Food-Square – o jedzeniu do kwadratu!
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Crème fraîche 7 lat, 6 miesięcy temu
Crème fraîche, czyli z francuskiego świeża śmietana to królowa wśród śmietan. Cudownie gęsta, lekko kwaśna i bardzo kremowa. Idealna jako dodatek do zup, sosów i deserów — bosko smakuje ze świeżymi owocami,[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Taszka – Petiscos, vinho i śpiew 7 lat, 6 miesięcy temu
Są we Wrocławiu miejsca wyjątkowe. Tak wyjątkowe, że wspominamy je tygodniami, miesiącami, a potem wracamy. Niekiedy wracamy nawet wcześniej; z tęsknoty za smakami, które nas oczarowały, czy atmosferą, która[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Pudding z croissantów 7 lat, 7 miesięcy temu
Boski, bajeczny, kremowy, maślany, pyszny! Nie wiem jeszcze jakimi przymiotnikami można by opisać ten pudding z croissantów, ale prawda jest jedna to totalny odlot! Możecie go przyrządzić zarówno na leniwe[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sałatka z kurczakiem, serem roquefort i sosem miodowo-musztardowym 7 lat, 7 miesięcy temu
Najlepszy sposób na danie w kwadrans? To oczywiście sałatka! Moja dzisiejsza propozycja jest bardzo spontaniczna i powstała akurat z tego, co zostało mi w lodówce: kurczak, ser roquefort, oliwki, pomidory i voilà[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Panna cotta z suszoną śliwką 7 lat, 7 miesięcy temu
Panna cottę z suszoną śliwką podano mi kiedyś w jednej z wrocławskich restauracji (pozdrowienia dla Woławiny!). To połączenie tak mnie zachwyciło, że nie mogłem o nim zapomnieć przez długi czas i w końcu[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kurczak Caprese zapiekany z mozzarellą, bazylią i pomidorami 7 lat, 7 miesięcy temu
Kurczak Caprese to pomysł na ekspresowy obiad, który możemy wyczarować z zaledwie kilku składników. Mozzarella, pomidory, bazylia i soczysta pierś z kurczaka – to po prostu nie może się nie udać. Czeka nas 5 minut[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Mazurek na mące kokosowej z czekośliwką i białą czekoladą z kokosa 7 lat, 7 miesięcy temu
Bez mazurka Wielkanoc się nie liczy! Dlatego tradycyjnie, jak co roku, prezentuję Wam nowy przepis na to tradycyjne świąteczne ciacho. Tym razem w wersji fit: bez glutenu, bez laktozy i bez cukru! To prosty przepis[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Biała kiełbasa zapiekana w cydrze z jabłkami i żurawiną 7 lat, 7 miesięcy temu
Biała kiełbasa, obok żuru i jajek to chyba najbardziej typowa wielkanocna potrawa, dlatego postanowiłem podzielić się z Wami moim sprawdzonym przepisem na nią. Skąpana w cydrze z dodatkiem jabłek i suszonej[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Restaurant Week w Novocaina: emocje na talerzach 7 lat, 7 miesięcy temu
Kolejna Festiwal Restaurant Week Polska już tuż tuż, zaś ja po raz kolejny miałem cudowną okazję, żeby wcielić się w rolę ambasadora i wypróbować nowe menu przygotowane specjalnie na tą edycję, która jest[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Sernik wiedeński z kaszy jaglanej 7 lat, 7 miesięcy temu
Sernik z kaszy jaglanej dla więszości z Was pewnie już nie jest niczym nowym. Ale ten przepis to zupełnie nowa jakość sernika bez nabiału. Treściwy, mięsisty, mokry, pełen bakalii, pachnący cytrusami i niemalże[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Owoce leśne pod bezą 7 lat, 7 miesięcy temu
To deser, który powstał z tęsknoty za latem, a przede wszystkim za owocami, których nam już tak bardzo brakuje. Dlatego sięgnąłem po ostatnie zapasy malin, porzeczek, agrestu oraz wiśni i ukryłem je pod słodką[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Vis-à-vis: twarzą w twarz z kuchnią francuską 7 lat, 8 miesięcy temu
Mesdames et Messieurs Wrocław w końcu doczekał się francuskiej restauracji, a może raczej bistra, które o miano restauracji pretenduje, które można bez wyrzutów sumienia polecić. O tym, że kuchnia francuska w[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Bezglutenowe naleśniki z twarożkiem ze słonecznika i kiełkami 7 lat, 8 miesięcy temu
Upragniona wiosna już w pełni! Dlatego czas przywitać ją również na talerzu! Myślę, że takie lekkie bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej z roślinnym twarożkiem ze słonecznika, kiełkami i czerwoną kapustą będą jak[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Kapusta pak choi z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki 7 lat, 8 miesięcy temu
Kapusta nad Wisłą to dość modne warzywo, ale ta dopiero całkiem niedawno wkradła się na nasze salony, by brylować na kuchennym parkiecie. Panie i Panowie przed Wami pak choi (zwana również bok choy) w oryginalnej[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Klub Kolacyjny Barilla 7 lat, 8 miesięcy temu
Dlaczego lubię być blogerem? Między innymi dlatego, że czasami zapraszają na takie fajne eventy jak ten, czyli gluten party na 38. piętrze wrocławskiego Sky Towera. Makarony w nieprzyzwoitych ilościach, prosecco[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Ekspresowe tacos z kurczakiem 7 lat, 8 miesięcy temu
Tacos z kurczaka to obiad zdecydowanie dla leniwych lub tych, co bardzo się śpieszą (jeśli oczywiście potrzebujecie takiego usprawiedliwienia, żeby je przygotować). Ilość gotowania jest ograniczona tutaj do[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Naleśniki ryżowe z masłem migdałowym i bananami 7 lat, 8 miesięcy temu
Naleśniki to zdecydowanie jeden z najlepszych sposobów na niedzielne śniadanie. W tygodniu zazwyczaj nie mamy czasu na ich smażenie, a leniwy niedzielny poranek to wspaniała pora, aby sobie porządnie dogodzić. Ten[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Roladki z podudzi kurczaka nadziewane mozzarellą i pomidorami suszonymi 7 lat, 8 miesięcy temu
Roladki z podudzi kurczaka to ostatnio ulubione danie w moim domu. Soczyste mięso z kurczaka owinięte w chrupiący boczek tak bardzo przypadło nam do gustu, że pojawia się u nas w co drugi weekend. Oczywiście[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Makaron z wędzoną makrelą 7 lat, 9 miesięcy temu
Makaron z wędzoną makrelą to swobodna interpretacja sycylijskiego przepisu na pasta con le sarde, który podejrzałem kiedyś w programie Nigelli. Długo nie odważyłem się tego przepisu odtworzyć, głównie ze względu na[…]
-
Food-Square – o jedzeniu do kwadratu! dodał(a) nowy wpis, Conchiglioni alla bolognese, czyli muszelki z sosem bolońskim 7 lat, 9 miesięcy temu
W swojej kuchni nie lubię kompromisów. Jeżeli nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, a chcę przygotować coś dobrego, zwykle nie sięgam po gotowe produkty. Uważam, że nie ma dania, którego od podstaw nie moglibyśmy[…]
- Załaduj więcej