szwecji na pamiątkę Św. Łucji z Syrakuz. Z tej okazji wypieka się pyszne szafranowe bułeczki z ciasta drożdzowego.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Milanais – świąteczne ciasteczka z Mediolanu 9 lat, 11 miesięcy temu
Kiedy kilka lat temu odkryłem ciasteczka milanais, nie wiedziałem, jak wcześniej mogłem się bez nich obyć. Obok wszelkich pierniczków i cranberry noël jest to pozycja absolutnie obowiązkowa. Ciasteczka nie tylko[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Cranberry Noël – kruche ciasteczka świąteczne z żurawiną i pistacjami 9 lat, 11 miesięcy temu
Cranberry Noël to klasyczne maślane ciasteczka z żurawiną, popularne początkowo w całej frankofonii, a obecnie, za sprawą Marthy Steward, rozsławione na cały świat. Kruche, delikatnie słodkie i pełne karminowych[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kruche ciasteczka korzenne 9 lat, 12 miesięcy temu
Za dwa dni Mikołajki, więc czas upiec ciasteczka dla poczciwego Staruszka, co by się mógł posilić w trakcie dostarczania prezentów. Jeśli nadal myślicie jakim wypiekiem należy go uraczyć, to polecam te banalnie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Zimowy sernik z żurawiną 9 lat, 12 miesięcy temu
Idzie zima! Śniegu za oknem wprawdzie jeszcze nie widać, choć wydaje mi się, że pozostaje to kwestią czasu. Ale w mojej kuchni już panuje zimowo-świąteczna atmosfera, co chyba widać po lekko oszronionych śniegiem[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Domowy cukier waniliowy 10 lat temu
Niby banał, niby każdy o tym wie…. jednak w okresie przedświątecznym warto o tym wspomnieć, bo domowy cukier waniliowy nie ma sobie równych! Jest niezwykle aromatyczny i ekonomiczny – jego produkcja wyniesie Cię[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Obłędna pasta z dyni, suszonych pomidorów i słonecznika 10 lat temu
Składniki:500 g upieczonej i wystudzonej dyni150 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju1 szklanka podprażonych ziaren słonecznika1 łyżeczka musztardy Dijon2 małe ząbki czosnku, otartesól, świeżo mielony pieprz<br[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Piernik staropolski – część 1, ciasto 10 lat temu
Za miesiąc już Święta, więc to niemal ostatni dzwonek, by nastawić nasze ciasto na staropolski piernik. Chyba już wiecie o tym, że musi on swoje odstać, by ciasto dojrzało i można było upiec z niego najlepszy[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Racuchy drożdżowe z jabłkami 10 lat temu
Racuchy to smak mojego dzieciństwa i obok naleśników jedyny obiad na słodko, który toleruję. Pamiętam, że gdy wracałem wygłodniały ze szkoły, moja babcia brała się do ich smażenia, a ja w ramach „pomocy” na bieżąco[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kabuli Palaw – narodowe danie Afganistanu 10 lat temu
Ze względu na swoje położenie (pomiędzy Iranem, Pakistanem i byłymi Republikami Radzieckimi), kuchnia Afganistanu jest mieszanką tego, co w pobliskich regionach jest najlepsze. Pasztunowie, Uzbekowie i Tadżykowie[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Eklery z budyniowym kremem 10 lat temu
Eklery zajmują specjalne miejsce w moim sercu, pamiętam, jak za licealnych czasów każdy pracowity tydzień musiał być zwieńczony choć jednym, z wybranej danego dnia wrocławskiej cukierni. Tak więc, w każdy piątek[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ciasto i babeczki marchewkowe 10 lat temu
Jeżeli szukacie najlepszego przepisu na ciasto marchewkowe to mam dla Was dobrą nowinę – właśnie znaleźliście recepturę idealną. Wypiek, który macie przed swoimi monitorami jest wilgotny, aromatyczny, nie za słodki[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pieczony pstrąg łososiowy w czarnym sezamie i glonach nori 10 lat temu
Uwielbiam ryby pieczone w sezamowej posypce. Bardzo często przygotowuję w ten sposób grillowanego łososia, którego możecie użyć zamiast pstrąga. Danie jest supersmaczne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pizzerini, czyli mini pizze w dwóch wersjach 10 lat temu
Pizzerini to mój autorski pomysł na mini pizze lub jak kto woli pizzerki w formie fingerfood. Idealne na wszelkiego rodzaju imprezy, podczas których chcemy uniknąć sztućców i nagromadzenia talerzy w zlewie. W[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Rustykalna tarta z jabłkami 10 lat, 1 miesiąc temu
Jesienią w naszej kuchni nie może zabraknąć jabłek z polskich sadów. Słodko-winnych, soczystych i kruchych. To z nich powstają najwspanialsze wypieki. Jabłka obowiązkowo muszą się pojawić w towarzystwie cynamonu,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik kokosowy na spodzie z oreo 10 lat, 1 miesiąc temu
Pomysł na taki kokosowy sernik znalazłem u Sosny. Od razu wiedziałem, że absolutnie muszę go upiec. Sernik jest ciężki i kremowy, ma wspaniałą konsystencję i delikatną nutkę kokosową. Jest absolutnie idealny. Na[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Spaghetti z pulpetami z kaszy jaglanej oraz sosem z bakłażana i pomidorów 10 lat, 1 miesiąc temu
Niektórzy twierdzą, że gotując wegańskie potrawy, nie można zjeść nic konkretnego. Nie ukrywam, że sam tak myślałem, aż do czasu, gdy nie poznałem roślinnej kuchni trochę bliżej. Wychodząc na przeciw takiemu[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pizza z chlebków naan 10 lat, 1 miesiąc temu
Pizzę z chlebków naan odkryłem kiedyś u Nigelli. Zachwyciła mnie swoją prostotą i szybkością przygotowania. Jak wspomina sama autorka, jej przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż zamówienie pizzy przez telefon.[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Czekoladowe babeczki z kremem maślanym 10 lat, 1 miesiąc temu
Te czekoladowe babeczki absolutnie mają swoje miejsce na podium. Są delikatne, mokre i mooocno czekoladowe. Uroku dodaje im oczywiście klasyczny krem maślany o różowej barwie. Nie jest on może najzdrowszy i[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Jesienna sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i figami 10 lat, 1 miesiąc temu
U Eryka z ervegan znalazłem wspaniały dressing na bazie pasty tahini i cynamonu, co więcej był on właśnie podany z dynią i figami. Od razu uznałem to za fantastyczne połączenie, więc czym prędzej przygotowałem taką[…]
- Załaduj więcej